Της Ιωάννας Μανδρου
Τριάντα ένα πρόσωπα που έχουν διατελέσει υπουργοί, υφυπουργοί ή βουλευτές και εκατόν σαράντα πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει ή υπηρετούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η περιβόητη «λίστα» των πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί σε καμία από τις ανωτέρω περιπτώσεις ο έλεγχος.
Την ίδια ώρα, η ευθύνη των ελέγχων για παράνομο πλουτισμό και φοροδιαφυγή από πολιτικά πρόσωπα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ περνάει πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, καθώς ο ίδιος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντες παρενέβη και ζήτησε την άμεση επίσπευση των ερευνών, ενώ είχε πλήρη ενημέρωση για το σύνολο των πολιτικών που βρίσκονται σε έλεγχο για πάσης φύσεως οικονομικές παραβάσεις και δοσοληψίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τους πολιτικούς, δεκατρείς (13) προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, δεκατέσσερις (14) από τη Νέα Δημοκρατία και τέσσερις (4) από άλλα κόμματα. Επίσης, οι έντεκα (11) υπήρξαν υπουργοί, οι δέκα (10) υφυπουργοί και οι υπόλοιποι δέκα (10) βουλευτές. Από τους υπουργούς, οκτώ (8) έχουν αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική δράση. Οι τέσσερις προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και έχουν διατελέσει σε οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Οι δύο από αυτούς έχουν απασχολήσει ήδη τη Δικαιοσύνη. Τρεις προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία -υπηρέτησαν επίσης σε ανάλογα υπουργεία- ενώ ο όγδοος προέρχεται από άλλο πολιτικό χώρο και δεν είναι πολιτικός. Αντιθέτως, τρεις -από τη Νέα Δημοκρατία- είναι και σήμερα βουλευτές.
Από τους υφυπουργούς, έξι -πέντε από το ΠΑΣΟΚ και ένας από τη Νέα Δημοκρατία- δεν βρίσκονται στο Κοινοβούλιο. Εν ενεργεία βουλευτές είναι δύο από τη Νέα Δημοκρατία και ένας από μικρότερο κόμμα. Τέλος, από τους βουλευτές, τέσσερις (4) προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, τέσσερις (4) από τη Νέα Δημοκρατία και δύο (2) από άλλα κόμματα. Τη βουλευτική τους ιδιότητα διατηρούν σήμερα δύο από τη Νέα Δημοκρατία και ένας από μικρότερο κόμμα.
Ανώνυμες καταγγελίεςΣύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ αφορούν φοροδιαφυγή, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, παράνομο πλουτισμό και ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες», ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκίνησαν από ανώνυμες καταγγελίες πολιτών. Εχει ζητηθεί το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών και σε ορισμένες περιπτώσεις πρώην υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών οι έλεγχοι αφορούν τη θητεία τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι για πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ διεξάγονται παράλληλα δύο διαφορετικές έρευνες.
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο αυτό της παρέμβασης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ήδη η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ανέλαβε ουσιαστικά από χθες την έρευνα, που διενεργούσε ώς τώρα το ΣΔΟΕ, για καταγγελίες ιδιωτών κατά των κ. Γ. Βουλγαράκη, Μ. Λιάπη και του προέδρου της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη για ξέπλυμα χρημάτων και εξαγωγή μεγάλων ποσών στο εξωτερικό.
Η εισαγγελέας, η οποία από την αρχή είχε χειριστεί την υπόθεση -αφορούσε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ επιχειρηματιών για βαρύτατα οικονομικά εγκλήματα-, αναμένεται να καλέσει τις προσεχείς ημέρες τους καταγγέλλοντες να καταθέσουν ενώπιόν της τι γνωρίζουν, πού στηρίζουν τις καταγγελίες τους και πώς τις αποδεικνύουν.
Παράλληλα, με εντολή του κ. Τέντε, τον οποίο επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο κ. Μεϊμαράκης ζητώντας του άμεση διεκπεραίωση των ερευνών, η εισαγγελέας θα προχωρήσει σε ουσιαστικό έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης και των τριών πολιτικών -Μεϊμαράκη, Λιάπη, Βουλγαράκη- και σε έρευνα των τραπεζικών τους λογαριασμών προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως η υπόθεση.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες κατά των τριών πολιτικών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν προκύπτουν εις βάρος τους επιβαρυντικά στοιχεία από τις έρευνες που ήδη διενήργησε μέχρι σήμερα το ΣΔΟΕ. Η υπόθεση ξεκίνησε όταν οι Ιωσήφ Λιβανός και Γ. Ζωγραφάκης, στο τέλος του 2011, κατήγγειλαν, στο πλαίσιο σκληρής αντιπαράθεσης που είχαν από το 2010 με τον όμιλο του Ιω. Καρούζου, ότι και για πολιτικούς -κατονόμασαν τους τρεις- γινόταν ξέπλυμα χρημάτων. Κι ενώ η καταγγελία έγινε το 2011, η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ενημερώθηκε από το ΣΔΟΕ τον Μάρτιο του 2012 και με εντολή της οι δύο κτηματομεσίτες - επιχειρηματίες που έκαναν τις καταγγελίες εκλήθησαν εκ νέου, χωρίς ωστόσο (σύμφωνα με τις νεότερες καταθέσεις τους) να προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία. Στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε κατάθεση εκλήθησαν από το ΣΔΟΕ υπάλληλοι του ομίλου Καρούζου (ασχολείται με κατασκευές και ακίνητα και όχι με εμπορία ρούχων) και ο ίδιος ο Ιω. Καρούζος χωρίς να προσθέσουν τίποτα ουσιαστικό.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ μετά ταύτα περιορίστηκε στην αποκάλυψη οργίου φοροδιαφυγής και οικονομικών εγκλημάτων που αφορούσαν σε επιχειρηματικές δράσεις, με αποτέλεσμα χθες να φθάσει στην Εισαγγελία το πρώτο τμήμα του πορίσματος για τον εφοπλιστή κ. Βίκτωρα Ρέστη, στον οποίο καταλογίζονται ποσά φοροδιαφυγής ύψους 31 εκατ. ευρώ.
Ενημέρωση ΤέντεΚι ενώ η υπόθεση Ευ. Μεϊμαράκη με την αυτονόητη σημασία της επιβαρύνει το ήδη βαρύ, λόγω των μέτρων, πολιτικό κλίμα, πλήρη ενημέρωση για την πολυσυζητημένη λίστα με τους πολιτικούς που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ είχε τη Δευτέρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντες. Ο επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νικ. Παντελής και οι οικονομικοί εισαγγελείς έδωσαν την εικόνα της πραγματικότητας για το θέμα των ελέγχων.
Από την ενημέρωση που έχει η Δικαιοσύνη σε υψηλότατο επίπεδο, προκύπτει ότι έως τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί για κάποιον πολιτικό επιβαρυντικά στοιχεία, είτε διότι οι έλεγχοι είναι σε πρώιμο στάδιο είτε διότι βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το πού βρίσκονται σήμερα οι έρευνες για τους πολιτικούς αποτυπώνουν με ακρίβεια σε δήλωσή τους οι οικονομικοί εισαγγελείς, όπου μεταξύ άλλων σημειώνουν ότι «άπαντα τα αορίστως διαδιδόμενα τυγχάνουν αβάσιμα», δίδοντας απάντηση στον ορυμαγδό των δημοσιευμάτων και της ονοματολογίας, ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποιους από τους ελεγχόμενους πολιτικούς να προκύψουν στο μέλλον επιβαρυντικά στοιχεία.
Πάντως, ο κ. Τέντες ανέλαβε προσωπικά να παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη της κοινωνίας για πλήρη αποκάλυψη φαινομένων πολιτικής διαφθοράς και παραδειγματικής τιμωρίας των πολιτικών που έβαλαν το χέρι τους στο μέλι...
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 26/09/2012
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire