ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 11 août 2012

Ταρτούς: το πολύτιμο «φτωχικό» της Μόσχας στη Μέση Ανατολή

Η ναυτική βάση στο συριακό λιμάνι δηλώνει τη ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο


 
 
 
 
Επιμέλεια Γιώργος Αγγελόπουλος
Στο λιμάνι της Ταρτούς βρίσκονται το προκεχωρημένο φυλάκιο και το κλειδί της παρουσίας της Μόσχας στη Συρία. Καλύπτει την άφιξη των εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν όπλα για το καθεστώς του Aσαντ• επιτρέπει τον ανεφοδιασμό και τη συντήρηση των ρωσικών πολεμικών• καθησυχάζει, με τη συμβολική αξία του, τους σχεδόν 100.000 Ρώσους που είναι παρόντες στη Συρία και μια ολόκληρη σειρά επενδύσεων δισεκατομμυρίων στο πετρέλαιο, τις τράπεζες και τη βιομηχανία της Δαμασκού.
Στις φωτογραφίες που τράβηξε πριν από μερικές εβδομάδες ένας δημοσιογράφος της «Κομσομόλσκαγια Πράβντα» φαίνονται τέσσερις ένστολοι ναύτες και 15 τεχνικοί σε ένα κακοσυντηρημένο ξύλινο υπόστεγο, ανάμεσα σε κότες και κατσίκια. Το θέαμα της εγκατάλειψης πλήγωσε την υπερηφάνεια πολλών Ρώσων, όμως το πιθανότερο είναι ότι προετοιμάστηκε για να αντιμετωπιστεί η «δυτική προπαγάνδα», που δείχνει δορυφορικές φωτογραφίες και εκφράζει φόβους για παρουσία πυρηνικών υποβρυχίων.
Υποβρύχια δεν υπάρχουν - τουλάχιστον προς το παρόν, επισημαίνει ο ανταποκριτής της ιταλικής «Ρεπούμπλικα» Νικόλα Λομπαρντότσι. Ομως μπορεί να καταπλεύσουν και η απειλή αυτή έχει την αξία της. Οπως και το ότι η Ταρτούς είναι τεχνικά σε θέση να φιλοξενήσει συστοιχίες πυραύλων. Τα μεγάλα πολεμικά δεν μπορούν μεν να αγκυροβολήσουν στις δύο παλιές προβλήτες της, όμως εκεί έπιασε τον Ιούνιο το «Professor Katsman», το φορτηγό που ήταν γεμάτο με όπλα για τον συριακό Στρατό. Και χάρη στην Ταρτούς και τη συνδρομή τής εκεί ρωσικής βάσης μπόρεσαν οι Ρώσοι να στείλουν αυτή την εβδομάδα τρία πολεμικά για να κάνουν απειλητικούς ελιγμούς και να υπογραμμίσουν την αντίθεση της Μόσχας σε οποιαδήποτε δυτική επέμβαση.
Για να αποκτήσουν την Ταρτούς, πρώτα η Σοβιετική Ενωση και μετά η Ρωσία διέγραψαν στη διάρκεια των ετών πάνω από δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέη των Aσαντ, πρώτα του πατέρα και μετά του γιου. Το τίμημα ήταν δικαιολογημένο, αν μη τι άλλο λόγω της στρατηγικής και στρατιωτικής αξίας της Ταρτούς. Αλλά και για οικονομικούς λόγους, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με τον πετρελαιαγωγό που η ρωσική κρατική εταιρεία Gazstojexport σχεδιάζει να κατασκευάσει ανάμεσα στο Ιράν και τα συριακά παράλια, πλήττοντας τις φιλοδοξίες Αμερικανών και Ευρωπαίων που είναι παρόντες στη Συρία με τις BP, Shell και Total.
Νερό και  καύσιμα
«Χωρίς την Ταρτούς, οι Ρώσοι θα έπρεπε να περιπλανώνται ανά τη Μεσόγειο και να ζητούν σαν ελεημοσύνη ένα ποτήρι νερό ή λίγα καύσιμα», λένε κορυφαίοι αξιωματούχοι του συριακού Πολεμικού Ναυτικού.



Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 10/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire