ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 29 septembre 2012

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 29/09/2012



Ο απόηχος της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη, οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομικών για διασύνδεση του δανείου προς την Κύπρο με τη στήριξη της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ, οι επικείμενες εξελίξεις αναφορικά με το πακέτο μέτρο της κυβέρνησης, το τα νέα στοιχεία για την άνοδο της ανεργίας στην Κύπρο, οι αλλαγές στο σύστημα διορισμού στα σχολεία και η παράνομη σύλληψη ψαράδων από τις κατοχικές αρχές είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.


Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Μας χρεώνουν και τον καφέ», αναφέρει ότι κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ επωμίζεται κάθε χρόνο το δημόσιο μόνο για τους καφέδες και τα σάντουιτς των κρατικών αξιωματούχων και των υψηλόβαθμων δημόσιων υπαλλήλων, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Εάν προσθέσει κάποιος και το επίδομα εξωτερικού, τότε το κόστος για το δημόσιο, σε ποτά και φαγητά, ξεπερνά κατά πολύ το €1 εκατ. το χρόνο. Εκτός βεβαίως από τις διανυκτερεύσεις, τις μετακινήσεις και τις φιλοξενίες, που είναι ούτως ή άλλως πληρωμένες.

Διαβάστε επίσης:
ΔΗΚΟ:
Σπεύδει να πείσει τους ψηφοφόρους του.
Οικονομία: «Κλειδώνει» το κυβερνητικό πακέτο.
«Μαύρη τρύπα» στη δημόσια ασφάλεια: 300 κενές θέσεις σε Αστυνομία και Πυροσβεστική.
Δίκη για Μαρί: Δύο χρόνια χωρίς έλεγχο τα κοντέινερ.
Υγεία: Γονάτισαν οι χειρουργοί.
Κοινωνία: Κατάργηση υφιστάμενων καταλόγων διοριστέων.
Κόσμος: Προϋπολογισμός φωτιά στη Γαλλία.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Αλλάζει ο πολιτικός άξονας», γράφει ότι η απόφαση του ΔΗΚΟ να στηρίξει την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη από τον πρώτο γύρο θέτει τέρμα στους διχασμούς του παρελθόντος και οδηγεί σε μια νέα κοινωνική πλειοψηφία. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι οι κατοχικές αρχές συνέλαβαν τέσσερεις ψαράδες, δύο Ελληνοκυπρίους και δύο Αιγύπτιους, ενώ έπλεαν σε διεθνή χωρικά ύδατα. Επίσης αναφέρει ότι η Κύπρος καταγράφει την τρίτη ταχύτερη άνοδο της ανεργίας στην ΕΕ, σύμφωνα με την Κομισιόν.

«Πορεία στη βάση ξεκινά η ηγεσία του ΔΗΚΟ» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Σημερινή» ώστε, όπως γράφει, να πείσει η ηγεσία του κόμματος για την ορθότητα της απόφασης για στήριξη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα σημειώνει ότι ένας από τους όρους που θέτει η Ρωσία για την παραχώρηση δανείου 5 δισ. στην Κύπρο είναι να δοθούν ως μέρος μιας συντονισμένης οικονομικής βοήθειας με την ΕΕ, κατά τον Ρώσο υπουργό Οικονομικών. Επίσης γράφει για νέο σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Πρόσβαλε όλους τους ηγέτες του ΔΗΚΟ» γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάστηκε προσβλητικός προς όλες τις ηγεσίες του ΔΗΚΟ που συνεργάστηκαν διαχρονικά με διάφορους πολιτικούς χώρους, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνεργασία στη βάση πολιτικών θέσεων και όχι του διαμοιρασμού λαφύρων. Άλλου γράφει ότι σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ θα αποβεί σε βάρος του λαού. Ακόμη γράφει ότι η διενέργεια ανεξάρτητου διαγνωστικού ελέγχου του τραπεζικού συστήματος ανατέθηκε στην εταιρεία PIMCO.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι «Ο καρκίνος κοστίζει 124 δισ. ευρώ το χρόνο», στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την πρώτη ολοκληρωμένη εκτίμηση από επιστήμονες που συγκέντρωσαν στοιχεία από ΠΟΥ, ΟΟΣΑ, εθνικές έρευνες και κρατικές υπηρεσίες. Αλλού γράφει ότι καταδικάστηκε σεφ στο Λος Άντζελες, ο οποίος έβρασε το σώμα της δολοφονημένης συζύγου του για τέσσερεις μέρες. Επίσης γράφει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας κίνησε νομικές διαδικασίες κατά οκτώ επιχειρήσεων για όχληση του κοινού.


Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 29/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire