ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 1 août 2012

Κύπρος - Μετά την ΕΔΕΚ ο Γιώργος Λιλλήκας επιχειρεί να δημιουργήσει ερείσματα εντός ΔΗΚΟ

Στρατηγική που στοχεύει προς το Κέντρο

Φωτογραφία


Του Ανδρέα Μιμπισιη
Στρατηγική που αποσκοπεί να κερδίσει το μέγιστο από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου σκοπεύει να ακολουθήσει ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας. Μετά τη στήριξη που εξασφάλισε επίσημα από την ΕΔΕΚ φαίνεται να αποκτά ερείσματα και εντός του ΔΗΚΟ. Γι’ αυτό και στις προγραμματικές του δηλώσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να βγαίνουν προς τα έξω από τον προσεχή Σεπτέμβρη, θα υπάρχουν τέτοιες προσεγγίσεις οι οποίες θα απηχούν θέσεις και απόψεις που εκφράζονται από καιρού εις καιρό από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τις τελευταίες ημέρες ο κ. Λιλλήκας είχε συναντήσεις με στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία εκφράζουν τη στήριξή τους προς την υποψηφιότητά του. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, τα συγκεκριμένα στελέχη διαφωνούν με την απόφαση που έλαβε το περασμένο Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ, θεωρώντας πως πλέον το κόμμα οδεύει προς στήριξη της υποψηφιότητας Αναστασιάδη. Μεταξύ μελών του ΔΗΚΟ, όπως τουλάχιστον παρουσιάζονται στις συναντήσεις με τον Γιώργο Λιλλήκα, επκρατεί δυσαρέσκεια για τη στάση που τήρησαν συγκεκριμένα στελέχη της ηγεσίας του κόμματος. Καταγράφουν δυσφορία γιατί ηγετικά στελέχη, τα οποία θεωρείται ότι δεν εκφράζονται από τον κ. Αναστασιάδη, απέφυγαν να τοποθετηθούν το περασμένο Σάββατο.
Λαμβάνοντας αυτά τα μηνύματα υπόψη το επιτελείο Γιώργου Λιλλήκα και ο ίδιος ο υποψήφιος στέλνει σαφή μηνύματα σ’ ό,τι αφορά στις προεδρικές του 2013. Στο επιτελείο Λιλλήκα πιστεύουν ότι στις εκλογές του Φεβράρη θα υπάρξει σύγκρουση των δύο σχολών σκέψης στο Κυπριακό. Εξάλλου η προχθεσινή αναφορά του κ. Λιλλήκα ότι στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2013 θα βρίσκεται ο ίδιος μαζί με τον κ. Αναστασιάδη, δεν ήταν τυχαία. Εντάσσεται ακριβώς στη στρατητική θέση περί σύγκρουσης δύο σχολών σκέψης στο Κυπριακό. Αλλά και στα θέματα της οικονομίας, η πορεία που θα ακολουθήσει ο υποψήφιος θα έχει συγκεκριμένη στρατηγική, στέλνοντας το μήνυμα προς όλους στον ενδιάμεσο χώρο εάν θέλουν μια οικονομική πολιτική όπως αυτή που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση ή μια νέα στηριζόμενη στην ίδια πορεία όπως παρουσιάζεται από τον ΔΗΣΥ και τον κ. Αναστασιάδη.
Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος τις προσεχείς ημέρες σε κοινές συναντήσεις που θα έχουν το επιτελείο Γιώργου Λιλλήκα και αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα του υποψηφίου. Παρ’ όλο που ο υποψήφιος θα έχει τον πρώτο λόγο στον καταρτισμό του προγράμματος, εντούτοις σημαντικές θεωρούνται και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν από πλευράς ΕΔΕΚ προκειμένου να απηχούν τις θέσεις που το κόμμα διαχρονικά εκφράζει αλλά και επί των οποίων υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις συλλογικών οργάνων.
Όπως υπογράμμισε χθες ο Γιαννάκης Ομήρου, οι τρεις βασικοί άξονες θα είναι: Κυπριακό, οικονομία και μεταρρύθμιση του κράτους. Πάνω σ’ αυτούς τους τρεις άξονες υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, ταυτότητα απόψεων με τον κ. Λιλλήκα. Εξηγώντας για άλλη μια φορά την απόφαση που έλαβε το Σάββατο το Κίνημα, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε πως η ΕΔΕΚ ήθελε «να διατηρήσει ανοικτό το όραμα μιας εναλλακτικής πορείας».
Ο κ. Ομήρου παρουσιάστηκε επίσης σίγουρος ότι δεν θα υπάρξουν εσωκομματικές απώλειες λόγω της επιλογής Λιλλήκα. Σημείωσε ότι «δεν ανησυχούμε για τις επιλογές μας» και πρόσθεσε ότι το Κίνημα πριν λάβει τις αποφάσεις του είχε αφουγκραστεί τις απόψεις των μελών του.
Μεταξύ Γιώργου Λιλλήκα και ΕΔΕΚ υπάρχει ταυτότητα απόψεων και σ’ ό,τι αφορά στις τελευταίες μετρήσεις της κοινής γνώμης. Συμφωνούν στο ότι οι μετρήσεις έχουν δείξει πως ο κ. Λιλλήκας έχει αποκτήσει μια δυναμική που κινείται πέραν από την κομματική δύναμη της ΕΔΕΚ. Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Ομήρου δίνει τη δυνατότητα για να επιτευχθεί «ανατροπή για όσα έχουν δημιουργήσει οι δύο πόλοι».


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 31/07/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire