ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 2 septembre 2012

Κύπρος - Στη δίνη μιας διπλής καταιγίδας, πολιτικής και οικονομικής, βρίσκεται εγκλωβισμένη η Κύπρος. Ανάλυση

Περιμένει την άφιξη της τρόικας έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου

Οι επικείμενες εκλογές καθιστούν απαγορευτική τη συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, την ώρα που καταφθάνει η τρόικα

 
Του Παναγή Γαλιατσάτου
Τα πράγματα, κάθε άλλο παρά κατ’ ευχήν πηγαίνουν στη Μεγαλόνησο, στενεύοντας τα όποια περιθώρια διαπραγμάτευσης υπάρχουν με τους δυνάμει Ευρωπαίους δανειστές. Την ίδια ώρα, οι επικείμενες προεδρικές εκλογές, το 2013, καθιστούν μάλλον απαγορευτική τη συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα. Αποτέλεσμα, το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα.

Οι οικονομικές εξελίξεις απειλούν να φέρουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια πολύ πιο δύσκολη θέση από αυτήν στην οποία βρισκόταν στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών με την τρόικα, στα τέλη Ιουλίου. Η ύφεση βαθαίνει: το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 2,4% του ΑΕΠ, έναντι 1,5% στο πρώτο. Το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται. Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας μειώθηκε κατά 3,8 μονάδες τον Αύγουστο του 2012 – δηλαδή στις 69,4 μονάδες.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η καταγραφή του οικονομικού κλίματος τον Μάιο του 2001. Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνουν την πρόγνωση της τρόικας για ύφεση 3% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.
Η σημαντικότερη διαφωνία ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και την τρόικα αφορούσε στην πιθανή εξέλιξη της ύφεσης και του ελλείμματος. Η Λευκωσία πίστευε ότι η συρρίκνωση θα είναι περιορισμένη και η πρόβλεψη για έλλειμμα 3,4% στο τέλος του χρόνου, ένας εφικτός στόχος. Ωστόσο, η δημοσιονομική εξέλιξη την διέψευσε.
Την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012 το έλλειμμα έφτασε στο 3,38% του ΑΕΠ, υποχρεώνοντάς την να αναθεωρήσει τον στόχο στο 4,5%, ενώ η τρόικα εκτιμά ότι το έλλειμμα θα είναι κοντά στο 5,5% του ΑΕΠ.
Ολα αυτά αποτελούν όπλα στη φαρέτρα της τρόικας, που υποστηρίζει ότι η κυπριακή κρίση δεν είναι μόνο τραπεζική, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση Χριστόφια, αλλά και δημοσιονομική και ότι χρειάζονται σκληρά δημοσιονομικά μέτρα. Μια γεύση για το τι φαντάζεται η τρόικα κάτω από αυτόν τον τίτλο πήραν οι Κύπριοι τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα, αν η κυβέρνηση ήταν μια φορά απρόθυμη τότε, να είναι ακόμα πιο απρόθυμη τώρα.
Η Λευκωσία άφησε και τον Αύγουστο να κυλήσει ανεκμετάλλευτος σε σχέση με διορθωτικές κινήσεις στα δημόσια οικονομικά. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι ετοίμαζε πακέτο μέτρων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος Μαΐου. Στη συνέχεια, αυτό το πακέτο συρρικνώθηκε στα 150 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί. Πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στεφάνου έκανε δηλώσεις για έτοιμα μέτρα που αφορούν σε εξοικονομήσεις της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Το πού θα καταλήξει το πράγμα θα φανεί στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Εγκυροι σχολιαστές στην Κύπρο μιλούν ήδη για αδράνεια και ουσιαστική απουσία της κυβέρνησης από την οικονομική πολιτική.
Το γιατί δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Οι περικοπές των δαπανών δεν συμβαδίζουν με την κουλτούρα και την ιδεολογία του ΑΚΕΛ, που προτιμά να παίζει καθυστέρηση, έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες της στο ρωσικό δάνειο ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Αν η Λευκωσία πάρει αυτά τα χρήματα, θα μπορέσει να γεφυρώσει το διάστημα ώς τις προεδρικές εκλογές χωρίς προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και έχει την ελπίδα ότι μέχρι τότε ο μόνιμος μηχανισμός ESM θα είναι έτοιμος, αλλά θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιήσει απευθείας τις τράπεζες, χωρίς να φορτωθεί αυτό το χρέος στο κυπριακό κράτος.
Ωστόσο, το ρωσικό δάνειο συζητείται από τα μέσα Ιουνίου και καθυστερεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κυβερνητικών παραγόντων, η Κύπρος αντέχει χωρίς αυτό έως τον Οκτώβριο. Κι αν δεν έρθει; Δεν υπάρχει κανένας μεγαλύτερος εφιάλτης για το ΑΚΕΛ από το να υποχρεωθεί να υπογράψει ως κυβέρνηση το Μνημόνιο. Η καταστρεπτική εμπειρία του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψε Μνημόνιο και έχασε μέσα σε δύο χρόνια το 70% της δύναμής του, είναι πολύ πρόσφατη για να αγνοηθεί. Ούτως ή άλλως, το ΑΚΕΛ πορεύεται προς τις εκλογές μέσα σε κλίμα έντονης ηττοπάθειας. Μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ο πρόεδρος του πρώτου Νίκος Αναστασιάδης φαντάζει το ακλόνητο φαβορί για την προεδρία και για το ΑΚΕΛ το ζήτημα είναι πού θα συγκρατήσει τις απώλειες. Είναι επίσης σαφές ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας, που δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2013, δεν έχει καμιά διάθεση να συνδέσει την προεδρία του με την υπογραφή του Μνημονίου.
Προεκλογικό κλίμα με διαρροές - αποκαλύψειςΣτη Λευκωσία οργίασαν το τελευταίο διάστημα οι φήμες ότι ο κ. Χριστόφιας εξετάζει –επικαλούμενος ασθένεια– το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ώστε να επισπεύσει τις εκλογές και να βρεθεί έτσι ο κ. Αναστασιάδης στη δύσκολη θέση να πρέπει να υπογράψει το Μνημόνιο. Ο κ. Στεφάνου υποχρεώθηκε να διαψεύσει αυτές τις φήμες στις 19 Αυγούστου. Δέκα μέρες αργότερα, το ζήτημα αυτό το έθεσε στην ημερησία διάταξη, καθιστώντας το αντικείμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης, καλώντας τον κ. Χριστόφια «να μη δραπετεύσει σαν λαγός για να αποφύγει την υπογραφή του Μνημονίου και να αναλάβει τις ευθύνες του». Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε το ερώτημα ποιες θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση που αρνηθεί ο πρόεδρος να υπογράψει το Μνημόνιο. «Τους καλέσαμε για γεύμα ή για να μας βοηθήσουν;», παρατήρησε. Η επίθεση Αναστασιάδη προκάλεσε μια πολιτική θύελλα. Ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας διέψευσε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ο κ. Στεφάνου αποκάλεσε τον κ. Αναστασιάδη «πολιτικό χαμαιλέοντα». Το προεκλογικό κλίμα τροφοδοτείται καθημερινά από νέες αποκαλύψεις και διαρροές για τα πεπραγμένα και τις εσφαλμένες επιλογές των τραπεζών, που βρέθηκαν υπερβολικά εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να είναι επιτακτική ανάγκη η ανακεφαλαιοποίησή τους από το κράτος, που δεν έχει όμως χρήματα. Ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένοι να επιρρίψουν όλη την ευθύνη για τη δύσκολη θέση στις τράπεζες, ότι οδήγησαν τη χώρα εκτός αγορών και τελικά στην αγκαλιά του Μηχανισμού Στήριξης. Και φυσικά, να συνδέσουν τις τράπεζες με το ΔΗΣΥ και τον κ. Αναστασιάδη.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 02/09/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire