ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 13 août 2012

Φονικά ρίχτερ στο Ιράν: 250 νεκροί, 2.000 τραυματίες

Τουλάχιστον 250 νεκρούς και 2.000 τραυματίες έχουν μέχρι στιγμής αφήσει πίσω τους οι δύο ισχυροί σεισμοί που έπληξαν χθες το βορειοδυτικό Ιράν, όπου τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν πυρετωδώς να μάχονται στα συντρίμμια δεκάδων χωριών για τον εντοπισμό επιζώντων.


Φονικά ρίχτερ στο Ιράν: 250 νεκροί, 2.000 τραυματίες


Οι δύο σεισμοί -μεγέθους 6.4 και 6.3 Ρίχτερ- σημειώθηκαν γύρω στις 4 (τοπική ώρα) το απόγευμα του Σαββάτου.
Ο πρώτος είχε επίκεντρο 60 χιλιόμετρα βορειανατολικά της πόλης Ταμπρίζ και εστιακό βάθος 9.9 χιλιόμετρα.
Ο δεύτερος σημειώθηκε 11 λεπτά αργότερα, σε απόσταση 49 χιλιομέτρων βορειανατολικά της ίδιας πόλης, σύμφωνα με το Aμερικανικό Γεωολογικό Ινστιτούτο. (USGS)
«Ηταν και αυτός τόσο έντονος που ο κόσμος ξεχύθηκε αμέσως στους δρόμους πανικόβλητος» αναφέρουν μάρτυρες στο πρακτορείο Fars.

Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, τρομοκρατούμενοι κάθε λίγο από τους άνω των 55 μετασεισμούς που συνέχισαν να πλήττουν την περιοχή.
Φονικά ρίχτερ στο Ιράν: 250 νεκροί, 2.000 τραυματίες
Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με ιρανούς αξιωματούχους, αναμένεται να αυξηθεί,πιθανόν δραματικά, καθώς πολλοί από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση ενώ δεκάδες είναι και οι παγιδευμένοι σε μη προσβάσιμα από τους διασώστες, χαλάσματα σπιτιών.
Φονικά ρίχτερ στο Ιράν: 250 νεκροί, 2.000 τραυματίες
Στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ταμπρίζ, η οποία συνορεύει με ο Αζερμπαιτζάν και την Αρμενία, δεν έχουν, μέχρι στιγμής, αναφερεθεί τραυματισμοί .
«Βρισκόμασταν στο σπίτι μας, στον 6ο όροφο μιας πολυκατοικίας» δηλώνει στο Reuters o Massood, κάτοχος του Tabriz: «Κράτησε πάρα πολύ ώρα. Για περίπου 40 με 45 δευτερόλετα, τα πάντα έτρεμαν. Πιστέψαμε ότι η πολυκατοικία μας θα καταρρεύσει. Ευτυχώς δεν συνέβη».
Ομως οι ζημιές στα χωριά της επαρχίας, όπου πολλά από τα σπίτια είναι χτισμένα με πέτρες και λάσπη οι καταστροφές είναι μεγάλες.
Εξι χωριά κατεστράφησαν ολοσχερώς.
Αλλά 60 κατά το ήμισυ, αναφέρουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Συνολικά 110 χωριά έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Χασάν Γκανταμί (Hassan Ghadami).
Πληροφορίες επίσης (Reuters) αναφέρουν ότι σε 10 έως 20 χωριά δεν έχουν ακόμη καταφέρουν να φτάσουν σωστικά συνεργεία που σημειωτέον είναι αναγκασμένα να επικοινωνούν μέσω ασυρμάτων καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν σε μεγάλο βαθμό καταρρεύσει.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ηλεκτρονικά μέσα της χώρας, απεικονίζουν δεκάδες πτώματα, ανάμεσα στα οποία και παιδιά, σωρευμένα στο πάτωμα του νεκροτομείου της πόλης Αχάρ.
Στο ιατρικό κέντρο του Βαρζαχάν, που στελεχώνεται από μόλις 2 γιατρούς, τα περιστατικά που έχρηζαν άμεσης βοήθειας ξεπερενούσαν τα 500, ανέφερε άλλο ειδησεογραφικό πρακορτείο (Merh).
Γεωολογικά, το Ιράν βρίσκεται πάνω σε μεγάλα σεισμικά ρήγματα και έχει υποστεί πολλές μεγάλες καταστροφές τα τελευταία χρόνια.
Ανάμεσα σε αυτές τα 6,6 Ρίχτερ του 2003 που στοίχισαν τη ζωή σε 25.000 ανθρώπους ισοπεδώνοντας την ιστορική πόλη Μπαμ.



Πηγή: www.ethnos.gr
Δημοσιεύτηκε στις 12/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire