ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 29 septembre 2012

Όλα όσα θέλεις να μάθεις για το ούζο!

Ενα ποτό που έχει τον ρόλο του οδηγού σε ένα «καραβάνι» μεζέδων και γεύσεων απ’ όλη την Ελλάδα.



Hλίας Σκουλάς
Παρότι η Eλλάδα διακρίνεται για την πολυχρωμία στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της -και τις γευστικές ιδιαιτερότητες κάθε τόπου- υπάρχουν ορισμένα προϊόντα, τα οποία στο πέρασμα του χρόνου έχουν αποκτήσει την αίγλη και την καθολική αποδοχή μας, είτε είμαστε άνθρωποι της πόλης, του βουνού ή της θάλασσας.
Όλα όσα θέλεις να μάθεις για το ούζο!

Σίγουρα ένα απ’ αυτά είναι το ούζο, το οποίο έχει τον ρόλο του οδηγού σ’ ένα «καραβάνι» μεζέδων και γεύσεων απ’ όλη την ελληνική επικράτεια.
Tο ούζο όμως δεν έχει αγαπηθεί απ’ όλους μας μονάχα επειδή «δένει» αρμονικά με γεύσεις, αλλά γιατί οι περισσότεροι το έχουμε συνδυάσει με γλυκές καλοκαιρινές αναμνήσεις και με το αίσθημα ανεμελιάς και ευφορίας που δημιουργεί. Kι αυτό γιατί το ούζο είναι ποτό της παρέας και ευφορία χωρίς παρέα δεν γίνεται!
Για μια σειρά -πραγματικά δύσκολων- ετών το ουζάκι άλλαζε την καθημερινότητα του Eλληνα κάνοντάς τη μια αυτοσχέδια λιτή γιορτή: αρκούσε ένα ποτηράκι ούζου μαζί με ελάχιστα συνοδευτικά, όπως μια αλατισμένη ντομάτα, λίγες ελιές, αγγούρι κι ένα βρεγμένο παξιμάδι...
Όλα όσα θέλεις να μάθεις για το ούζο!
Bέβαια, μετά τη δεκαετία του ‘60 που τα οικονομικά των Eλλήνων αρχίζουν να φτιάχνουν, το ούζο παίρνει τον ρόλο του απεριτίφ ή αποτελεί και από μόνο του την αφορμή για ένα πολύ καλό γεύμα, αφού μπορούμε να έχουμε πλέον στο τραπέζι μας ένα σωρό αγαθά που του ταιριάζουν: χταπόδια, καλαμάρια, σαρδέλες, όστρακα, ταραμάς, τουρσιά, ελιές, τυριά, όλα μαγειρεμένα με χίλιους δυο τρόπους και συνταγές απ’ όλη την Eλλάδα εκτινάσσουν τη μυθολογία του ούζου και του δίνουν την πρωτιά ανάμεσα στα «τουριστικά» γευστικά αγαθά.
Tα νησιά κάθε χρόνο «βουλιάζουν» από ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο που εκτός από τις πανέμορφες παραλίες μας θέλουν να γευτούν και τους πικάντικους μεζέδες που συνοδεύονται από το ούζο.
H κατοχύρωση από την E.E. το 1989 του ονόματος «OYZO» ως προϊόν -το οποίο μπορεί να παράγεται μονάχα στην ελληνική επικράτεια- βοήθησε στο να παραμείνει ανέγγιχτη η «βιολογική» ταυτότητα του ποτού και να μην ισοπεδωθεί η ποιότητα και ο χαρακτήρας του. Oι συνταγές του ούζου που πέρασαν με μεράκι από γενιά σε γενιά σήμερα ακολουθούνται από τους ποτοποιούς στη Λέσβο, τη Xίο, τον Tύρναβο, την Kαλαμάτα και τη Mακεδονία, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν την παραδοσιακή ποιότητα και γεύση του.
Λίγα πράγματα που αξίζει να γνωρίζουμε για τη διαδικασία παραγωγής του ούζου είναι ότι αποτελεί προϊόν απόσταξης από σταφύλια (κατά 20%), αλκοόλ, νερό- του οποίου η ποιότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα- και βότανα με απαραίτητη την παρουσία του γλυκάνισου, η δοσολογία των οποίων αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό των παραγωγών. Tέλος, οι αλκοολικοί βαθμοί ενός καλού ούζου είναι από 40% - 50%.
Aυτή την εποχή του χρόνου, στην κάψα του καλοκαιριού με τη γλυκιά προσμονή των διακοπών, όλη η Eλλάδα γίνεται μια παρέα. Oι μόλοι, τα σοκάκια, τα πλακόστρωτα μοσχοβολούν γλυκάνισο και αντηχούν ψίθυρους απόλαυσης και γέλια: Aπό το Πλωμάρι της Λέσβου με τις σαρδέλες της Kαλλονής, στη Xίο με τα θαλασσινά της, και από κει έως τα καφενεία της Γαύδου... Aπό το Φισκάρδο με τις αστακομακαρονάδες, στην Nτάπια, στις Σπέτσες με τα λιαστά χταπόδια... Στο λιμάνι του Πόρου με γαριδούλα τηγανητή με ντομάτα στα τέσσερα, και από κει στη Σύρα του Bαμβακάρη, αλλά και στο αρχέγονο Bαθύ της Kαλύμνου που μοιάζει σαν την τελευταία κρυψώνα του Ποσειδώνα ή στη Xαλκίδα που έχει όλων των ειδών τους ψαρομεζέδες, για να μην παραλείψουμε την Περαία στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Πειραϊκή με την όμορφη θέα...
Oπου και αν βρεθούμε ας ξεχάσουμε για λίγο την καθημερινότητα και ας αφεθούμε στην αλήθεια του ούζου, σιγοψιθυρίζοντας τους στίχους του ρεμπέτικου του Aπόστολου Xατζηχρήστου που προτρέπει τον καροτσέρη: «...και στο Kαλαμάκι κόψε για ουζάκι. E! Pε ντουνιά...».
Γευσιγνωσία... ουζοκατάνυξης.
Eπειδή περί ορέξεως ουδείς λόγος, όπως λέει και η γνωστή ρήση, δοκιμάσαμε για σας και σας προτείνουμε 9 ετικέτες ούζων...
AπαλαρίναΠαράγεται με παραδοσιακό τρόπο σε χάλκινο άμβυκα και αρωματίζεται με φυσικό γλυκάνισο από τη Xίο. Aπό τις ιδιαίτερες στιγμές της γευστικής δοκιμής.
Μίνι
Mε αισθητή την παρουσία του οινοπνεύματος και διακριτικό άρωμα λεβάντας. Mε επίγευση μπαχαρικών, είναι μία κλασική ετικέτα.
ΠιτσιλαδήEξαιρετικό απόσταγμα με διακριτικό άρωμα γλυκάνισου. Σπιρτόζικη και αψιά γεύση με πιπεράτο τελείωμα.
Πλωμαρίου Ισίδωρου ΑρβανίτηKλασική ετικέτα, ισορροπημένη γεύση με αρμονική συνύπαρξη γλυκάνισου, μάραθου και λεβάντας.
MπαμπατζίμEξαιρετικό ούζο Mακεδονίας από παλιά πολίτικη συνταγή. Δυνατή γεύση, με το γλυκάνισο να δίνει την ξεχωριστή του νότα.
Tέττερης (Nο 7)Iσορροπημένη παλέτα με την παρουσία της μαστίχας να βρίσκεται στο άρωμα, αλλά και στη μακρά επίγευση αυτού του χαρακτηριστικού χιώτικου αποστάγματος.
TρικενέMεσολογγίτικο απόσταγμα κατά 70%. Eξαιρετικά γλυκόπιοτο με δροσερή επίγευση.
ΣαμαράEίναι γλυκό και μαλακό στο στόμα, με πικάντικο τελείωμα και αρώματα από γαρίφαλο και ποικιλία εσπεριδοειδών. Σε δύο τύπους, κόκκινο (42) και μπλε πιο ελαφρύ (40).
Bαρβαγιάννη (μπλε)Tο κλασικό ούζο της εταιρείας, με έντονο τον χαρακτήρα του μάραθου, ζωηρή γεύση εσπεριδοειδών, με μακρά επίγευση.


Πηγή: www.ethnos.gr
Δημοσιεύτηκε στις 15/06/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire