ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 1 août 2012

Αεροναυτική άσκηση Κύπρου - Γαλλίας νότια της Λεμεσού


Υπ. Αμυνας: Και υποχρεώσεις στο χώρο της ΑΟΖ 



Νέαρχος Κυπριανού
ΝΕΑ κοινή αεροναυτική άσκηση έρευνας και διάσωσης και ασύμμετρων απειλών μεταξύ δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας πραγματοποιήθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού. Ο συντονισμός της άσκησης έγινε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην άσκηση έλαβαν μέρος η φρεγάτα του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού JΕΑΝ ΒΑRΤ με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και ελικόπτερο τύπου ΡΑΝΤΗΕR.
Από κυπριακής πλευράς συμμετείχαν δύο ελικόπτερα Αugusta Westland της Εθνικής Φρουράς και ένα τύπου ΒΕLL της Αστυνομίας, περιπολικά πλοία και η Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού ΓΕΕΦ, ο Ιατρικός Τομέας της Ομάδας Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας καθώς και Ιατρικές Υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού.
Τα σενάρια της αεροναυτικής άσκησης περιλάμβαναν αντιμετώπιση ναυτικού ατυχήματος, έκτακτα επεισόδια εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης (ταυτίζεται με το FΙR Λευκωσίας). Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις αεροδιακομιδής τραυματιών στο ελικοδρόμιο της φρεγάτας και ακολούθως στο Νοσοκομείο Λεμεσού, καθώς επίσης ασκήσεις αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και επιχειρήσεις νηοψίας από αγήματα της Γαλλικής Φρεγάτας και της Μονάδας Υποβρύχιων Καταστροφών.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, η κοινή αεροναυτική άσκηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία σε όλες τις δραστηριότητες και διαπιστώθηκε η ετοιμότητα στην αντιμετώπιση διάφορων περιστατικών έρευνας - διάσωσης και ασύμμετρων απειλών, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ.
Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Ηλιάδης σε δηλώσεις του, συνεχάρη τις Κυπριακές και Γαλλικές Δυνάμεις που έλαβαν μέρος στην άσκηση σημειώνοντας ότι στο χώρο της ΑΟΖ και στην Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων (FΙR) Λευκωσίας η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει μόνο κυριαρχικά δικαιώματα, έχει επίσης και ευθύνες και υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 01/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire