ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 30 septembre 2012

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 30/09/2012



Οι εξελίξεις στο προεκλογικό σκηνικό, με επίκεντρο την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, καθώς και οι επόμενες κινήσεις των κομμάτων και των επιτελείων των υποψηφίων Προέδρων, η ανακοίνωση ημερομηνίας για την σύσκεψη κυβέρνησης - κομμάτων για την οικονομία, το θέμα των επενδύσεων του Ταμείου Συντάξεως της Cyta, το έγγραφο με τις συγκλίσεις στο Κυπριακό και η νομικές διαδικασίες της Alpha Bank εναντίον Βρετανών για μη αποπληρωμή δανείου αγοράς εξοχικής κατοικίας στην Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στον κυριακάτικό Τύπο.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Στοίχημα το φράγμα του 65%», αναφέρει ότι σε κινητοποίηση της κομματικής και εκλογικής του βάσης αποδύεται το Δημοκρατικό Κόμμα, θέλοντας να κεφαλοποιήσει σε ψήφους στην κάλπη των προεδρικών εκλογών το υψηλό ποσοστό εντολής για τη συνεργασία με τον Νίκο Αναστασιάδη που εξασφαλίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Το 80% συν αποτελεί πρόκληση-στοίχημα, σύμφωνα με κομματικούς αξιωματούχους, προκειμένου το κόμμα τους να σπάσει το φράγμα του ποσοστού 65%-75% που παραδοσιακά δίνει σε προεδρικούς υποψηφίους με τους οποίους συνεργάζεται.

Διαβάστε επίσης:
Έξυπνες κινήσεις κατά της κρίσης
: Πως να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.
Κυπριακό: Οι συγκλίσεις έχουν ετοιμαστεί.
Επιδόματα: Το κράτος δεσμεύει περιουσίες για ένα βοήθημα.
Οι άνθρωποι των υποψηφίων Προέδρων: Τάσος Μητσόπουλος, Τάκης Χατζηγεωργίου και Ρένα Γιαβάση μιλούν στον «Φ».
Παράδεισος απατεώνων και φυγόδικων τα κατεχόμενα: Οι βρετανικές Αρχές προειδοποιούν μέσω του «Φ».
Οικονομία: Στη μέγγενη €781 εκατομμύρια.
«Καταστροφική για την Κύπρο η έξοδος από την Ευρωζώνη»: Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μιχάλη Μιχαήλ.
Βρυξέλλες: Ο Βαν Ρομπάι διασώζει την κυπριακή προεδρία.
Αφιέρωμα: Από την 1η Απριλίου στην 1η Οκτωβρίου.
Σάλος: Η αλήθεια για τον Ιησού και τη Μαρία Μαγδαληνή.
Ρεπορτάζ: Η μαγευτική άλλη Πάφος…
Κατεχόμενα: Ο βίος και η πολιτεία του δολοφόνου του Ισαάκ.
Υδρόγειος: Σχέσεις οργής Κίνας-Ιαπωνίας.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Αγνόησαν το Υπουργικό Συμβούλιο» για νέες διαστάσεις στο θέμα της επένδυσης του Ταμείου Συντάξεων της Cyta στην περιοχή Δρομολαξιάς - Μενεού, καθώς, σύμφωνα με τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, το Υπουργικό ενέκρινε για την ανάπτυξη αυτή 6.640 τ.μ. αλλά το Τμήμα Πολεοδομίας και ο Έπαρχος Λάρνακας εξέδωσαν άδεια για 8.951,54 τ.μ. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, Ιωάννη Κασουλίδη, που λέει ότι ουδείς μεταλλάχθηκε και ότι είναι τα δεδομένα που μεταλλάχθηκαν και ο ΔΗΣΥ οφείλει να προσαρμοστεί. Αλλού, γράφει ότι μετά την απόφαση στο ΔΗΚΟ, ο Μάριος Καρογιάν εδραιώνεται στην ηγεσία του κόμματος, παρά τις όποιες αμφισβητήσεις του παρελθόντος.

«Αγώνα συσπείρωσης άρχισαν κόμματα και επιτελεία», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Σημερινής» η οποία γράφει ότι η επισημοποίηση της συνεργασίας ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ δημιουργεί νέες ισορροπίες δυνάμεων, ενώ αναφέρει ως μοναδική εκκρεμότητα την απόφαση ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων. Σε άλλο θέμα, η «Σ» γράφει για το αίτημα των κατοίκων της περιοχής Σολέας για αναβάθμιση του Αγροτικού Υγειονομικού Κέντρου της Ευρύχου, καθώς σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της περιοχής, πολλοί ασθενείς που πρέπει να μεταφερθούν, δεν καταφέρνουν να επιζήσουν στον δρόμο για το ΓΝ Λευκωσίας. Επίσης γράφει ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη κυβέρνησης - κομμάτων για την οικονομία.

Υπό τον τίτλο «Πρωτοφανές», η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα της ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ διεκδικούν ψήφο με ασαφείς θέσεις και γενικότητες και ως εκ τούτου δεν μπορούν να πείσουν ούτε να ξεγελάσουν τους πολίτες. Αλλού, αναφέρεται στο μήνυμα της Χίλαρι Κλίντον, εκ μέρους του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου, η οποία κάνει λόγο για «σκληρούς συμβιβασμούς» στο Κυπριακό. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται σε έγγραφα του Φόρεϊν Όφις που αποδεσμεύτηκαν χθες, σύμφωνα με τα οποία υπήρχαν σχέδια για μεταφορά του αρχηγείου ξηράς της Μ. Ανατολής στην Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Sunday Mail» με τίτλο «Η Υπηρεσία ΦΠΑ βάζει στο στόχαστρο φιλανθρωπικές οργανώσεις», γράφει στο κύριο της θέμα ότι εν μέσω οικονομικών δυσχερειών, η κυβέρνηση στοχεύει τα καταστήματα φιλανθρωπικών οργανώσεων που δεν καταβάλλουν ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι δεν θα διστάσει να επιβάλει πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα των «Times», σε σχέση με την δυσκολία αποπληρωμής δανείων που αφορά πάνω από χίλιους Βρετανούς, οι οποίοι αγόρασαν εξοχικές κατοικίες στην Κύπρο, με την Alpha Bank να έχει κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον τους. Αλλού γράφει ότι 43 γαϊδούρια θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέο σπίτι, καθώς, κλείνει το καταφύγιο που τα φιλοξενεί στο Βουνί.

Η κυριακάτική εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο στο κύριο θέμα της «Μας δεσμεύσει όλους η απόφαση και η ανυπακοή θα έχει συνέπειες», φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου του ΔΗΚΟ, Μάριου Καρογιάν, ο οποίος απαιτεί σεβασμό απ’ όλα τα μέλη και στελέχη του κόμματος στην απόφαση της ΚΕ, ενώ δηλώνει απορημένος από την τοποθέτηση του αντιπροέδρου του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου. Αλλού, η «Κ» γράφει ότι η στρατηγική της κυβέρνησης, για χρήση του ρωσικού δανείου με σκοπό την αναβολή της υπογραφής του Μνημονίου, απέτυχε, ενώ αναζητείται σχέδιο Β’. Επίσης, φιλοξενεί συνέντευξη του διευθυντή της Σχολής Μοριακής Ιατρικής, Φίλιππου Πατσαλή, με αφορμή την έναρξη φοίτησης των 40 πρώτων φοιτητών.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Μάχη» υπό τον τίτλο «Ενώνει δυνάμεις», γράφει ότι η απόφαση του ΔΗΚΟ για στήριξη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη αλλάζει τον πολιτικό χάρτη, ενώ προσθέτει ότι μετά το ΔΗΚΟ ακολουθούν ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγοι. Αλλού, η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του δημάρχου Λάρνακας, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, ο οποίος περιγράφει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τα έργα που τροχοδρομούνται για την Λάρνακα του αύριο. Σε άλλο θέμα, η Πρόεδρος του Europa Donna, Στέλλα Κυριακίδου, αναφέρει σε συνέντευξή της προς την «Μ» ότι η έλλειψη εξειδικευμένου κέντρου μαστού μειώνει τις πιθανότητες επιβίωσης γυναικών με καρκίνο του μαστού.


Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 30/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire