ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 13 août 2012

Κύπρος - Τα λουκούμια της Γεροσκήπου...γευστικοί πειρασμοί με ιστορία


Από οικογενειακή επιχείρηση αιώνων, πανευρωπαϊκό 
κατοχυρωμένο σήμα


Της Ντόρας Χριστοδούλου 
Η ιστορία τους χάνεται στο μακρινό 1895, όταν ο πρόγονος των σημερινών κατασκευαστών συνάντησε και γεύτηκε το λουκούμι σε ένα ταξίδι του προς την Ευρώπη. Επιστρέφοντας στη Γεροσκήπου άρχισε με τη σύζυγο του να παρασκευάζει το γλυκό αυτό έδεσμα, που εκατό και πλέον χρόνια μετά αποτελεί ένα διεθνές «brand name» για τη Γεροσκήπου και ολόκληρη την Κύπρο.
Ο δεύτερος πληθυσμιακά δήμος της επαρχίας Πάφου είναι σήμερα γνωστός ανά την Ευρώπη όχι μόνο για τη διασύνδεση του με τους «Ιερούς Κήπους» της Αφροδίτης, αλλά και για τους γευστικούς του πειρασμούς. Δύο εκ των οποίων αποτελούν ήδη τα πρώτα προϊόντα της Κύπρου που έχουν κερδίσει την κατοχύρωση «προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το φημισμένο λουκούμι, η κουφέτα αμυγδάλου, αλλά και η παφίτικη πίσσα που ακολουθεί, έχουν πλέον μπει στους γευστικούς οδηγούς και στις τουριστικές αναφορές για την Κύπρο.

Τα λουκούμια της Κύπρου εξακολουθούν να παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνονταν 100 και πλέον χρόνια πριν, αλλά χρησιμοποιούνται πια νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της ποιότητας, τη μείωση του κόστους και τη διατήρηση των προτύπων υγιεινής.
Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται εξακολουθούν να είναι λίγα, αλλά είναι απλά και φυσικά, και αναμειγνύονται για να δημιουργήσουν ένα γλυκό με απαλή υφή. Γενικά, τα συστατικά που χρησιμοποιούνται είναι ζάχαρη, αλεύρι καλαμποκιού, άμυλο, νερό, αμύγδαλα και διάφορα αρώματα φρούτων.
Τα πρώτα λουκούμια παρασκευάζονταν με γεύση τριαντάφυλλου, βράζοντας ευωδιαστά ροδοπέταλα από τα χωράφια και δεσμεύοντας τη συμπυκνωμένη υγρασία. Τα συστατικά αναμειγνύονται σε ένα μεγάλο καζάνι με νερό που βράζει, όπου το μείγμα ανακατεύεται συνεχώς για λίγες ώρες μέχρι να γίνει απαλό και κρεμώδες. Το μείγμα αφήνεται να κρυώσει για λίγο προτού προστεθούν οι διάφορες γεύσεις. Το μείγμα τοποθετείται έπειτα σε ξύλινα κουτιά όπου αφήνεται όλη τη νύχτα για να ηρεμήσει εντελώς. Η τελευταία εργασία είναι η κοπή του λουκουμιού σε κύβους που πασπαλίζονται με ζάχαρη και η συσκευασία τους σε εμπορικά κουτιά, η οποία εργασία είναι η πιο εντατική και δαπανηρή της όλης διαδικασίας.
Το λουκούμι Γεροσκήπου είναι το πρώτο παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου που εγκρίνεται ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ανοίγει νέα σύνορα για το προϊόν και διασφαλίζει το γεγονός ότι κανένας άλλος παραγωγός δεν θα μπορεί να προωθήσει ένα προϊόν με την ονομασία “λουκούμι” ούτε με ελληνικούς ούτε με λατινικούς χαρακτήρες. Αυτή η πιστοποίηση διακρίνει επίσης όλους τους αυθεντικούς παραγωγούς “Λουκουμιών Γεροσκήπου” και θα προλαμβάνει την παραγωγή προϊόντων απομίμησης κατώτερης ποιότητας.
Εκτός του ότι είναι το πρώτο παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου που έχει πιστοποιηθεί ως επίσημο εθνικό προϊόν, το λουκούμι έχει κατακτήσει και ένα άλλο παγκόσμιο ρεκόρ, το Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinnessτου μεγαλύτερου λουκουμιού που παρασκευάστηκε ποτέ. Αυτό επετεύχθη την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004, με την παρουσία αντιπροσώπων από το Παγκόσμιο Ρεκόρ Guinness.
Η μέρα αυτή ανακηρύχθηκε “Ημέρα του Λουκουμιού” από τον Δήμο Γεροσκήπου. Η παρασκευή του τεράστιου λουκουμιού που έγινε από την εταιρεία Αphrodite Delights σε συνεργασία με άλλους ζαχαροπλάστες, ξεκίνησε δύο μέρες νωρίτερα. Οι μάγειρες δούλευαν επί τρεις μέρες και κατάφεραν να παρασκευάσουν ένα λουκούμι 2.543 κιλών, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που έγινε το 1997, το οποίο ήταν 2.349 κιλά.
Δεύτερη κατοχύρωση
ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ
Οκτώ χρόνια από την πρωτοποριακή εκείνη για την Κύπρο διαδικασία, οι βιοτέχνες των γλυκών πειρασμών της Γεροσκήπου επιτυγχάνουν και δεύτερη κατοχύρωση κυπριακού προϊόντος, αυτή τη φορά για την εξίσου φημισμένη κουφέτα αμυγδάλου. Η εκδήλωση για τις σχετικές ανακοινώσεις έγινε πρόσφατα, στην παρουσία του υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Σοφοκλή Αλετράρη, ο οποίος αφού συνεχάρη τους παρασκευαστές τόνισε ότι η κατοχύρωση προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για μικρούς παραγωγούς και να προσελκύσει νέους, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της Κύπρου. «Η κατοχύρωση της ονομασίας Κουφέτα Αμυγδάλου Γεροσκήπου», τόνισε, «αποτελεί επιβεβαίωση της καταγωγής και του τρόπου παραγωγής του προϊόντος. Αποτελεί παράλληλα και εργαλείο προστασίας της ονομασίας από απομιμήσεις, τρόπο διασφάλισης της μεθόδου παραγωγής και δεσμού με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία παράγεται». Ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι από το 2003 η Κύπρος έχει εναρμονιστεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που αφορά στα προϊόντα ποιότητας με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης/Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη. Το υπουργείο, τόνισε, ενθαρρύνει και στηρίζει τους παραγωγούς για ανάδειξη και προώθηση των προιόντων αυτών μέσω και της κάλυψης διαφημιστικής δαπάνης 100 χιλιάδων ευρώ ανά τριετία, ποσό που ήδη αξιοποιήθηκε για την προώθηση του λουκουμιού Γεροσκήπου.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 12/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire