ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 29 septembre 2012

Κύπρος - Η Noble Energy πιστεύει στην ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου στα 'Οικόπεδα' με μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου

Στα βαθιά για πετρέλαιο με υπερσύγχρονο γεωτρύπανο   
 

Φωτογραφία
 

Πέτρος Θεοχαρίδης
Στις μεγάλες πιθανότητες να υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες πετρελαίου κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής, φαίνεται να πιστεύει αταλάντευτα η Νoble Εnergy, αφού αντικαθιστά - αρχικά στο Λεβιάθαν- το γεωτρύπανο Εnsco 5006, με ένα από τα πιο καινούργια γεωτρύπανα στον κόσμο -το «ΑΤWΟΟD ΑDVΑΝΤΑGΕ»- του οποίου η κατασκευή αποπερατώνεται αυτές τις μέρες στο ναυπηγείο της Daewoo στην Κορέα. Τo νέο υπερσύγχρονο γεωτρύπανο, έχει δυνατότητα να τρυπήσει σε βάθος μέχρι και 40.000 πόδια κάτω από τον βυθό της θάλασσας που είναι πολλαπλάσιο από τα γεωτρύπανα που χρησιμοποίησε μέχρι τώρα. Επίσης έχει μεγάλες δυνατότητες γεώτρησης σε συνθήκες υψηλών πιέσεων (πρόβλημα που αντιμετωπίζεται στις γεωτρήσεις στην περιοχή) όπως και αυξημένες δυνατότητες άντλησης λάσπης από τη γεώτρηση.

Η εμπιστοσύνη της Νoble Εnergy στην ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στα «Οικόπεδα» με μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου, στα οποία έχει δικαιώματα στην περιοχή (Λεβιάθαν, Ταμάρ και Αφροδίτη), αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι ενοικίασε το νεότευκτο πλωτό γεωτρύπανο για 36 μήνες, με κόστος που ξεπερνά τις $584.000 ημερησίως (συνολικά $6.3 δισ.), ενώ το κόστος των δύο γεωτρύπανων που ήδη ενοικιάζει -για τρίτο χρόνο- στην περιοχή, είναι λιγότερο από το μισό αυτού του «ΑΤWΟΟD ΑDVΑΝΤΑGΕ». Η συμφωνία ενοικίασης ανακοινώθηκε και από την ιδιοκτήτρια και από την ενοικιάστρια σε διεθνή χρηματιστήρια.
Να σημειωθεί ότι οι γεωλογικές και σεισμογραφικές έρευνες έδειξαν πως μόνο στο «Λεβιάθαν», κάτω από τα κοιτάσματα των 17 τρισ. κυβικών ποδών φυσικού αερίου, σε βάθος περίπου 22.000 ποσών, υπάρχουν κοιτάσματα της τάξης των 600 εκ. βαρελιών πετρελαίου, ενώ αν οι γεωλογικές συνθήκες το επιτρέπουν αυτά μπορούν να φτάσουν και στο 1.2 δισ. βαρέλια.
Στο μεταξύ η ΔΕΦΑ χθες επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία για την «ενδιάμεση λύση» εφοδιασμού της Κύπρου με φυσικό αέριο, αν αποδειχθεί ότι αυτό συμφέρει. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως ανήρτησε στην ιστοσελίδα της την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2018. Η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.
Την έναρξη της διαδικασίας από τη ΔΕΦΑ χαιρέτισε με χθεσινή του ανακοίνωση το ΔΗΚΟ, με δήλωση του βουλευτή Άγγελου Βότση.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 29/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire