ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 1 janvier 2011

Το 2010 κυριάρχησε η οικονομική κρίση

Η Φωτό Μου
                ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
  Το  2010 σημάδεψε  τον πλανήτη

Του Στέφανου Κωνσταντινίδη*

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το 2010 σημάδεψε αποφασιστικά τον πλανήτη μας. Εκτός από τα διάφορα γεγονότα που μας απασχόλησαν, και δεν ήταν λίγα, αυτό που κυριάρχησε ήταν η οικονομική κρίση. Φαίνεται μάλιστα πως θα μας συνοδεύει και την καινούργια χρονιά,αν όχι και για τα επόμενα χρόνια. Το καπιταλιστικό σύστημα περνά όντως μια μεγάλη κρίση με τρομερές συνέπειες στην καθημερινή  ζωή των ανθρώπων. Η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία που κυριάρχησε στην οικονομία, αλλά  και σε όλους  τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας,  διέλυσε την πραγματική οικονομία και μετάτρεψε σε καζίνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πληρώνουμε σήμερα την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των αγορών με το κράτος να παρακολουθεί αδύναμο την κατάρρευση και όταν επεμβαίνει το κάνει για να πληρώσουν οι πολίτες τα σπασμένα με νέες φορολογίες και να γεμίσουν τα ταμεία των τραπεζών. Ήταν καθαρό από το  2007, για όσους ήθελαν να δουν , πως είχε χαθεί το μέτρο και η ισορροπία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και πως τα διάφορα κερδοσκοπικά όργια με χρηματιστηριακά προϊόντα-σκουπίδια αργά ή γρήγορα θα οδηγούσαν στην κρίση. Η οποία ξέσπασε στην καρδιά του συστήματος,στις ΗΠΑ, με τη «φούσκα» των ακινήτων που παρέσυρε και τις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αξίες. Στην κρίσιμη στιγμή το αμερικανικό κράτος έσωσε τις τράπεζες και τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με δισεκατομμύρια δολάρια και ακολούθησαν λίγο-πολύ τον ίδιο δρόμο και τα  υπόλοιπα κράτη του δυτικού καπιταλισμού. Το αδηφάγο όμως νεοφιλελεύθερο σύστημα δεν συνήλθε ουσιαστικά ποτέ. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά τη διάσωση του πέρασε ουσιαστικά στην αντεπίθεση και υπέσκαψε τις οικονομίες  των χωρών, όπως της Ελλάδας, που αποτελούσαν τον αδύνατο κρίκο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Σε μια στιγμή που η πραγματική οικονομία χρειαζόταν να τονωθεί  αποδυναμώθηκε με την νεοφιλελεύθερη συνταγή και αγνοήθηκε η κεινσιανή αγωγή που έβγαλε τον κόσμο από την μεγάλη κρίση του 1929. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε με την ύφεση, την συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας και το κύμα της ανεργίας. Δικαιώματα των εργαζομένων που κατακτήθηκαν με αγώνες πολλών δεκαετιών εξανεμίζονται και επιστρέφουμε σε ένα εργασιακό μεσαίωνα με μόνους κερδισμένους τους διεθνείς τοκογλύφους. Η ανάκαμψη της οικονομίας όμως δεν θα γίνει δυνατή αν τα κράτη δεν χαλιναγωγήσουν τις ασύδοτες αγορές της εικονικής οικονομίας και αν δεν αποφασίσουν να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία, αυτή της παραγωγής αγαθών για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων.
Η σημερινή εξάλλου κρίση στη Ευρωζώνη είναι το αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών που υιοθετήθηκαν και ασφαλώς και της αναντιστοιχίας της παρούσας ευρωπαϊκής πολιτειακής δομής με την αντίστοιχη οικονομική. Όσο το πολιτικό έλλειμμα θα υπάρχει δύσκολα η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τη σημερινή κρίση. Η έλλειψη εξάλλου μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής πολιτειακής δομής ενισχύει την γερμανική επικυριαρχία με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

Η τραγική κατάσταση της Ελλάδας για την οποία βεβαίως ευθύνονται, πέρα από το γενικότερο κλίμα κρίσης της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και οι ελληνικές ελίτ που έστησαν το κράτος της μεταπολίτευσης πάνω στη διαφθορά και τη διαπλοκή, ένα κράτος πελατειακών σχέσεων και μια κρατικοδίαιτη οικονομία, θα πρέπει να προβληματίσει τις κυπριακές ελίτ αφού οι κυπριακές κρατικο-οικονομικές παθογένειες δεν διαφέρουν ουσιαστικά από τις ελλαδικές. Προς το παρόν η Κύπρος διαζώζεται από  κάποιες ιδιαιτερότητες της οικονομίας της, όπως η παρουσία των ρωσικών κεφαλαίων,  οι οποίες όμως ιδιαιτερότητες αύριο μπορεί να αλλάξουν προς την αρνητική κατεύθυνση. Όπως έχω ξαναγράψει, είναι η ώρα για σοβαρούς σχεδιασμούς στο χώρο της οικονομίας. Αν αυτό δεν γίνει, όσο ακόμη είναι καιρός, οι καμπάνες θα σημάνουν σύντομα λυπητερά με τον ίδιο τρόπο που σημαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στην  Ιρλανδία. Για την Κύπρο όμως, χώρα ημικατεχόμενη, η ύπαρξη  ισχυρής οικονομίας είναι θέμα επιβίωσης.

Ευχές για μια καλή και δημιουργική χρονιά.

Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire