ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 2 septembre 2012

Ελλάδα - VIP πτήσεις τέλος για τα μέλη της κυβέρνησης



Θα μείνει μόνο ένα προεδρικό αεροσκάφος


Δώρα Αντωνίου
Η απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την πώληση ενός εκ των τριών κυβερνητικών αεροσκαφών και την παραχώρηση του δεύτερου στην Πολεμική Αεροπορία στερεί από τα κυβερνητικά στελέχη το προνόμιο των VIP πτήσεων. Η διόλου αμελητέα δαπάνη που προέκυπτε από τη χρήση των κυβερνητικών αεροσκαφών από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου προσδίδει στην πρωθυπουργική απόφαση, πέραν της συμβολικής, και ουσιαστική σημασία.

Για κυβερνητική χρήση θα παραμείνει διαθέσιμο το αεροσκάφος GULFSTREAM V, το νεότερο εκ των τριών και αυτό με τη μεγαλύτερη αυτονομία, καθώς μπορεί να πετάξει για 14 ώρες, ενώ είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα συστήματα, που δίνουν τη δυνατότητα στους επιβαίνοντες να συνεχίσουν να εργάζονται εν πτήσει και να επικοινωνούν, μέσω δορυφορικής τεχνολογίας, με όποιον χρειαστεί. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος αποκτήθηκε το 2003, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες μετακίνησης που προέκυπταν από την ελληνική προεδρία της Ε.Ε.
Το μεγαλύτερο και παλαιότερο από τα τρία αεροσκάφη, το EMBRAER των 30 θέσεων, παραχωρείται στην Πολεμική Αεροπορία για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος αποκτήθηκε το 1999, λίγο μετά το τραγικό δυστύχημα του Falkon, στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Γιάννος Κρανιδιώτης και άλλα έξι άτομα. Είναι ιδίου τύπου με τα ιπτάμενα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας, άλλωστε είχε παραχωρηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία ως αντιστάθμισμα για την αγορά τους. Eτσι, θα αξιοποιηθεί για την εκπαίδευση των πιλότων των ιπτάμενων ραντάρ, αλλά και για την κάλυψη αναγκών, όπως οι αεροδιακομιδές ασθενών και η μεταφορά μοσχευμάτων, που τώρα γίνονται με αεροσκάφη C130 και C27.
Πωλητήριο μπαίνει για το τρίτο αεροσκάφος, το EMBRAER LEGACY των 13 θέσεων. Τα χρήματα που θα προκύψουν από την πώληση θα δοθούν για την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος αποκτήθηκε το 2002 και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να έχει διαμορφωθεί σαφής εικόνα για την τιμή στην οποία μπορεί να πωληθεί. Εκτιμάται ότι η εύρεση αγοραστή δεν θα είναι δύσκολη, καθώς γι’ αυτού του μεγέθους αεροσκάφη υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ιδιώτες, ενώ δεν αποκλείεται να ενδιαφερθεί και κάποιο κράτος.
Αν μέχρι τώρα, το τελευταίο διάστημα, κάποιοι εκ των υπουργών ταξίδευαν με πτήσεις της γραμμής για να μη θεωρηθεί πρόκληση η χρήση των κυβερνητικών αεροσκαφών, πλέον δεν θα έχουν επιλογή. Το ένα αεροσκάφος που μένει στη διάθεση της κυβέρνησης θα χρησιμοποιείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον πρωθυπουργό.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 02/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire