ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 13 août 2012

Κύπρος - 100 δισ. ευρώ για ανοικοδόμηση Αμμοχώστου


Εκτιμήσεις για άνοιγμα της κατεχόμενης πόλης
υπό τουρκική διοίκηση 
 
 
 
Φωτογραφία
Η κατεχόμενη Αμμόχωστος πιθανόν να κρατά το κλειδί στις συνομιλίες για επανένωση. Αυτό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ σε χθεσινό εκτενές ρεπορτάζ, στο οποίο αναφέρεται στο θέμα της Αμμοχώστου και στην ερήμωση της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων.
Κάποτε, γράφει η απεσταλμένη της εφημερίδας, το Βαρώσι ήταν ένας τουριστικός προορισμός και για αστέρια του Χόλιγουντ όπως η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Πολ Νιούμαν, αλλά τώρα τα κτήρια καταρρέουν, ενώ φίδια και ποντίκια κυκλοφορούν παντού. Δηλώσεις στην εφημερίδα έκαναν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, όπως ο Νίκος Μεσαρίτης, επικεφαλής της επιτροπής για την ανοικοδόμηση της πόλης, ο οποίος είπε ότι η ανοικοδόμηση της θα στοιχίσει 100 δισ. ευρώ, ενώ θα χρειαστεί ένας ολόκληρος στρατός.
Ο Οκάν Νταγκλί της τ/κ οργάνωσης «Πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο», που υποστηρίζει την επιστροφή των Βαρωσίων, δήλωσε ότι η επιστροφή των Βαρωσίων θα σήμαινε τη σωτηρία της Αμμοχώστου. Ο Ερόλ Καιμάκ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο παράνομο πανεπιστήμιο ανατολικής Μεσογείου, υποστήριξε ότι ενώ οι Ελληνοκύπριοι αντιμετωπίζουν την τραπεζική κρίση και αναμένουν τις εκλογές τον επόμενο χρόνο, λίγη πρόοδος μπορεί να αναμένεται για τα Βαρώσια ή άλλες πτυχές του Κυπριακού. Αν η τουρκική πλευρά, πρόσθεσε, ανοίξει τα Βαρώσια αυτό θα συνέβαινε με την πόλη υπό τουρκική διοίκηση και με αντάλλαγμα την άρση της απαγόρευσης για απευθείας εμπόριο. Όμως, εκτιμά η εφημερίδα, τα κίνητρα για τη Τουρκία να κατέχει το Βαρώσι εξασθενούν μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να διατάξει την Άγκυρα να καταβάλει 20 εκατ. ευρώ σε 13 ξενοδόχους και άλλους επιχειρηματίες για την απώλεια της περιουσίας τους στο Βαρώσι. 
 
 
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 13/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire