ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 25 janvier 2011

Kρίση του νομισματικού συστήματος

Ο Σαρκοζί ευαγγελίζεται τη νομισματική μεταρρύθμιση 
του 21ου αιώνα!
ZEZA ZHKOY
Εχουν πάντα έντονα θεατρικά στοιχεία οι παρεμβάσεις του Νικολά Σαρκοζί. Ο Γάλλος ηγέτης, προσπαθώντας να ενισχύσει το διεθνές του προφίλ και λόγω της πτώσης της δημοτικότητάς του στο εσωτερικό, ευαγγελίζεται τη νομισματική μεταρρύθμιση του 21ου αιώνα. Στόχος του η δημιουργία ενός «πολυπολικού», όπως το χαρακτήρισε, διεθνούς νομισματικού συστήματος, το οποίο δεν θα βασίζεται αποκλειστικά στο αμερικανικό δολάριο. «Ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι νομισματικές ανισορροπίες δημιουργούν συστημικούς κινδύνους για όλες τις οικονομίες», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Το ζήτημα της νέας νομισματικής τάξης είναι η κορυφαία προτεραιότητα που θέτει η Γαλλία στο G20», επισήμανε χθες ο Σαρκοζί σε μεγάλη συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα τελετών της προεδρίας, που ήταν η τρίτη κατά σειρά μετά την εκλογή του. Η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία των κορυφαίων ομίλων G20 και G8, το τρέχον έτος. Μεγάλες προκλήσεις, λοιπόν, θέτει για τις συμμετέχουσες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες του G20, ο Γάλλος πρόεδρος. Δηλαδή τον επανασχεδιασμό του μεταπολεμικού μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης.

Οντως, τα διεθνή κέντρα αποφάσεων παραμένουν τα ίδια, ενώ στην παγκόσμια σκακιέρα οι ανατροπές είναι κολοσσιαίες, οι οποίες διαπιστώνονται μεν, αλλά ουδείς μπορεί να τις χειραγωγήσει. Ομως, η αποκατάσταση της παγκόσμιας νομισματικής ισορροπίας δεν μπορεί να γίνει από πολιτικούς ηγέτες που έχουν αποτύχει να προστατεύσουν τις οικονομίες της Δύσης. Ούτε η νέα οικονομική τάξη πραγμάτων μπορεί να γραφτεί από προέδρους της παραπαίουσας Ευρωζώνης.
Η Ευρωζώνη είναι διχασμένη και βιώνει μια ανείπωτη κρίση, αναζητώντας την οικονομική ενοποίηση. Αφ’ ενός, η παγκοσμιοποίηση έχει περιορίσει τη σημασία της ενοποίησης μέσα στα σύνορα της Ευρώπης και, αφ’ ετέρου, η νομισματική ενοποίηση δεν έχει δημιουργήσει μια ευρωπαϊκή οντότητα ικανή να αντικαταστήσει ή έστω να συμπληρώσει τις εθνικές οντότητες. Κι έτσι η Ε. Ε. χάνει την οικονομική της σημασία, και αποδυναμώνεται ραγδαία η πολιτική σημασία της.
Φυσικά, τίποτα δεν μπορεί να θεραπεύσει τις παγκόσμιες ανισορροπίες, εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν αντιμετωπίσουν πρώτα απ’ όλα τα δικά τους προβλήματα. Υπό τις παρούσες ανισορροπίες κρύβονται διαρθρωτικά προβλήματα του παγκόσμιου συστήματος συναλλαγματικών διαθεσίμων. Ο Κέινς είχε επισημάνει αυτά τα προβλήματα περίπου προ μιας 70ετίας. Αρκετά χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, διάσημοι οικονομολόγοι προειδοποιούσαν για τους κινδύνους των ανισορροπιών, όπως τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα εξαγωγικών χωρών, σαν της Κίνας, λόγου χάριν, και τα αντίστοιχα μεγάλα ελλείμματα των ΗΠΑ και άλλων.
Οι ιδέες για το πώς θα έπρεπε να αναδιαμορφωθεί το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα –με τη δημιουργία ενός νέου συστήματος συναλλαγματικών αποθεμάτων, που θα βασίζεται σε ένα νέο παγκόσμιο νόμισμα– είναι ακόμη πρόωρο να προσαρμοστούν στη σύγχρονη οικονομία. Μέχρι, όμως, να θεραπευτούν αυτές οι διαρθρωτικές ανισορροπίες, ο κόσμος θα ακροβατεί σε αυτές τις ανισορροπίες που απειλούν τη χρηματοοικονομική και οικονομική ευρωστία όλων.
Ο Νικολά Σαρκοζί θέλησε να «καθησυχάσει τους Αμερικανούς» ότι δεν θα ζημιωθούν με τις αλλαγές στο διεθνές νομισματικό σύστημα. Ανέφερε το γεγονός ότι το δολάρια είναι κυρίαρχο νόμισμα, αφού σύμφωνα με το ΔΝΤ το 62% των παγκόσμιων συναλλαγματικών διαθεσίμων είναι σε δολάρια και σε δολάρια γίνεται το 85% των διεθνών συναλλαγών. «Θέλουμε να καθησυχάσουμε τους φίλους Αμερικανούς», είπε, «ότι το δολάριο θα παραμείνει το κυρίαρχο νόμισμα. Κυρίαρχο όμως δεν σημαίνει μοναδικό. Εχουμε κάθε δικαίωμα να μελετήσουμε μια αλλαγή στο νομισματικό σύστημα». Υπογράμμισε επίσης ότι, παρ’ ότι η αλλαγή του νομισματικού συστήματος συχνά παρουσιάζεται ως «αναμέτρηση» ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, εν τούτοις «είναι μια αναμέτρηση με πολλά κοινά συμφέροντα, αφού τα 2/3 των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας είναι σε δολάρια».
Τέλος, προανήγγειλε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Ζιντάο, που θα γίνει με την ευκαιρία «του πρώτου σεμιναρίου για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος», όπως εξήγησε. Η συνάντηση αυτή δεν προβλεπόταν στην έως τώρα προγραμματισμένη ατζέντα.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire