ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 29 septembre 2012

Tι γράφει ο ξένος Tύπος 29/09/2012



FINANCIAL TIMES

Πολιτική κρίση


Ξεκίνησε ως οικονομική καταιγίδα και εξελίχθηκε σε μείζονα πολιτική κρίση. Εν μέσω διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τα μέτρα λιτότητας και αποσχιστικών κινήσεων, η Ισπανία βρίσκεται σήμερα στο μεταίχμιο. Αν η κυβέρνηση Ραχόι δεν αναλάβει αποφασιστική δράση, τότε το δημοκρατικό πολίτευμα της μετά Φράνκο εποχής θα τεθεί σε κίνδυνο. Η συνταγή της λιτότητας που συνιστάται από την Ε.Ε. μόνο επιδεινώνει την κρίση.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι κατά πόσο οι πολιτικές προτεραιότητες της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης είναι συμβατές με τις πολιτικές πιέσεις που συσσωρεύονται στη Μαδρίτη και όχι μόνο.
Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της λιτότητας, η εθνική ενότητα και η κοινωνική συνοχή απειλούνται.


EL PAIS


Μια μικρή «επιβράδυνση»


Η παρουσία των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Κριστόμπαλ Μοντόρο και Λουίς ντε Γκίντος, αντιστοίχως, στο υπουργικό συμβούλιο που ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2013, δεν ήρε τις σοβαρές αμφιβολίες που υπάρχουν σχετικά με τους στόχους που θέτει ο προϋπολογισμός γι’ αυτόν τον χρόνο και τον επόμενο. Ο Γκίντος ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα μεταρρρυθμίσεων για τους επόμενους μήνες, του οποίου ο σκοπός είναι να αυξηθεί η αντωγωνιστικότητα της οικονομίας. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η ισπανική κυβέρνηση υποτιμά τον αντίκτυπο της κρίσης, καθώς υπολογίζει ότι η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο θα είναι της τάξεως του -0,5%, θα είναι δηλαδή μια μικρή «επιβράδυνση», όπως δήλωσε ο Μοντόρο. Είναι όμως πιθανό ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατα 1% και τότε ακόμη και η «επιβραδυμένη» ανάπτυξη του -0,5% θα εξανεμιστεί.


THE INDEPENDENT


Το ελληνικό χρέος


Δεν αποκλείεται η Ελλάδα να επιστρέψει με το χέρι στραμμένο προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ζητώντας τη διάσωση του τραπεζιτικού της τομέα «α λα ισπανικά» παρά τα παχυλά πακέτα οικονομικής στήριξης δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη εισπράξει. Επί του παρόντος, η Ευρώπη έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους στο οποίο θα συμμετείχαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή η ΕΚΤ. Αλλωστε, οι δανειστές της χώρας τής έχουν ήδη χορηγήσει περισσότερα από διακόσια δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επενδυτές έχουν υποστεί τεράστιες ζημίες μετά τη συμφωνία ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων. Στις αρχές της εβδομάδας, εξάλλου, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το ελληνικό χρέος είναι ένα ζήτημα «που πρέπει να αντιμετωπιστεί», υποδεικνύοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους.


FRANKFURTER ALLGEMEINE


«Η Γερμανία φταίει»


Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό της Iταλίας Σίλβιο Mπερλουσκόνι, η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ «δεν θα ήταν καμία τραγωδία». Aυτή θα ήταν, σύμφωνα με τον Mπερλουσκόνι, η μία απάντηση στην κρίση. H δεύτερη πιθανή λύση θα ήταν να εφοδιάζει η EΚΤ τα ευρωπαϊκά κράτη με απεριόριστα ποσά χρήματος, όπως συμβαίνει στις Hνωμένες Πολιτείες. Eμπόδιο σε αυτή την κατεύθυνση στέκεται ο γερμανικός φόβος του υπερπληθωρισμού. O πρώην πρωθυπουργός της Iταλίας κατηγόρησε τη Γερμανία ως υπεύθυνη για τη σημερινή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Eυρώπη. H πολιτική αυτή «δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας και φόβου και μας κάνει όλο και φτωχότερους, ενώ το τέλος της κρίσης δεν φαίνεται στον ορίζοντα». O Mπερλουσκόνι χαρακτήρισε «αυτοκτονία» για την Iταλία το ότι εισήλθε στο ευρώ με αυτή την ισοτιμία, χαρακτηρίζοντας το ενιαίο νόμισμα μεγάλη απάτη.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 29/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire