ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 8 août 2012

Ελλάδα - Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων μπαίνει στην ευθεία


Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μετατροπή του «σιλό» του Πειραιά σε μουσείο

Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων μπαίνει στην ευθεία
Σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά με τα κτίρια που 
α χρησιμοποιηθούν για τον πολιτισμό



 

Μαρία Θερμού 
Αρχιτεκτονικά γραφεία  που  φθάνουν στον  εντυπωσιακό  αριθμό των 1774  και  μάλιστα  από 88  χώρες  του  κόσμου  έχουν  παραλάβει τον  φάκελο για την  προκήρυξη του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού σχετικά με την  μετατροπή του παλαιού κτιρίου αποθήκης σιτηρών (SILO) σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά.


Στη  συνέχεια  όσα  από  τα  γραφεία αποφασίσουν  να  λάβουν  μέρος στο  διαγωνισμό,  που προκήρυξε  ο ΟΛΠ Α.Ε.  θα πρέπει να υποβάλουν τις   μελέτες  τους  στον  Οργανισμό  ως  τις 23  Οκτωβρίου.  Τα  αποτελέσματα  θα  ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο  από την ειδική Επιτροπή Απονομής των Βραβείων με πρόεδρο τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής και τ.πρύτανη κ. Δημήτρη Φατούρο.

Να  σημειωθεί  ότι  η μετατροπή  της  αποθήκης σιτηρών σε Μουσείο Εναλίων είναι  μία  μόνον από τις  παρεμβάσεις   πολιτισμού, που περιλαμβάνει  η Πολιτιστική Ακτή Πειραιά. Σε  ένα χώρο 180 στρεμμάτων  που  έχει παραχωρηθεί  από τον ΟΛΠ Α.Ε. πρόκειται  να  δημιουργηθούν μουσεία, θεματικά πάρκα και υπαίθριοι χώροι πολιτισμού και αναψυχής, προσβάσιμοι στους κατοίκους  και  τους επισκέπτες.

Στο  Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων  ειδικά,  θα συγκεντρωθεί ο αρχαιολογικός πλούτος που έχει ανασυρθεί από την θάλασσα σύμφωνα  με το  μουσειολογικό πρόγραμμα, το οποίο καταρτίσθηκε από τη Διεύθυνση Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και εγκρίθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού.  Πρόκειται  άλλωστε για το μοναδικό στην Ελλάδα σχετικό  μουσείο,  το  οποίο  θα  διασώσει παράλληλα  και το SILO   που  είναι  ένα βιομηχανικό  μνημείο.

Σε  εξέλιξη εξάλλου  βρίσκονται  όλα σχεδόν τα προβλεπόμενα από το masterplan έργα ανάπτυξης της Πολιτιστικής Ακτής με το σχεδιασμό του ΟΛΠ και του ΥΠΠΟ, την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης (Δραπετσώνα – Κερατσίνι) και της Περιφέρειας Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά).

Πρόκειται για:

- Το  Ιστορικό Αρχείο ΟΛΠ και το  Μουσείο Μετανάστευσης στην Πέτρινη Αποθήκη.

- Το Θεματικό Μουσείο Λιμένων στο Καστράκι.

- Το Θεματικό Πάρκο στις Αποθήκες.

- Την  ανάπλαση αρχαιολογικού χώρου Ηετιώνιων Πυλών.

- Το  Πάρκο Δραπετσώνας

κ.ά.
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 07/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire