ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 15 septembre 2012

Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για την Ελλάδα



Εντός των προσεχών δέκα ημερών θα πρέπει να «κλείσουν» τα μέτρα
 

Ανοιξε και επισήμως η συζήτηση για την παράταση του προγράμματος
 

Σωτήρης Nικα
Ολα πρέπει να κλείσουν τις επόμενες δέκα μέρες δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αναφερόμενος στην οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ και στην προώθηση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Στόχος είναι στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου να είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης-19ης Οκτωβρίου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τη δόση, την παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Τη συζήτηση για την επιμήκυνση άνοιξαν χθες επίσημα στη Λευκωσία τόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Αυτή τη στιγμή η τρόικα έχει δώσει το «ΟΚ» για τα 7,5 από τα 11,6 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι αντιστρέφεται το κλίμα αναφορικά με τις πιέσεις της τρόικας για απολύσεις. Αντιθέτως, η τρόικα επιμένει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με τον υπουργό. Επίσης, στο θέμα του αφορολογήτου ορίου, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «δεν θα πειραχτεί για τα φυσικά πρόσωπα», αφήνοντας επί της ουσίας ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν παρεμβάσεις γενικότερης φύσεως για το αφορολόγητο.
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται για την οριστικοποίηση των μέτρων, οι επικεφαλής της τρόικας θα επισκεφτούν τα αρμόδια υπουργεία μέσα στην εβδομάδα για να δουν την εξειδίκευση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς. Επίσης, πέραν των 11,6 δισ. ευρώ που αφορούν περικοπές δαπανών, ο υπουργός δήλωσε ότι η τρόικα δέχεται και 2 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή. Ετσι, το συνολικό πακέτο των μέτρων (περικοπές δαπανών και αύξηση εσόδων) ανέρχεται στα 13,6 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως ανέφερε στο Eurogroup ότι στην αγορά εργασίας δεν πρέπει να γίνουν άλλες παρεμβάσεις. Αντιθέτως, πρέπει να προωθηθούν άμεσα μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, ώστε να πέσουν οι τιμές. Πάντως, ο υπουργός είπε στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια του Eurogroup ότι δεν πρέπει να χαθεί το «κοινωνικό μομέντουμ» και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ζήτησε από την πλευρά του να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα μέσα στον Οκτώβριο, ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κάλεσε την τρόικα να ολοκληρώσει γρήγορα τη διαπραγμάτευση. Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η Ευρωζώνη εμφανίζεται έτοιμη να παράσχει τη βοήθεια που χρειάζεται στην Ελλάδα, αλλά πλέον το «μπαλάκι» είναι στα χέρια της χώρας, καθώς η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν θα πρέπει να «περάσουν» τα μέτρα των επόμενων ετών. Παράλληλα, ενημέρωσε τους ομολόγους του ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και να αρθεί η «δραχμική αβεβαιότητα», ώστε να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εκταμιευτεί η επόμενη δόση, η οποία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς θα περιληφθούν και τα κεφάλαια για την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν υπήρξε καμία ένσταση στα όσα παρουσιάστηκαν για την ελληνική οικονομία. Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, κ. Ολι Ρεν, υποστήριξε ότι η ύφεση θα είναι τελικά στο 6%. Ποσοστό στο οποίο συγκλίνουν και οι εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου, αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς και η επικεφαλής του κ. Κριστίν Λαγκάρντ συμφώνησε με τις προβλέψεις Ρεν. Στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών, ο κ. Στουρνάρας ενημέρωσε το Eurogroup ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον ποσοτικό στόχο για το έλλειμμα φέτος, αλλά όχι τον στόχο ως ποσοστό του ΑΕΠ λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης. Μάλιστα, ο Ελληνας υπουργός απευθυνόμενος στους ομολόγους του είπε ότι είναι κρίμα να χαλάσει τώρα η προσπάθεια που γίνεται, καθώς έχουν ήδη επιτευχθεί τα 2/3 της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής και απομένει το 1/3.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 15/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire