ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 15 août 2012

Η αξέχαστη Βίκυ Μοσχολιού

Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν η πρώτη που οργάνωσε συναυλία συμπαράστασης στην Κύπρο

 

 

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΤΣΑΓΓΑΡΙΔΗΣ 

Είναι με βαθιά συγκίνηση αλλά και με μεγάλο θαυμασμό που γράφω αυτά τα λίγα λόγια, αντί μνημοσύνου, για τα έξι χρόνια που έφυγε από τη ζωή η αξέχαστη μεγάλη κυρία του Ελληνικού Πενταγράμμου Βίκυ Μοσχολιού.

Η αλησμόνητη γεννήθηκε στο Μεταξουργείο το 1943, στις 17 Μαΐου, και έκανε τα πρώτα της βήματα στον λαϊκό πάγκο στην περίφημη «Τρίαινα» του Χεϊλά, πλάι στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα.
Το αστέρι της άρχισε να λάμπει το 1964 όταν ο Σπύρος Ξαρχάκος την επέλεξε για να ερμηνεύσει το τραγούδι «Χάθηκε το φεγγάρι» στην ταινία «Λόλα». Από τη στιγμή εκείνη και μετά η Βίκυ θα τραγουδήσει μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του Ελληνικού Πενταγράμμου.
Τη φωνή της, άλλωστε, εμπιστεύτηκαν οι σημαντικότεροι ποιητές και στιχουργοί της χώρας. Γιώργος Σεφέρης, Γιάννης Ρίτσος, Βαγγέλης Γκούφας και άλλοι. Το 1967, η αθάνατη Βίκυ Μοσχολιού παντρεύτηκε τον «στρατηγό» του Παναθηναϊκού Μίμη Δομάζο και απέκτησε δύο κόρες.
Η Βίκυ Μοσχολιού ήταν η πρώτη που οργάνωσε συναυλία συμπαράστασης στην Κύπρο, αλλά και η πρώτη τραγουδίστρια που άφησε τις μεγάλες πίστες και κατέβηκε στις μπουάτ της Πλάκας.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν την είδα για τελευταία φορά στα «Δειλινά» με την Πόλυ Πάνου και την Καίτη Γκρέυ το 1996, για να της πω πόσο πολύ τη θαύμαζα. Η αείμνηστη Βίκυ Μοσχολιού έμεινε για πάντα στην καρδιά μου και σε όλες τις καρδιές των απανταχού Ελλήνων.
Η αξέχαστη Μοσχολιού πέθανε την 16ην Αυγούστου του 2005. Θα σε θυμάμαι πάντα.




Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 13/08/2012 

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire