ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 10 août 2012

Ελλάδα - Μεγάλη πυρκαγιά στο Άγιον Όρος

Λιθουανό εργάτη «βλέπουν» πίσω από τη φωτιά της Χαλκιδικής


 
 

Κώστας Κουκουμάκας

Εναν λιθουανό εργάτη, ο οποίος διέμενε τα τελευταία 24ωρα σε σκήτη του Αγίου Ορους κοντά στα σύνορα με την Ουρανούπολη, αναζητούν οι Αρχές στη Βορειοανατολική Χαλκιδική ως ύποπτο για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαιγε και τη χθεσινή νύχτα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δάσους στα σύνορα της αθωνικής Πολιτείας. Συνολικά η φωτιά έκαψε 25.000 στρέμματα.
Αργά χθες το βράδυ η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο, καίγοντας ωστόσο δύσβατη έκταση στην ανατολική πλευρά του τρίτου ποδιού, με κατεύθυνση τον οικισμό Κομίτσα κοντά στα Νέα Ρόδα, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αξιολογούν ως σοβαρές μεταξύ άλλων μαρτυρίες μοναχών, βόρεια της Μονής Χιλανδαρίου, ότι ο λιθουανός εργάτης επισκέφτηκε το πρωί της Τετάρτης τη σκήτη και ζήτησε δουλειά. Οι καλόγεροι απάντησαν ότι δεν χρειάζονται εργάτες και τότε ο νεαρός φέρεται να απείλησε ότι θα βάλει φωτιά στο δάσος για εκδίκηση. Λίγες ώρες αργότερα, εμφανίστηκε η πρώτη μεγάλη εστία κοντά στο σημείο. Οι Αρχές, πάντως, εξετάζουν το ενδεχόμενο η φωτιά να ξέσπασε με φυσική ανάφλεξη στο πυκνό δάσος, που δεν έχει καθαριστεί τα τελευταία χρόνια.
Ο άνεμος και η νύχτα, που καθήλωσαν τα καναντέρ και τα ελικόπτερα, είχαν ως αποτέλεσμα η φωτιά να περάσει χθες τα ξημερώματα τα σύνορα του Αγίου Ορους και κινούμενη βόρεια να περικυκλώσει την Ουρανούπολη.
 
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. «Ξύπνησα στις 5 και ο ουρανός ήταν κόκκινος. Οι φλόγες έγλειφαν τον αρχαιολογικό χώρο της πρώην Μονής Ζυγού ακριβώς στα σύνορα της αθωνικής Πολιτείας. Οι φλόγες κατέβηκαν προς τη θάλασσα, φθάνοντας τα πρώτα σπίτια», περιέγραψε στα «ΝΕΑ» ο φύλακας αρχαιοτήτων Ανδρέας Λαζανάς.
Νωρίς το πρωί οι Αρχές ζήτησαν την προληπτική εκκένωση της Ουρανούπολης, κυρίως από άτομα ευπαθών ομάδων. Ορισμένοι τουρίστες αποχώρησαν οικειοθελώς από ξενοδοχεία της περιοχής. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική σχημάτιζαν ζώνη γύρω από την Ουρανούπολη, ενώ από νωρίς το πρωί αεροπλάνα και ελικόπτερα άρχισαν εκ νέου ρίψεις νερού.
Μέχρι το μεσημέρι η εικόνα στην παραλία της Ουρανούπολης ήταν απόκοσμη, με τις στάχτες να καλύπτουν τα πάντα και τα ελικόπτερα, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο, να γεμίζουν νερό δίπλα από τις δεμένες βάρκες.
Παρ' όλ' αυτά, οι φλόγες κατέστρεψαν αυλές σπιτιών και μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών, όπως αμπέλια και ελαιόδεντρα. «Προσπαθούσα να σβήσω με το λάστιχο τη φωτιά που έφτασε στο κτήμα μου. Κινήθηκε πολύ γρήγορα», ανέφερε ο Αντώνης Δημητράκος. Ο γείτονάς του Γιάννης Λάμπος έφτιαξε με το τρακτέρ αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι του για να το σώσει. «Μέχρι να φτάσουν οι πυροσβέστες, ήμασταν μόνοι. Ευτυχώς εμφανίστηκαν τα καναντέρ κι έσωσαν την Ουρανούπολη», λέει.
 
 
Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 10/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire