ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 29 septembre 2012

Κύπρος - Υγεία - Το χειρουργικό στην εντατική


Λόγω υποστελέχωσης ακυρώνουν επεμβάσεις,
ενώ η πληρότητα των θαλάμων είναι στο 100% 
 

Φωτογραφία
 
 
Μαριλένα Παναγή
Ασθενείς με καρκίνο παίρνουν αναβολή στις προγραμματισμένες επεμβάσεις τους, γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων καταρρέουν και καταλήγουν ως ασθενείς στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, ενώ τα τμήματα των κρατικών νοσοκομείων, το ένα μετά το άλλο εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Χθες, και μετά την απέλπιδα φωνή γυναικολόγων και παιδιάτρων, κραυγή αγωνίας βγήκε από το χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου της Λευκωσίας. Οι χειρουργοί, υποχρεώθηκαν να αναβάλουν τρεις επεμβάσεις καρκίνου του μαστού όταν διαπίστωσαν ότι δεν είχαν στη διάθεσή τους το νοσηλευτικό προσωπικό που χρειαζόταν για να λειτουργήσει μια επιπλέον χειρουργική αίθουσα.
Την ίδια ώρα, ασθενείς που θα υποβληθούν σε επέμβαση την Τρίτη και με δεδομένη την αυριανή αργία μετέβαιναν χθες για εισαγωγή. Ωστόσο και προκειμένου να καλυφθούν τα επείγοντα περιστατικά της ημέρας, οι ασθενείς αυτοί, αφού ετύγχαναν όλων των απαραίτητων προεγχειρητικών εξετάσεων επέστρεφαν στα σπίτια τους για να επανέλθουν το απόγευμα της Δευτέρας και να εισαχθούν στο χειρουργείο την επόμενη ημέρα. Από το τμήμα, όπως πληροφορούμαστε, ζητήθηκε άδεια για λειτουργία κάποιων από τις δέκα κλίνες οι οποίες βρίσκονται σε αχρησία λόγω υποστελέχωσης. Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατό και έτσι, χειρουργημένοι ασθενείς υποχρεώθηκαν να νοσηλευθούν στη διασπορά, δηλαδή σε θαλάμους άλλων ειδικοτήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η κατάσταση αυτή έχει γίνει τους τελευταίους μήνες καθημερινότητα για το χειρουργικό τμήμα το οποίο εκτός από τα απλά περιστατικά εξυπηρετεί και όλους τους ασθενείς παγκυπρίως για διάφορες εξειδικευμένες επεμβάσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα χθες, όπου επιπρόσθετη συμφόρηση παρατηρήθηκε εξαιτίας αριθμού επεμβάσεων καρκίνου του παχέος εντέρου τις οποίες διενεργεί γιατρός που έρχεται στην Κύπρο από το εξωτερικό γι’ αυτό τον σκοπό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η χειρουργική αίθουσα να παραμείνει κατειλημμένη και επειδή χθες απουσίαζε αριθμός νοσηλευτών σε επιστημονικό συνέδριο δεν ήταν δυνατή η λειτουργία και δεύτερης αίθουσας. Η αναβολή των προγραμματισμένων για χθες χειρουργικών επεμβάσεων οδήγησε σε αλυσιδωτή αναβολή των επεμβάσεων της ερχόμενης εβδομάδας, γεγονός που σίγουρα θα προκαλέσει προβλήματα στις λίστες αναμονής.
Αναφέρεται ότι το χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου Λευκωσίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει επεκτείνει τις υπηρεσίες του προσφέροντας επεμβάσεις για τις οποίες προηγουμένως το Κράτος πλήρωνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για αγορά υπηρεσιών.
Υπολογίστηκε μάλιστα ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2011 και μετά την έναρξη των εξειδικευμένων επεμβάσεων, το Κράτος εξοικονόμησε γύρω στα €3 εκατομμύρια.
 
ΥΠΕΡΚΟΠΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ο φόρτος εργασίας και η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν αρχίσει ήδη να οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις. Προ δεκαημέρου γιατροί στη Λεμεσό, κατέρρευσαν λόγω υπερκόπωσης και χρειάστηκαν τις υπηρεσίες συναδέλφων τους. Την περασμένη Δευτέρα, άλλος ένας γιατρός στη Λευκωσία μεταφέρθηκε στο Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών όταν εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ασθενών που υποχρεώνεται να εξετάσει καθημερινά, έχασε τις αισθήσεις του εν ώρα καθήκοντος. Αναφέρεται ότι ενώ διεθνώς οι γιατροί επιτρέπεται να εξυπηρετούν 25 ασθενείς ημερησίως, οι γιατροί του δημοσίου στην Κύπρο εξετάζουν τουλάχιστον 50-70 την ημέρα.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 29/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire