ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 9 août 2012

Αίγυπτος - Αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ισλαμιστών στο Σινά





Με αεροπορικές επιθέσεις και αποπομπή του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών και του κυβερνήτη του βόρειου Σινά απάντησε χθες ο νέος πρόεδρος της Αιγύπτου στις συνεχιζόμενες επιθέσεις των ισλαμιστών ανταρτών, στην περιοχή του Σινά. Μαχητικά ελικόπτερα εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον ύποπτων ισλαμιστών, με αποτέλεσμα να «σκοτωθούν 20 τρομοκράτες», όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως. Υποσχόμενος την αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή, ο Μοχάμεντ Μόρσι απέλυσε επίσης τον διοικητή της προεδρικής φρουράς και ζήτησε από τον υπουργό Αμύνης να αντικαταστήσει τον διοικητή της στρατιωτικής αστυνομίας, ενός σώματος που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η χρήση της πολεμικής αεροπορίας, χθες στο Σινά, για πρώτη φορά από το 1973 και τον πόλεμο της Αιγύπτου με το Ισραήλ, καθώς και η συγκέντρωση στρατευμάτων στη Ράφα, στα σύνορα με τη Γάζα, σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του Καΐρου να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή του με τους ισλαμιστές, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην ορεινή, έρημη χερσόνησο, στα σύνορα με το Ισραήλ. Η Αίγυπτος έκλεισε επίσης το μοναδικό πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας αλλά και τις μυριάδες σήραγγες μεταξύ των δύο περιοχών, μέσω των οποίων μετακινούνται καύσιμα και αγαθά, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα αίσθημα ασφυξίας στους Παλαιστινίους, οι οποίοι βιώνουν έτσι κι αλλιώς καθεστώς εμπάργκο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, το 2007, η οποία πάντως αρνείται κάθε σχέση με τις επιθέσεις.
Στις αρχές της εβδομάδας (την Κυριακή), ισλαμιστές αντάρτες αιφνιδίασαν τον αιγυπτιακό στρατό, στο Σινά, με επίθεση κατά την οποία σκότωσαν 16 στρατιώτες, έκλεψαν θωρακισμένα οχήματα και κατευθύνθηκαν προς το Ισραήλ, προκειμένου να επιχειρήσουν και άλλη επίθεση.
Κοινή επιχείρησηΣε ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού, που μεταδόθηκε χθες από την κρατική τηλεόραση, αναφέρεται ότι άρχισε κοινή επιχείρηση στρατού–αστυνομίας στο έδαφος, με την υποστήριξη πολεμικών αεροσκαφών, «για να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να ανακτηθεί ο έλεγχος του Σινά». Η ενέδρα των ισλαμιστών, την Κυριακή, ήταν από τις πιο αιματηρές των τελευταίων χρόνων και υπογραμμίζει το ανεξέλεγκτο της περιοχής, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επανειλημμένως γίνει στόχος των επιθέσεων ισλαμιστών, κάποιοι από τους οποίους διατηρούν χαλαρούς δεσμούς με την Αλ Κάιντα.
Σε ένα ακόμη επεισόδιο, αργά το βράδυ της Τρίτης, ισλαμιστές επιτέθηκαν σε τρία φυλάκια, γύρω από το Ελ Αρις, την πρωτεύουσα της επαρχίας του βόρειου Σινά, κάπου 50 χλμ. μακριά από τα σύνορα με τη Γάζα και το Ισραήλ. Η μία από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκε σε σημείο ελέγχου του κεντρικού αυτοκινητόδρομου μεταξύ του Ελ Αρις και της πόλης της Ράφα, στα σύνορα με το Ισραήλ. Από τα πυρά τραυματίστηκαν έξι άτομα, ανάμεσά τους ένας αξιωματικός, δύο στρατιώτες, δύο αστυνομικοί κι ένας πολίτης, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι ασφαλείας στο Ασοσιέιτεντ Πρες.
Τη «βαθιά ανησυχία» του για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης στη συνοριακή περιοχή της Αιγύπτου με το Ισραήλ εξέφρασε χθες το Βερολίνο, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε. «Οι εξελίξεις έχουν μεγάλη πιθανότητα να κλιμακωθούν, γι’ αυτό και καλούμε όλες τις πλευρές, από τη μια να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την πάταξη της τρομοκρατίας και, από την άλλη, να επιδείξουν πολιτική αυτοσυγκράτηση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου.


Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters
Δημοσιεύτηκε στις 09/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire