ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 25 septembre 2012

Οικονομία - Τα ξένα funds ψάχνουν ευκαιρίες στην Ελλάδα



Ενδιαφέρονται για κρατικά ομόλογα, τράπεζες, εξαγωγικές εισηγμένες επιχειρήσεις, αλλά και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

 
Του Λεωνίδα Στεργίου
Η θετική αλλαγή στη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα αποτέλεσε καταλύτη, που πυροδότησε το ενδιαφέρον των ξένων funds που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας.
Μόνο την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν στην Αθήνα 10 μεγάλα επενδυτικά funds από Βρετανία, ΗΠΑ και Ρωσία, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 40 δισ. δολαρίων παγκοσμίως.
Πρόκειται για τα hedge funds των JPMorgan, EMSO, Lonenstar, Baueost, VR Capital, Alden Capital, Prince Capital, Gramercy, Observatory Capital και Cavenham.

Διαχειριστές των funds αυτών συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, του υπουργείου Ανάπτυξης και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Επίσης, συναντήθηκαν με τραπεζίτες και με στελέχη εισηγμένων εταιρειών, όπως των Motor Oil, ΟΤΕ, Μυτιληναίος - ΜΕΤΚΑ, Ιντραλότ, Frigoglass. Κατά τη διήμερη επίσκεψη, την οποία συντόνισε ο βρετανικός επενδυτικό οίκος Exotix, προέκυψε ενδιαφέρον κυρίως για τις αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με τους διαχειριστές τους, η Ελλάδα έχει «βαρύτητα» γύρω στο 5% στα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτό σημαίνει πως αν αποφασίσουν να επενδύσουν το μέγιστο των κεφαλαίων που προορίζονται για την Ελλάδα, τότε θα εισρεύσουν περίπου 2 δισ. δολάρια.
Το ενδιαφέρον τους εστιάσθηκε ακόμη στα ελληνικά ομόλογα, σε μεγάλες τράπεζες και εισηγμένες εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά και στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και για αγορά χαρτοφυλακίων δανείων από μεγάλες τράπεζες και από ορισμένες επιχειρήσεις. Αν και γνωρίζουν τους κινδύνους, οι αναλυτές των funds πιστεύουν ότι τα ελληνικά ομόλογα και οι τιμές των μετοχών βρίσκονται κοντά στα κατώτατα επίπεδα.
Τα περισσότερα από αυτά τα funds ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «επιθετικών» κεφαλαίων. Είναι γνωστά ως hedge ή velture funds. Υπάρχουν και κάποια πιο εξειδικευμένα, τα distress funds. Ολα αυτά έρχονται σε χώρες όταν φεύγουν οι επενδυτές εκείνοι που φοβούνται τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Στόχος τους είναι να αναπληρώσουν τη ρευστότητα που λείπει, με αντάλλαγμα να πάρουν θέσεις σε χαμηλές τιμές. Το ρίσκο είναι μεγάλο, όπως και τα αναμενόμενα κέρδη.
Κάθε fund ενδιαφέρεται για κάτι διαφορετικό και για διαφορετικούς λόγους. Τα περισσότερα ανήκουν στην κατηγορία που πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται τελικά να χρεοκοπήσει, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη αλλαγή στάσης της Γερμανίας και των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών. Κάποια άλλα, η μειοψηφία, ενημερώνονται σήμερα για να πάρουν θέσεις όταν και αν έρθουν τα χειρότερα.
Σε αυτά που πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία δεν θα χρεοκοπήσει, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε:
Πρώτον, μεγάλες τράπεζες. Πιστεύουν ότι αγοράζοντας μετοχές ή δανειακά χαρτοφυλάκια, τα κέρδη θα έρθουν ύστερα από 10-15 χρόνια, καθώς θα μεσολαβήσει μια μεγάλη περίοδος μέχρι την ανάκαμψη, μετά την ανακεφαλαιοποίηση - κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, οι αναλυτές τους πιστεύουν ότι αγοράζοντας «κάτι» από μεγάλη ελληνική τράπεζα, είναι σαν να αγοράζεις «κάτι» από την ελληνική οικονομία. Ομως, αυτό το «κάτι» στο Χρηματιστήριο ή στην αγορά δανείων θα προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις από τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Δεύτερον, μεγάλες εισηγμένες εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Τρίτον, μετοχές εταιρειών υπό αποκρατικοποίηση.
Τέταρτον, ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Οπως εξήγησε στην «Κ» ο Ελληνας τραπεζίτης και επικεφαλής για την ελληνική αγορά της Exotix, Γιώργος Ζώης, που διοργάνωσε τη διήμερη συνάντηση των hedge funds στην Αθήνα, το ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα έχει προκύψει καθώς οι τιμές τους είναι πάρα πολύ χαμηλές και υπάρχει –ειδικά το τελευταίο διάστημα– ένα θετικό κλίμα στην Ευρώπη για το μέλλον της Ελλάδας. Επίσης, η μεγάλη διαφορά με τις προηγούμενες είναι ότι αυτή τη φορά ο φόβος των επενδυτών για έξοδο από το ευρώ έχει υποχωρήσει σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο. «Πιστεύω ότι η θετική αξιολόγηση της τρόικας και η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ θα αποτελέσουν τα “κλειδιά” για τις αποφάσεις των διαχειριστών κεφαλαίων που βρέθηκαν σήμερα στην Αθήνα. Διότι θα επιστρέψουν πάλι τον Νοέμβριο».


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 23/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire