ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 6 août 2012

Κύπρος - Μνημονιακοί και αντι-μνημονιακοί


Κωστάκης Αντωνίου


Κόμματα και υποψήφιοι να σταματήσουν να κολοκυνθίζουν και να πάρουν καθαρές θέσεις έναντι των μέτρων που έρχονται
Λοιπόν, έχουμε και λέμε: Είχαμε (και ακόμα έχουμε) τους μακαριακούς και τους γριβικούς, τους πραξικοπηματίες και τους αντιστασιακούς, τους ομοσπονδιακούς και τους αντιομοσπονδιακούς, τους ανανικούς και τους αντι-ανανικούς. Τώρα, προετοιμαζόμαστε για να διαχωριστούμε σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Πάντα βρίσκουμε τον τρόπο, ως λαός, να διαχωριζόμαστε σε δύο στρατόπεδα και να συγκρουόμαστε για κάθε θέμα και για κάθε πρόβλημα. Αντί να βρίσκουμε κοινές συνισταμένες να συνεννοούμαστε, ψάχνουμε να βρούμε τις ορολογίες και τα στρατόπεδα για να διαπληκτιζόμαστε.

Σήμερα βρισκόμαστε στην... εποχή της Τρόικας. Και όπου να 'ναι, σε ένα-δυο μήνες, θα έλθουν τα μέτρα της να μας πλακώσουν.
Και γνωρίζουμε ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και πόσο θα επιδράσουν στη ζωή μας και στο οικονομικό μέλλον του κάθε Κυπρίου και της χώρας μας. Όπως δήλωσε ο Βάσος Σιαρλή, στη βάση των εμπειριών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, γνωρίζουμε τι θα προτείνει· καλύτερα, τι θα επιβάλει... Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα ζητηθούν μειώσεις στο κρατικό μισθολόγιο, περικοπές στους μισθούς, στον 13ο μισθό, στα επιδόματα, και άλλα.
Αναμένεται ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο της Ελλάδας. Θα υπάρξει διαχωρισμός και πιθανόν να οδηγηθούμε και σε ταξική σύγκρουση. Το συνδικαλιστικό κίνημα κάνει, ήδη, από τώρα, καθαρές τις προθέσεις του. Ξεκίνησε η αντιπαράθεση με τους εργοδοτικούς συνδέσμους και αν η χώρα οδηγηθεί σε εργατική και κοινωνική αναταραχή, το τίμημα για τη δυσπραγούσα, τώρα, οικονομία θα είναι ακόμη βαρύτερο.
Στο πολιτικό σκηνικό, η κατάσταση χαρακτηρίζεται από ευθυνοφοβία, σύγχυση και πιθανόν περισυλλογή ως προς τι θα πράξει το κάθε κόμμα, και μάλιστα ενόψει των προεδρικών εκλογών, ώστε η κρίση που θα δημιουργηθεί με τον ερχομό των μέτρων της Τρόικας, να μην επηρεάσει τις προοπτικές των κομμάτων και των υποψηφίων. Γι΄ αυτό τα κόμματα, αυτή την ώρα, ενώ γνωρίζουν ποια θα είναι περίπου τα μέτρα της Τρόικας, αποφεύγουν να πάρουν ξεκάθαρες θέσεις. Γενικολογούν, αοριστολογούν και αποφεύγουν τους "σκοπέλους", με το επιχείρημα "μα αφού δεν είδαμε τα μέτρα, πώς θα τοποθετηθούμε;"
Τα μέτρα, όμως, είναι λίγο-πολύ γνωστά. Και τα κόμματα δεν μπορούν να κρύβονται.
Ευθαρσώς και χωρίς αοριστολογίες πρέπει να πουν:
*Θα υποστηρίξουν πρόταση για κατάργηση της ΑΤΑ;
*Θα στηρίξουν μη καταβολή 13ου μισθού;
*Θα αποδεχθούν μείωση μισθών κρατικών υπαλλήλων και συντάξεων;
*Αποδέχονται ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών;
Η Κυβέρνηση παρουσιάζεται συγχυσμένη και χωρίς ξεκάθαρη θέση. Έφερε την Τρόικα, γνωρίζει ποιες μεθόδους χρησιμοποιεί και ποια μέτρα συνήθως επιβάλλει, αλλά η ίδια συνεχίζει να υποστηρίζει πως δεν πρέπει να θιγούν οι κατακτήσεις των εργαζομένων. Θα υπογράψει το μνημόνιο; Ο Βάσος Σιαρλή φαίνεται να ακολουθεί τον δικό του μοναχικό δρόμο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους υπουργούς του ΑΚΕΛ και το κόμμα να παραμένουν πιστοί στις κομματικές αρχές.
Ο ΔΗΣΥ, λόγω φιλοσοφίας, προηγήθηκε της Τρόικας στην απαρίθμηση των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν. Βουλευτές του, σε δημόσιες συζητήσεις, τάσσονται υπέρ της λιτότητας. Αλλά, την ίδια στιγμή, ο Νίκος Αναστασιάδης πρέπει να σκεφθεί και τα κουκιά των δημόσιων και ημικρατικών υπαλλήλων. Η πλειοψηφία αυτών των εργαζομένων είναι ψηφοφόροι του κόμματος. Οι ηγεσίες πλείστων συντεχνιών είναι προσκείμενες στον Δημοκρατικό Συναγερμό. Το ίδιο και οι εργοδοτικοί σύνδεσμοι. Άρα πρέπει και τους μεν να μη δυσαρεστήσει και τους δε να μην απολέσει.
Το ΔΗΚΟ έχει, επίσης, να μεριμνήσει περίπου για το ίδιο. Αντλεί πολλούς ψηφοφόρους από τη δεξαμενή των δημόσιων υπαλλήλων. Η λεγόμενη "κεντρώα" φιλοσοφία του και οι παρακαταθήκες των ιδρυτών του δεν του αφήνουν πολλά περιθώρια, πέραν της απόκρυψης και των στρουθοκαμηλισμών. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι ο άνθρωπος που έφερε το σύστημα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Κύπρο. Είναι ο πολιτικός που χαρακτήρισε την ΑΤΑ "ευλογία". Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όμως, δηλώνει ότι "δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την Τρόικα σαν εχθρό. Ήλθαν να μας βοηθήσουν". Και αν αύριο η Τρόικα ζητήσει την κατάργηση της "ευλογίας", τι θα πει; Την ίδια στιγμή, ο Φώτης Φωτίου προβλέπει ότι εφιαλτικά θα είναι τα σενάρια που προβάλλουν...
Είναι φανερό ότι τα κόμματα δεν ξέρουν τι θα κάμουν και θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, όταν έλθουν τα μέτρα. Το σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα θα κολοκυνθίζουν, θα αοριστολογούν, θα γενικολογούν και θα προσπαθούν να προσπεράσουν, δημιουργώντας νεφελώδες τοπίο ώστε να μη χάσουν κουκιά είτε από τους μνημονιακούς είτε από τους αντιμνημονιακούς...


Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 02/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire