ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 28 septembre 2012

Κύπρος - Πού κρύβονται τα φωτισμένα μυαλά;

Οι πολίτες έρμαιο στα χέρια ενός φανατισμένου, ανίκανου και επικίνδυνου κατεστημένου

 

Κωστάκης Αντωνίου


Πριν από μερικούς μήνες, ο Άντρος Κυπριανού είχε δηλώσει πως ήταν έτοιμος να ψηφίσει Τουρκοκύπριο Πρόεδρο, αλλά όχι Ελληνοκύπριο δεξιό. Και ξεσηκωθήκαμε όλοι, όχι αδίκως, εναντίον του. Και πολιτικοί και κόμματα της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι.

Σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εκστομίζει κάτι πολύ χειρότερο. Δηλώνει ότι "θα ψήφιζε μαύρο, αν τον αντιπροσώπευε, αλλά όχι αριστερό".
Αυτή η δήλωση όζει ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και κακίας, στοιχεία ανεπίτρεπτα για έναν ιεράρχη, και μάλιστα κεφαλή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου.
Περιέχει στοιχεία αντιχριστιανιακά, στοιχεία μίσους και αποκαλύπτει σύνδρομα ταπεινών ανθρώπων και όχι ιεραρχών που οφείλουν να κηρύσσουν αγάπη, σεβασμό προς τον συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως χρώματος και ιδεολογίας.
Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αρχιεπίσκοπος βγάζει τη γλώσσα του περίπατο και λέγει ό,τι του κατεβεί, ανεξαρτήτως συνεπειών. Ισόβιος είναι, οι άλλοι ιεράρχες δεν διαθέτουν την τόλμη να τον κρίνουν, και το ποίμνιο ακούει και αδιαφορεί. Γιατί να μην αισθάνεται παντοδύναμος και να συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται;
Η συμπεριφορά, όμως, του Αρχιεπισκόπου δείχνει ώς ποιο βαθμό έχει εισχωρήσει, στις τάξεις των ταγών, εκκλησιαστικών και πολιτικών, το μίσος, η μισαλλοδοξία, το πάθος και ο πολιτικός κανιβαλισμός.
Αναμένουμε από τον υποψήφιο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, δεύτερο στις εκλογικές προτιμήσεις του Αρχιεπισκόπου, και κήρυκα της συμφιλίωσης και της ένωσης δυνάμεων, να έλθει και να επικρίνει με δριμύτητα τον Αρχιεπίσκοπο για όσα εκστόμισε. Αν δεν το πράξει, σημαίνει ότι αποδέχεται τους αφορισμούς του.
Αναμένουμε επίσης από τον Γιώργο Λιλλήκα, πρώτο στις εκλογικές προτιμήσεις του Αρχιεπισκόπου, να πράξει το ίδιο.
Οι συμπεριφορές που εκδηλώνονται μέσα από την προεκλογική περίοδο αναδεικνύουν, ως κυρίαρχα στοιχεία, το μίσος, τον χλευασμό, την προσπάθεια πολιτικής εξόντωσης του αντιπάλου, τη φιλοδοξία επικράτησης έναντι παντός μέσου.
Αυτή η συμπεριφορά αποδεικνύει την απουσία πολιτικού πολιτισμού, μετριοπάθειας και αλληλοσεβασμού μεταξύ των πολιτικών αλλά και των ιεραρχών και συνιστά μέγα κίνδυνο στην προσπάθεια εθνικής και οικονομικής επιβίωσης.
Δεν επιχειρούμε να κάμουμε κήρυγμα. Αλλά να προειδοποιήσουμε για την καταστροφή που θα προκαλέσει αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται. Να επιβεβαιώσουμε ότι κίβδηλα είναι τα μηνύματα ενότητας και συμφιλίωσης που στέλλουν οι ταγοί προς τους πολίτες. Τα μηνύματα ειρήνης ηχούν ως τύμπανα πολέμου και, μέσα από τις παραινέσες ενότητας, καλλιεργείται ο διχασμός και η σύγκρουση.
Ο λαός -όχι οι ηγέτες του- διέρχεται ώρες αγωνίας και ανησυχίας. Τρέμει για το οικονομικό μέλλον των παιδιών του, για την οικονομική επιβίωσή του, για το εθνικό του μέλλον. Και αντί να βλέπει τους ηγέτες του να εργάζονται και να συνεργάζονται ειλικρινά για την επίλυση των προβλημάτων του, ακούει τον Αρχιεπίσκοπο να εκπέμπει ρατσιστικά μηνύματα, τους ηγέτες του να ασχολούνται με το κουτσομπολιό, και να αποδύονται σε αγώνα επικράτησης και εξόντωσης του αντιπάλου. Να σιωπούν και να χαίρονται επειδή κατά τρόπο αισχρό πλήττεται ο αντίπαλος, και να σχίζουν τα ιμάτιά τους όταν, κατά τον ίδιο τρόπο, πλήττονται οι ίδιοι.
Ο τόπος αυτός κατεστράφη μία φορά από τους ηγέτες του. Θα καταστραφεί, αυτήν τη φορά, ολοκληρωτικά από τους ίδιους. Και μέσα από το σκοτάδι που επικρατεί και τους κινδύνους ολοκληρωτικής καταστροφής, δεν φαίνεται να προβάλλει ένας νούσιμος άνθρωπος, που θα τους σταματήσει. Δεν υπάρχει σε αυτόν τον τόπο ένας φωτισμένος άνθρωπος, που θα υψώσει το ανάστημά του ενώπιον αυτής της καταστροφικής μανίας όσων ηγούνται -σε όποιον τομέα ηγούνται- για να αντιπαραβληθεί μαζί τους. Όλοι προσπαθούν να συμβιβαστούν με τα κατεστημένα, για να περάσουν καλά.
Πού βρίσκονται οι νούσιμοι άνθρωποι αυτού του τόπου για να αρθρώσουν θαρραλέο λόγο; Πού είναι οι ακαδημαϊκοί μας και τα φωτισμένα μυαλά μας, να αναλάβουν την ευθύνη της σύγκρουσης με τα κατεστημένα;
Άλλοι βολεύονται με τη σιωπή, άλλοι έχουν προσδεθεί στα άρματα των κατεστημένων, άλλοι ύψωσαν τα χέρια. Και οι πολίτες αφέθηκαν στη μοίρα τους, θύματα και έρμαιο στα νύχια ενός ανίκανου και επικίνδυνου κατεστημένου...


Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 28/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire