ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 28 septembre 2012

Κύπρος - Καμία συζήτηση για φυσικό αέριο

Η Τουρκική πλευρά εγείρει συνεχώς το θέμα του φυσικού αερίου, ζητώντας είτε να μπλοκάρει τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε να ζητήσει μερίδιο στα οφέλη. Είναι πρόδηλο ότι οι τουρκικοί σχεδιασμοί δεν εξυπηρετούνται από τις έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία. Γι’ αυτό και δεν συναινεί, αντιδρά στη διαδικασία αυτή, προβαίνοντας σε προειδοποιήσεις, απειλές αλλά και σε προκλητικές ενέργειες. Όλα αυτά δεν είναι καινούργια, πλην όμως εκτιμούμε πως θα κλιμακωθεί η τουρκική αντίδραση μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και ενόψει του δεύτερου γύρου αδειοδότησης.
Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει ένα σχέδιο στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για τις έρευνες για φυσικό αέριο και τη χρήση των υδρογονανθράκων. Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του σχεδίου δεν έχει δώσει. Όμως, είναι σαφές πως αυτή η κίνηση εντάσσεται στα πλαίσια της τουρκικής τακτικής. Η τουρκική πλευρά δεν θα αφήσει το θέμα τούτο να προχωρήσει απρόσκοπτα. Θέλει να δημιουργήσει προβλήματα στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρωτίστως να διαμορφώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας γύρω από τις έρευνες. Επιχειρεί με τις ενέργειές της να δημιουργήσει ένα πέπλο αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.
Το θέμα των ερευνών είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί να επηρεασθεί από τις όποιες παρεμβάσεις τρίτων. Δεν μπορεί, επίσης, να επιβληθούν νέα δεδομένα, τα οποία είναι αποτέλεσμα πολιτικών και άλλων πιέσεων. Θεωρούμε πως ο φυσικός πλούτος είναι στην απόλυτη αρμοδιότητα του κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία διενεργεί τις έρευνες εντός της ΑΟΖ της και αυτή θα αποφασίσει πώς θα αξιοποιήσει το φυσικό αέριο. Επειδή πολλά λέγονται για το θέμα των Τουρκοκυπρίων, η συζήτηση δεν έχει σήμερα καμία σημασία. Είναι κατά την άποψή μας ανώφελη η όποια συζήτηση. Εάν λυθεί το Κυπριακό, τότε και οι Τουρκοκύπριοι ( όχι η Τουρκία) θα έχουν μερίδιο στα κέρδη και στα οφέλη. Πριν από οποιαδήποτε συμφωνία στο Κυπριακό, δεν μπορεί καν να συζητούνται θέματα κινήτρων που θα έχουν αντίκρισμα και εφαρμογή τώρα.
Η πρόταση του Ντερβίς Έρογλου δεν έχει καμία σημασία σήμερα. Το σχέδιο που θα υποβάλει ο εγκάθετος της Άγκυρας στοχεύει μόνο στην πρόκληση προβλημάτων και σύγχυση σε τρίτους. Κυρίως σε εκείνους που θέλουν να ανταποκριθούν στα τουρκικά παιχνίδια. Γι αυτό και ο γενικός γραμματέας δεν μπορεί να συζητήσει το σχέδιο Έρογλου για το φυσικό αέριο.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 28/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire