ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 27 septembre 2012

Κύπρος - Σε επίπεδα 2007 τα ακίνητα


Σημαντική διόρθωση τιμών καταγράφει η Κεντρική Τράπεζα
 

Φωτογραφία
 
 
Της Θεανως Θειοπούλου
Τυσοίωνο σκιαγραφείται το μέλλον της αγοράς ακινήτων, σε μια περίοδο που οι τιμές συνεχίζουν να διολισθαίνουν χωρίς να υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψης. Η στενότητα ρευστότητας που υπάρχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η κρίση και η υπερπροσφορά ακινήτων που υπάρχει στην αγορά φαίνεται ότι ασκεί πιέσεις των τιμών διαμερισμάτων και κατοικιών προς τα κάτω. Στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι οι τιμές υποχώρησαν για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο με τον δείκτη τιμών να διαμορφώνεται στο 90,3 και να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του δεύτερου τριμήνου του 2007 που ήταν στις 90 μονάδες. Ωστόσο οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες κατά 30% σε σχέση με το 2006. Την περίοδο 2007 - 2008 οι τιμές εκτοξεύθηκαν περαιτέρω αγγίζοντας το υψηλότερο σημείο της περιόδου της φούσκας. Σε σχέση με το 2006 οι τιμές στη Λευκωσία εξακολουθούν να είναι υψηλότερες κατά 20,25% και στη Λεμεσό κατά 24%. Μεγαλύτερη διόρθωση έγινε στην Πάφο, με τις τιμές να εμφανίζονται χαμηλότερες κατά 0,46% σε σχέση με πριν έξι χρόνια, ακολουθεί η Λάρνακα όπου οι τιμές ακινήτων είναι υψηλότερες κατά 5,72% και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου που οι τιμές το δεύτερο τρίμηνο του 2012 εμφανίζονται υψηλότερες κατά 13,68% σε σχέση με το 2006. Μια ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων βρίσκονται κοντά στα επίπεδα του δεύτερου τριμήνου του 2007 και των κατοικιών στο τρίτο τρίμηνο του ίδιου έτους.
Τη μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση τιμών (β’ τρίμηνο/α’ τρίμηνο κατέγραψε η επαρχία Αμμοχώστου με 4,4% για οικίες και 3,7% για διαμερίσματα, ενώ η επαρχία Πάφου παρουσίασε τη μικρότερη μείωση που ανερχόταν στο 0,4% και 0,5% αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, στην επαρχία της Πάφου διαφάνηκαν σημάδια σχετικής σταθεροποίησης των τιμών, τα οποία συνοδεύτηκαν με αύξηση στις αγορές ακινήτων τόσο από κατοίκους όσο και από μη κατοίκους Κύπρου. Οι τιμές των οικιών παρουσίασαν το δεύτερο τρίμηνο τη μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση 2,2% σε σχέση με εκείνες των διαμερισμάτων που υποχώρησαν κατά 1,6%. Στην πρωτεύουσα η τριμηνιαία μείωση στις τιμές των διαμερισμάτων ανήλθε στο 1,1% και για τις οικίες στο 1,8%.Το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιδείνωση του κλίματος δέχθηκε η επαρχία Αμμοχώστου, η οποία σημείωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία υποχώρηση τιμών τόσο στα διαμερίσματα (3,7%) όσο και στις οικίες (-4,4%).
Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση κατέγραψε η επαρχία Λάρνακας, με τριμηνιαία υποχώρηση σε ποσοστό 2,8% για τα διαμερίσματα και 3,5% για τις οικίες. Οι χαμηλότερες μειώσεις στις τιμές των κατοικιών κατά το β’ τρίμηνο του 2012 καταγράφηκαν στην επαρχία της Πάφου, όπου οι τιμές τόσο των διαμερισμάτων όσο και των οικιών κατέγραψαν οριακή μείωση σε ποσοστό 0,5% και 0,4% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, η σταθεροποίηση οφείλεται και στο ενδιαφέρον που επιδείχθηκε για την εν λόγω επαρχία από Κινέζους αγοραστές.
Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε ετήσια βάση καταγράφει και πάλι η Αμμόχωστος, με τις μειώσεις στις τιμές των διαμερισμάτων να φτάνουν το 8,2% και για τις οικίες το 12,7%. Τη μικρότερη ετήσια μείωση παρουσιάζει ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων στην επαρχία Λεμεσού με 3,6% και ο δείκτης τιμών στην επαρχία Λευκωσίας με 4,6%. Οι ετήσιες μειώσεις που καταγράφηκαν στις τιμές κατοικιών της επαρχίας Αμμοχώστου και Λάρνακας (11% και 8% αντίστοιχα) ήταν και οι ιστορικά μεγαλύτερες.  


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 26/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire