ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 17 août 2012

Ο Ισημερινός δίνει άσυλο στον Ασάνζ


Η Βρετανία επιμένει ότι πρέπει να συλληφθεί 
και να παραδοθεί στη Σουηδία 
 
 
Φωτογραφία
 
Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του Ισημερινού και της Βρετανίας, εξαιτίας του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ. Ο 41χρονος Αυστραλός κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, από τις 19 Ιουνίου, ώστε να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες αυτές είναι πολιτικά υποκινούμενες και εκφράζει το φόβο ότι αν τελικά εκδοθεί, η Στοκχόλμη θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει να καταδικαστεί σε πολυετή κάθειρξη για τη δημοσίευση περίπου 250.000 διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστότοπό του.
Ο Ισημερινός κατέστησε σαφές, διά του υπουργού των Εξωτερικών, Ρικάρντο Πατίνα, ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ και ότι θα του παραχωρήσει άσυλο. «Ο Ισημερινός απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την ευθεία αυτή βρετανική απειλή», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίτο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η παροχή ασύλου είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και για αυτό η χώρα του δεν έχει δικαίωμα να το αρνηθεί στον Τζούλιαν Ασάνζ. Ανακοινώνοντας την απόφαση της χώρας του ο Ρικάρντο Πατίνο είπε πως θεωρεί πως οι φόβοι του Ασάνζ ότι η δίωξή του έχει πολιτικά κίνητρα, είναι βάσιμοι. Ανάφερε ακόμη πως ο Ισημερινός έχει παράδοση να υπερασπίζεται αυτούς που είναι ευάλωτοι και αυτό θα πράξει και στην περίπτωση του 41χρονου Αυστραλού. Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις των δύο χωρών, όμως ο Ισημερινός ελπίζει πως η φιλία που διατηρεί με τη Βρετανία δεν θα επηρεαστεί στο τέλος. Επίσης, ο Ρικάρντο Πατίνο ανάφερε πως ο Ισημερινός προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη σουηδική κυβέρνηση, αλλά αυτή δεν έδειξε καμία προθυμία, ώστε να φτάσουν σε συμφωνία. «Ο Ισημερινός επιθυμούσε να επικοινωνήσει με τους Σουηδούς, όμως απορρίφθηκε το αίτημά μας. Εμείς ζητήσαμε διαβεβαιώσεις πως ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρόκειται να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως αρνήθηκαν να μας δώσουν τέτοιες διαβεβαιώσεις», επεσήμανε. Ο Τζούλιαν Ασάνζ φαίνεται ότι είχε στο πλευρό του και τον πρόεδρο του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ο οποίος επανειλημμένα, εξέφρασε συμπάθεια για το διάβημα του Wikileaks. Στο παρελθόν δήλωσε αρκετές φορές πως «αν αποδειχθεί ότι η ζωή του Ασάνζ διατρέχει κίνδυνο, αυτό είναι ένας λόγος που δικαιολογεί τη χορήγηση ασύλου», τονίζοντας ότι «η θανατική ποινή για πολιτικά εγκλήματα υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες». Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και έξω από την πρεσβεία της Βρετανίας στο Κίτο, όπου ομάδες πολιτών φώναξαν συνθήματα κατά της Κυβέρνησης Κάμερον, αλλά και έξω από την Πρεσβεία του Ισημερινού στο Κένσιγκτον, όπου και δύο από τους διαδηλωτές συνελήφθηκαν. «Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε πόλεμο με τον Ισημερινό», φώναξε ένας άνδρας όταν τον συνέλαβε η Αστυνομία. «Δεν μπορείτε να συλλάβετε τον Τζούλιαν Ασάνζ», πρόσθεσε. Λίγο αργότερα ένας ακόμη άνδρας συνελήφθη.
Ανένδοτο το Λονδίνο ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙπάντως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ ή μέσα στην Πρεσβεία, παραβιάζοντας το άσυλο, ή σε δεύτερη φάση εντός της χώρας της Κεντρικής Αμερικής. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να εκδώσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία και παραμένουμε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε αυτή την υποχρέωση», δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις. Ταυτόχρονα έγινε γνωστό στον Ισημερινό πως δεν πρόκειται να επιτρέψει τη φυγή του από την Πρεσβεία. «Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι αν ο Ασάνζ υποβάλει αίτημα για την παροχή ειδικής άδειας διελεύσεως θα το αρνηθούμε, σύμφωνα με τις νόμιμες υποχρεώσεις μας», ανάφερε αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις. Η νομική ομάδα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών επεξεργάζεται πάντως τρόπους με τους οποίους θα αντιδράσει η βρετανική κυβέρνηση.
Πάντως, το Λονδίνο θα μπορούσε να επικαλεσθεί σε περίπτωση επέμβασης νόμο του 1987 για το καθεστώς των διπλωματικών και προξενικών χωρών, ο οποίος επιτρέπει την άρση της διπλωματικής ασυλίας μίας πρεσβείας στο βρετανικό έδαφος. Εκπρόσωπος του Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε ότι η απειλή για εισβολή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο είναι εξαιρετικά σοβαρή και ότι οι συνήγοροί του τη θεωρούν παράνομη.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 17/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire