ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 10 août 2012

Ελλάδα - Σύγκρουση Στουρνάρα - Κουβέλη για την εφεδρεία στο Δημόσιο



Πρωθυπουργός: «Δεν επιστρέφουμε σε αποτυχημένες λύσεις του παρελθόντος» - Κουβέλης: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος με το μέτρο»- Βενιζέλος: «Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο»
Σύγκρουση Στουρνάρα - Κουβέλη για την εφεδρεία στο Δημόσιο





 
 
 Δήμητρα Κρουστάλλη

«Ψάχνουμε τα πάντα» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς σχετικά με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι: «Δεν θα επιστρέψουμε σε αποτυχημένες λύσεις του παρελθόντος».

Ο Πρωθυπουργός μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών, για να συναντηθεί με τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο τελευταίος εξήρε το ρόλο του Γιάννη Βρούτση, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός Εργασίας συμβάλλει τόσο στις περικοπές.


Σύγκρουση Στουρνάρα - Κουβέλη με φόντο την εφεδρεία

Σφοδρή ήταν η σύγκρουση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα για τον τρόπο που δίνονται στη δημοσιότητα τα μέτρα του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ και ειδικότερα, για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.30.

«Από που προέκυψε το θέμα της εφεδρείας; Δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία!», φέρεται να είπε με αυστηρό ύφος ο κ. Κουβέλης στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος βρέθηκε σε αμηχανία και δεν απάντησε. Μάλιστα προκάλεσε  εντύπωση  το γεγονός ότι για πρώτη φορά δεν παρενέβη ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς υπέρ του κ. Στουρνάρα.

Ο κ. Κουβέλης είχε πέραν των άλλων και έναν πολιτικό λόγο να αντιδράσει. Το μέτρο αυτό, εφόσον αποφασιστεί, θα κληθεί να το εφαρμόσει ο κ. Αντ. Μανιτάκης, ο ένας εκ των δύο υπουργών που συμμετέχουν με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. 

Οι συνεχείς διαμάχες των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Κουβέλη με Στουρνάρα για τον τρόπο που διαχειρίζεται επικοινωνιακά ο υπουργός Οικονομικών το θέμα των νέων μέτρων, έχει προφανώς θορυβήσει τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ο οποίος θα επισκεφθεί την Τετάρτη το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών για την εξειδίκευση των μέτρων.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, σχολίαζαν σχετικά με τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ -και στην πρωινή σύσκεψη της Οργανωτικής Επιτροπής του κόμματος στην Ιπποκράτους -σχετικά με τον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση με την τρόικα  αλλά και για τα υφεσιακά αποτελέσματα των νέων μέτρων ότι «ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης συμφώνησαν στην εξεύρεση  μέτρων 11,5 δισ.  ευρώ».

Βγαίνοντας από τη σύσκεψη το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναφέρθηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις του κόμματος πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο λέγοντας «πως η δέσμευση ισχύει απολύτως».

«Είχαμε μία αρνητική εμπειρία με την εργασιακή εφεδρεία» είπε ο Ευ. Βενιζέλος. «Ήταν μία αναγκαστική κατάσταση που δεν ήταν ποτέ επιθυμία της κυβέρνησης» σημείωσε.

Τη ρητή αντίθεση της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας» είπε μετά τη σύσκεψη, λέγοντας πως «όχι μόνο δεν δημιουργεί δημοσιονομικό όφελος αλλά σπρώχνει και συμπολίτες μας στην ανεργία».

«Αποδείχθηκε, στο βαθμό που εφαρμόστηκε, πως ήταν ένα φιάσκο, και δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο» είπε χαρακτηριστικά ο Φ. Κουβέλης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε να πει πως αναζητούνται οι «καλύτερες λύσεις».


Το ζήτημα των ναυπηγείων

Στη διάσκεψη συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα των ναυπηγείων και αποφασίστηκε, όπως ανέφερε αργότερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, αποφασίστηκε άμεσα να οριστεί συντονιστής υψηλού επιπέδου για το χειρισμό του θέματος και συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων.

«Αποφασίσαμε από τις συζητήσεις να περάσουμε στην πράξη» είπε ο υπουργός, έχοντας σημειώσει νωρίτερα ως «οξύμωρο» το ότι «ενώ έχουμε το μεγαλύτερο στόχο, κινδυνεύουμε να κλείσουν όλα τα ναυπηγεία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε αναφέρει πως θα συνεχιστεί η πολιτική που έχει ακολουθηθεί με στόχο τη διάσωση της ναυπηγικής βιομηχανίας, την προώθηση των προγραμμάτων του Ναυτικού και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας ερωτώμενος για το θέμα της εφεδρείας, απάντησε: «Ολα είναι στο τραπέζι, πρέπει να βγουν τα μέτρα των 11,5 δισ.».
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 08/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire