ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 1 octobre 2011

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 01/10/2011



Οι πτυχές του θέματος της εξόρυξης του φυσικού πλούτου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζουν να κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου το Σάββατο, τόσο αναφορικά με τη συνέχιση των τουρκικών απειλών και των προκλήσεων έναντι της Λευκωσίας, όσο και αναφορικά με την παρουσία ξένων δυνάμεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που λειτουργούν προστατευτικά. Ακόμη γίνεται αναφορά στη σύσταση φορέα ενέργειας εκ μέρους της Κυβέρνησης, ενώ δίνεται έκταση και στην επερχόμενη επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Κύπρο, εν μέσω της κορύφωσης της τουρκικής επιθετικότητας.


Αλλά θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η επέτειος της κυπριακής Ανεξαρτησίας και οι αναφορές του Προέδρου Χριστόφια ότι δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης κυριαρχικών δικαιωμάτων, η νέα φάση στην οποία εισέρχονται οι συνομιλίες για το Κυπριακό, η έκδοση του ανακριτικού πορίσματος για την τραγωδία στο Μαρί και η επιστροφή των τοιχογραφιών του Αγ. Θεμωνιανού της κατεχόμενης Λύσης.

«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Ασκήσεις ανοικτά Λεμεσού», γράφει ότι η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις με στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοιχτά της Λεμεσού το Σαββατοκύριακο και για το σκοπό αυτό προχώρησε σε δέσμευση περιοχών με δύο «συστάσεις αεροναυτιλίας» εντός του FIR Λευκωσίας. Αλλού, γράφει ότι η Αστυνομία στην έκθεσή της για το Μαρί εισηγείται ποινικές διώξεις εναντίον 12 προσώπων και ενός του οποίου οι ευθύνες δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Εξαγγέλλεται σύντομα φορέας ενέργειας» γράφει ότι η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει σύντομα τη σύσταση του «Φορέα Ενέργειας», ο οποίος θα έχει τη μορφή πυραμίδας και θα αποτελείται από τεχνοκράτες της Υπηρεσίας Ενέργειας, του Υπουργείου Εμπορίου, της ΡΑΕΚ, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακούς. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην επιστροφή των τοιχογραφιών της εκκλησίας του Αγίου Θεμωνιανού της κατεχόμενης Λύσης.

«Η Σημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ασπίδα προστασίας Ρωσίας και Ισραήλ γύρω από την Κύπρο» γράφει ότι η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ισχυρή μοίρα του Ρωσικού Στόλου το Βορρά πρόκειται να κατευθυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες για πτήση δύο αεροσκαφών της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας τα οποία θα πετάξουν στις 4 Οκτωβρίου πάνω στην Κύπρο και δεν αποκλείεται να προσγειωθούν στο νησί. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κύπρος γιορτάζει σήμερα την επέτειο της Ανεξαρτησίας της σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή για την Κυβέρνηση και τον στρατό, μετά το δυστύχημα στο Μαρί.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Ας μην ανησυχεί κανείς» αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την εκδήλωση του ΑΚΕΛ για την επέτειο της Ανεξαρτησίας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και καμιά επιδιαιτησία για τα πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά τη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η συζήτηση όλων των κεφαλαίων για την επίλυση του Κυπριακού ολοκληρώθηκε και οι συνομιλίες εισέρχονται σε πιο εντατική φάση.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μην εγκαταλείπετε τα λεωφορεία» γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών Νίκος Νικολαϊδής έκανε έκκληση προς το κράτος να υποστηρίξει τις δημόσιες μεταφορές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το νέο σιντριβάνι της Πάφου, κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο, ενθουσίασε του κατοίκους της πόλης.

Η Εβδομαδιαία «New Press», με κύριο τίτλο «Τρίγωνο Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, Επενδύσεις από Ισραήλ», γράφει ότι η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρεζ στην Κύπρο, στις 10 Οκτωβρίου, συνοδεία μεγάλης ομάδας επιχειρηματιών και άλλων παραγόντων, μπορεί να θεωρηθεί ιστορικής σημασίας στην παρούσα συγκυρία της τουρκικής επιθετικότητας έναντι Κύπρου και Ελλάδας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χωρίς «εφάπαξ» έμειναν 22 αφυπηρετήσαντες, καθώς τα κρατικά ταμεία είναι «στεγνά».


Πηγή: www.philenews.com με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 01/10/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire