ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 9 octobre 2011

Κάλπες για ανάδειξη υποψηφίου στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Κάλπες για ανάδειξη υποψηφίου
Ολάντ και Ομπρί επικρατέστεροι για το δεύτερο γύρο των Γάλλων Σοσιαλιστών
ΤΗΣ ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ
Φωτογραφία
Την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των προκριματικών εκλογών για την ανάδειξη του υποψηφίου, με τον οποίο θα κατεβεί το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Αν δεν μεσολαβούσε το σεξουαλικό σκάνδαλο με τον πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν (DSΚ), τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Αλλά το χαρτί του λαμπερού DSΚ κάηκε στα δικαστήρια, υπό το βάρος των κατηγοριών για απόπειρες βιασμού. Και έτσι τώρα οι Σοσιαλιστές ψάχνουν να βρουν αυτόν που θα κονταροχτυπηθεί με τον υποψήφιο της Κεντροδεξιάς, που χωρίς μεγάλες εκπλήξεις αναμένεται να είναι ο νυν πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Στην κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος συμμετέχουν η γενική γραμματέας του κόμματος Μαρτίν Ομπρί, ο προκάτοχός της Φρανσουά Ολάντ, η πρώην σύντροφός του και υποψήφια στις περασμένες εκλογές Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ο Μανουέλ Βανς, δήμαρχος του Εβρί, ο Αρνό Μοντεμπούρ, βουλευτής της Βουργουνδίας και ο Ζαν Μισέλ Μπελέ, που είναι ο μόνος εκτός κόμματος.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που γαλλικό κόμμα έδωσε τη δυνατότητα σε μη μέλη του να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές, κάτι που αποτελεί τομή και για τον τρόπο λειτουργίας του ίδιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις εκλογές μπορεί να ψηφίσουν όχι μόνο τα μέλη αλλά και οι υποστηρικτές του κόμματος, κατά τα πρότυπα των αμερικανικών κομμάτων. Αυτή η επιλογή έχει θεωρηθεί άνοιγμα προς την κοινωνία, μετά την τρίτη συνεχόμενη εκλογική ήττα του κόμματος σε προεδρικές εκλογές. Οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι έχουν κερδίσει όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις από την εκλογή του Σαρκοζί στην προεδρία το 2007, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών για τη Γερουσία, ελπίζουν μέσω αυτής της διαδικασίας να προσδώσουν μια νομιμότητα στον υποψήφιό τους.
Στην κούρσα όμως δεν τρέχουν και οι έξι με την ίδια ταχύτητα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Φρανσουά Ολάντ να αποτελεί το μεγάλο φαβορί για να κόψει πρώτος το νήμα. Στο δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις, θα βρει απέναντί του τη Μαρτίν Ομπρί, την οποία θεωρητικά θα κατατροπώσει. Τρίτη και χωρίς πολλές πιθανότητες εκλογής έρχεται η Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Viavoice που δημοσιεύτηκε τη βδομάδα που μας πέρασε, ο Φρανσουά Ολάντ προηγείται με ποσοστό 53%, έναντι της Μαρτίν Ομπρί, που ακολουθεί με 27%, ενώ η Σεγκολέν Ρουαγιάλ συγκεντρώνει γύρω στο 13%.
Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι μέχρι στιγμής το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατάφερε να μη γίνει εκατό κομμάτια, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στην ιστορία του. Όλοι οι υποψήφιοι κρατούν χαμηλούς τόνους, αντιπαρατίθενται με επιχειρήματα και λείπουν τα «περίφημα» συντροφικά, πισώπλατα μαχαιρώματα. Τα ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων έχουν διεξαχθεί σε ήρεμο κλίμα, αφού οι υποψήφιοι κατάφεραν να κάνουν πράξη τα λόγια τους, ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ενότητα του κόμματός τους. Αλλά και οι προσωπικές αναφορές έχουν σχεδόν εκλείψει, δείχνοντας ότι επιτέλους το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αποφάσισε να μην κάνει τη χάρη στη Δεξιά και να είναι ένας εύκολος αντίπαλος.
Αν και η δημοσκοπική διαφορά μεταξύ των Φρανσουά Ολάντ και Μαρτίν Ομπρί παραμένει σχετικά μεγάλη, οι δύο υποψήφιοι αποφεύγουν ευθείες αντιπαραθέσεις με πολιτικά και οικονομικά επιχειρήματα, γνωρίζοντας πολύ καλά τους κινδύνους και τις ευαίσθητες
Φωτογραφία
ισορροπίες των προκριματικών εκλογών. Ύστερα από τρεις συνεχείς ήττες του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές, οι δύο υποψήφιοι δεν θέλουν να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος και φαίνονται αποφασισμένοι να προστατέψουν την εσωτερική συνοχή του κόμματος. «Οι ρόλοι μας είναι συμπληρωματικοί και όχι ανταγωνιστικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φρανσουά Ολάντ, υπενθυμίζοντας πως η υποψηφιότητά τους δεν αφορά μόνο τις προκριματικές, αλλά και τις προεδρικές εκλογές. Από την άλλη, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ατυχήσασα υποψήφια στις προηγούμενες εκλογές, αναμένεται ότι θα παίξει σημαντικό διαιτητικό ρόλο στο δεύτερο γύρο των προκριματικών. Έτσι, σε περίπτωση νίκης στις εκλογές του 2012, αν θέλει να συμμετάσχει σε πιθανή σοσιαλιστική κυβέρνηση, θα πρέπει να κρατήσει χαμηλούς τόνους.
Μεγάλες προοπτικές για το 2012
Οι προοπτικές πάντως για να βρεθεί Σοσιαλιστής πολιτικός στα Ηλύσια Πεδία το 2012 είναι πολύ μεγάλες. Οι Γάλλοι φαίνεται ότι έχουν κουραστεί από τη διακυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί και καλοβλέπουν αλλαγή ηγεσίας. Οι ελπίδες τους αναπτερώθηκαν μετά τη νίκη που σημείωσαν στις εκλογές για τη Γερουσία τον περασμένο μήνα, αφού για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέκτησε τον έλεγχο του Σώματος. Η αλλαγή της σύνθεσής της θεωρείται χαστούκι για το Γάλλο πρόεδρο καθώς έρχεται πριν καν ακόμη εγκαινιάσει την προεκλογική του εκστρατεία για την επανεκλογή του. Αν και αναπάντεχη, αυτή η εκλογική νίκη της αριστεράς ερμηνεύτηκε με χαρακτηριστική άνεση ως απόδειξη της αντιδημοτικότητας της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί, μετά τη λήψη βαθιά αντιλαϊκών μέτρων με πρόσχημα τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που πλήττει την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Δείχνουν ήττα του Σαρκοζί οι δημοσκοπήσεις Τα δύο τρίτα των Γάλλων ψηφοφόρων θεωρούν ότι ο πρόεδρος της χώρας θα χάσει τις προεδρικές εκλογές τον επόμενο χρόνο, αν θέσει υποψηφιότητα. Μάλιστα, το ίδιο υποστηρίζουν και περισσότεροι από τους μισούς από τους ψηφοφόρους του κόμματός του. Ο Νικολά Σαρκοζί, του οποίου η δημοτικότητα έπεσε σε χαμηλό επίπεδορεκόρ τον Σεπτέμβριο, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία τον προσεχή Απρίλιο ή Μάιο, αλλά σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ViaVoice για λογαριασμό της εφημερίδας Liberation, το 68% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι θα χάσει τις εκλογές. Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.007 ψηφοφόρων στα τέλη Σεπτεμβρίου ανέδειξε ως κυρίαρχη ανησυχία τους την οικονομική πολιτική του Νικολά Σαρκοζί και το χειρισμό του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος. Το ανησυχητικό για τον Γάλλο πρόεδρο είναι ότι το 54% των υποστηρικτών του κόμματός του, του UΜΡ, απάντησαν ότι δεν θεωρούν πως θα κερδίσει τις εκλογές. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν τον υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ για υποψήφιο πρόεδρο από το κόμμα του Σαρκοζί, παρότι το 54% των ψηφοφόρων του UΜΡ εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο νυν πρόεδρος είναι ο καταλληλότερος υποψήφιος.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire