ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 28 septembre 2012

Μουσική - «Λυπητερή» η σημερινή ποπ!


 
Σύμφωνα με τους ειδικούς η ποπ έχει χάσει στοιχεία που μας φτιάχνουν τη διάθεση
 
«Λυπητερή» η σημερινή ποπ!
Από τους λίγους καλλιτέχνες που διατηρούν μοτίβο παλαιότερων εποχών
στα ποπ κομμάτια τους είναι η Lady Gaga, σύμφωνα με τους επιστήμονες



 
 
Ειρήνη Βενιού
 
Όσοι πιστεύετε ότι η ποπ μουσική έχει «χαλάσει» τα τελευταία χρόνια, τότε μάλλον συμφωνείτε με γερμανούς και καναδούς επιστήμονες οι οποίοι ισχυρίζονται ότι το μέχρι πρότινος «ανεβαστικό» είδος μουσικής απλά έχει... πέσει.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, τα σημερινά τραγούδια είναι μεγαλύτερης διάρκειας και έχουν πιο αργό τέμπο σε σχέση με τα παλαιότερα ποπ κομμάτια όπως ήταν εκείνα των Αμπα και των Μπιτλς, με αποτέλεσμα να μην έχουν την ίδια επίδραση στη διάθεσή μας.

Μουσική… ανάλυση
Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 1.000 τραγούδια που είχαν γίνει επιτυχίες από το 1965 μέχρι το 2009. Είδαν λοιπόν, ότι προκειμένου τα σύγχρονα ποπ κομμάτια να θεωρούνται πιο «σοβαρά» και «εκλεπτυσμένα» άφησαν πίσω τα στοιχεία εκείνα που μας ανέβαζαν τη διάθεση.
Σε γενικές γραμμές, το γρήγορο τέμπο σε μείζονα κλίμακα (ματζόρε) προσδίδει σε ένα μουσικό κομμάτι έναν εύθυμο χαρακτήρα, ενώ αντίθετα το αργό τέμπο σε ελάσσονα κλίμακα (μινόρε) δημιουργεί έναν πιο λυπητερό τόνο.

Από την ανάλυση με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, φάνηκε ότι ο αριθμός των κομματιών σε ελάσσονα έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν, δίνοντας έτσι σε πιο «λυπητερές» μελωδίες την πρωτοκαθεδρία στις λίστες των επιτυχιών των τελευταίων ετών.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα σύγχρονα ποπ κομμάτια τείνουν να είναι πιο αργά, με μόλις 100 παλμούς το λεπτό, συγκριτικά με τους 116 παλμούς των επιτυχιών του ’60. Ακόμη είδαν ότι η μέση διάρκεια ενός ποπ κομματιού έχει αυξηθεί από κάτι λιγότερο από τρία λεπτά που ήταν κάποτε, σε σχεδόν τέσσερα λεπτά. Πρόσεξαν μάλιστα ότι ο συνδυασμός της ελάσσονος κλίμακας με τον σημερινό (λιγότερο) γρήγορο ρυθμό θεωρείται πια μάλλον συνηθισμένος.
Κάτι τέτοιο υποστηρίζουν, έχει αφήσει επιτυχίες όπως το «Waterloo» των Αμπα να φαντάζουν «απλοϊκές» σήμερα στα αφτιά μας. Από την άλλη πλευρά, σύγχρονες μουσικές απόπειρες με γρήγορο ρυθμό σε μείζονα κλίμακα συχνά παρερμηνεύονται από το κοινό ως κομμάτια που πάνε κόντρα σε ένα ευρύτερο ρεύμα.
«Παραδοσιακή» η Lady Gaga
Ανάμεσα στους λιγοστούς σύγχρονους καλλιτέχνες, που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν καταφέρει να συνδυάσουν επιτυχώς το γρήγορο τέμπο με την κλίμακα ματζόρε (μείζονα) βρίσκεται η υπέρ-επιτυχημένη Lady Gaga.
«H Lady Gaga με κάποιο τρόπο κατάφερε να υπερπηδήσει τον παραπάνω συσχετισμό. Το γρήγορο τέμπο σε μείζονα κλίμακα των τραγουδιών της «Born This Way» και «Edge of Glory» χαρίζει έναν φρέσκο ήχο σε κομμάτια που παραπέμπουν σε ακούσματα παλαιότερων εποχών» εξηγούν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts». 
Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, οι σύγχρονες ποπ επιτυχίες περιλαμβάνουν δυνατούς ήχους αλλά είναι γενικότερα πιο ήπιες σε σχέση με εκείνες του ’50 και του ’60.


Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 28/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire