ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 15 septembre 2012

Καμία συμφωνία ακόμη με την Κύπρο για το Μνημόνιο


«Η Κύπρος δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς οικονομική βοήθεια», ανέφερε χθες η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, από τη Λευκωσία στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, κάλεσε την κυβέρνηση της Κύπρου να ξεκαθαρίσει επίσημα τη θέση της σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης.

Οι πιέσεις αυξάνονται στην Κύπρο προκειμένου να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους ώστε να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, οι οποίες υπέστησαν απώλειες 4,2 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ομως, στις διαβουλεύσεις μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, προχθές το βράδυ, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υποβολή αιτήματος για οικονομική βοήθεια. Σε ερώτηση πότε θα υπογραφεί το μνημόνιο, ο πρόεδρος Χριστόφιας αρκέστηκε να απαντήσει «όταν θα είμαστε έτοιμοι». Μια ημέρα πριν, η Κύπρος είχε ήδη λάβει αρνητική απάντηση από τη Ρωσία για την εκχώρηση δανείου 5 δισ. ευρώ. «Είναι ένα ζήτημα υπό συζήτηση, αλλά δεν θεωρείται αναγκαίο να επιλυθεί στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, στη Μόσχα, η οποία διατηρεί στενές πολιτικές και επιχειρηματικές σχέσεις με την Κύπρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Αντιπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχουν ήδη επισκεφθεί τη Λευκωσία για να συζητήσουν με την κυπριακή κυβέρνηση τους όρους ενός πακέτου στήριξης, το οποίο φημολογείται ότι θα διαμορφωθεί στα 10 με 11 δισ. ευρώ. Οι επαφές αυτές, ωστόσο, φαίνεται να μην έχουν καταλήξει ακόμη σε μια συμφωνία.
Η τρόικα ζητεί ως αντάλλαγμα περικοπές συντάξεων και μισθών στον δημόσιο τομέα, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει ότι αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια όχι λόγω της οικονομίας της, αλλά λόγω των τραπεζών της. Κατά την επίσκεψη της τρόικας στη Λευκωσία τον Ιούλιο, όμως, φαίνεται να κατέστη σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλαγή της χαμηλής φορολόγησης των επιχειρήσεων. Η Κύπρος είναι το πέμπτο κράτος-μέλος που χρειάζεται οικονομική βοήθεια εν μέσω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, με ΑΕΠ που υπολογίζεται στα 18 δισ. ευρώ.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 15/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire