ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 27 septembre 2012

Ελλάδα - Στόχος για το 2013 17 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις


Του Στάθη Κουσούνη
Οι στόχοι του ελληνικού τουρισμού για το 2013 πρέπει να είναι 17 εκατ. διεθνείς αφίξεις, 11 δισ. ευρώ έσοδα και 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης. Αυτό αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο μήνυμά του για τον εορτασμό σήμερα, της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού με αφορμή την οποία πραγματοποιούνται εκατοντάδες εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα.

Το μήνυμα συνυπογράφουν 14 μέλη - πανελλήνιες κλαδικές ενώσεις που εκπροσωπούν όλο το φάσμα των τουριστικών δραστηριοτήτων της χώρας. Για τη φετινή σεζόν ο ΣΕΤΕ τονίζει ότι ο ελληνικός τουρισμός επέδειξε ακόμα μία φορά υψηλή ανθεκτικότητα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον. Και προσθέτει: «για το 2012 όλα τα μεγέθη μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι στόχοι που ετέθησαν για 16 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 10 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα θα επιτευχθούν. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση ο τουρισμός είναι ίσως ο μοναδικός τομέας της ελληνικής οικονομίας που δεν κατέγραψε απώλειες τα δύο τελευταία χρόνια».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν επιτευχθούν οι στόχοι που αναφέρει ο ΣΕΤΕ, θα σημειωθεί ρεκόρ όλων των εποχών στις διεθνείς αφίξεις, ενώ τα έσοδα θα κινηθούν για τέταρτη φορά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού κοντά στα 11 δισ. μετά το ρεκόρ του 2008 οπότε έφθασαν σε 11,6 δισ. και τα υψηλά του 2006 και του 2007 οπότε διαμορφώθηκαν περίπου στα 11,3 δισ. ευρώ.
Ο ΣΕΤΕ υπενθυμίζοντας τη δήλωση του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού κ. Τ. Ριφάι ότι «οι επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό υπό προϋποθέσεις είναι επενδύσεις μεταξύ πετρελαιοπηγών και χρυσωρυχείων» σημειώνει ότι είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων του ελληνικού τουρισμού όπως αυτές γίνονται αντιληπτές σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με τον σύνδεσμο οι στόχοι για το 2013 είναι ρεαλιστικοί με αναγκαίες προϋποθέσεις τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό παράλληλα με τη συνεχή βελτίωση της σχέσης ποιότητας - τιμής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Στο πλαίσιο αυτό ο σύνδεσμος υπογραμμίζει ότι «προς αυτή την κατεύθυνση επισημαίνονται οι θετικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυβέρνηση συνεργασίας και τον πρωθυπουργό. Με αυξημένο το κυβερνητικό ενδιαφέρον αυτόνομο και αναδιοργανωμένο πλέον υπουργείο Τουρισμού ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας οφείλουν να συνεργαστούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να υλοποιηθεί αποτελεσματικά το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού».
Με αφορμή τον εορτασμό σήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού η υπουργός Τουρισμού, Ο. Κεφαλογιάννη, απηύθυνε μήνυμα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο τουρισμός είναι σημαντικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας αλλά η σημασία του ξεπερνάει την οικονομική του διάσταση. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Από τη μία είναι ο δρόμος της χωρίς μέτρο εκμετάλλευσης της γης και των πόρων της χώρας. Από την άλλη ο δρόμος της ήπιας ανάπτυξης, της ανάπτυξης που βασίζεται στο φυσικό κάλλος, το μέτρο και τις βασικές αρχές της αειφορίας. Το 2012 είναι έτος αειφόρου ενέργειας. Είναι μία ευκαιρία να συνδυαστεί ο τουρισμός με το περιβάλλον, με την ποιότητα ζωής και την υγεία. Είναι μία ευκαιρία να συνδυαστεί με την προστασία της ζωής και τη βελτίωσή της».


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 27/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire