ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 27 septembre 2012

Ελλάδα - Ξεχασμένη στα συρτάρια του ΣΔΟΕ η λίστα με τους 2.000 Ελληνες καταθέτες στην HSBC Γενεύης


 
Είχε παραδοθεί από τον πρώην ΥΠΟΙΚ Γ. Παπακωνσταντίνου στις ελεγκτικές αρχές

 
Προκόπης Χατζηνικολάου
Στα «χέρια» του ΣΔΟΕ βρίσκεται από τον Ιούνιο του 2011 η λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα 2.000 Ελλήνων που είχαν λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC Γενεύης. Την περιβόητη λίστα είχε υποκλέψει υπάλληλος της τράπεζας την οποία εν συνεχεία αγόρασε η γαλλική κυβέρνηση. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε ζητήσει στα τέλη του 2010 από την ομόλογό του Κρ. Λαγκάρντ τα στοιχεία με τους Ελληνες που είχαν καταθέσεις στην ανωτέρω τράπεζα. Διά της διπλωματικής οδού η λίστα έφθασε στην Αθήνα όπου διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των καταθέσεων ξεπερνούσε το 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μόνο οι καταθέσεις των 20 πρώτων στη λίστα ανέρχονταν στο ποσό του 1 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων κ. Ι. Καπελέρη να ξεκινήσει ελέγχους στους 20 Ελληνες των οποίων οι καταθέσεις ανέρχονταν στο ποσό του 1 δισ. ευρώ. Στις αρχές του 2011 ο γενικός γραμματέας ενημέρωσε τον κ. Παπακωνταντίνου ότι πρώτη στη λίστα ήταν μία γυναίκα με καταθέσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ. Από τον έλεγχο των εισοδημάτων της και των περιουσιακών στοιχείων διαπιστώθηκε ότι τα χρήματα αυτά δεν θα μπορούσαν να ήταν δικά της. Η γυναίκα δούλευε σε μία ναυτιλιακή εταιρεία και ο έλεγχος θα συνεχιζόταν προκειμένου να εντοπισθεί ο επιχειρηματίας που κρυβόταν από πίσω. Ουσιαστικά η γυναίκα με τα 500 εκατ. ευρώ ήταν «αχυράνθρωπος». Στη σχετική λίστα εντοπίστηκαν και ονόματα εφοπλιστών και επιχειρήσεων χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι τα ποσά που είναι κατατεθειμένα στην HSBC Γενεύης είναι προϊόν φοροδιαφυγής ή έχουν αποκτηθεί από παράνομες δραστηριότητες. Μέχρι τον Ιούνιο του 2011 οι έλεγχοι των 20 προσώπων που ήταν στην κορυφή της λίστας ήταν σε εξέλιξη χωρίς πάντως να έχουν γίνει γνωστά κάποια αποτελέσματα ελέγχων και αν προέκυψαν στοιχεία ή ενδείξεις φορoδιαφυγής ή παράνομου πλουτισμού. Λίγες μέρες πριν παραδώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, έδωσε στον ειδικό γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Ι. Διώτη, τη λίστα όχι μόνο με τα 20 ονόματα αλλά των 2.000 Ελλήνων που διατηρούσαν λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα. Εκτοτε η τύχη της λίστας Λαγκάρντ αγνοείται. Η «Κ» επικοινώνησε χθες με ανώτατο στέλεχος του ΣΔΟΕ το οποίο δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ. «Δεν γνωρίζω τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά κάτι που πιθανόν να σημαίνει ότι η λίστα έχει ξεχασθεί σε κάποια συρτάρια του ΣΔΟΕ.
Στο μεταξύ με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στη δικαιοδοσία του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη περνούν το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επίσης, στον υφυπουργό περνά και η αρμοδιότητα για τη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, δηλαδή ο έλεγχος της στελέχωσης του φορολογικού μηχανισμού. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί και ο νέος μόνιμος γραμματέας πενταετούς θητείας.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 27/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire