ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 9 août 2012

Tι γράφει ο ξένος Tύπος 09/08/2012


THE GUARDIAN
Το πέρασμα της Ελλάδας

Με κυρίαρχη την άποψη ότι η Ελλάδα είναι το πιο εύκολο σημείο πρόσβασης των μεταναστών στη Δύση, η χώρα γνωρίζει κατακόρυφη αύξηση των νέων αφίξεων, και τα στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι τουλάχιστον 100 πρόσφυγες διασχίζουν τα διάτρητα ελληνοτουρκικά σύνορα κάθε μέρα. Η πλειονότητα κατευθύνεται στην Αθήνα, μαγνήτη απελπισμένων μεταναστών που ψάχνουν για δουλειά προτού μετακινηθούν σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Περίπου ένα εκατομμύριο μετανάστες εκτιμάται ότι ζουν στην Ελλάδα, όπου ο πληθυσμός είναι μόλις 11 εκατομμύρια άτομα.
Η οικονομική κρίση και ο κλιμακούμενος πολιτικός εξτρεμισμός ενισχύουν το ξενοφοβικό αίσθημα, καθώς η ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών θεωρείται αιτία για την απότομη αύξηση της εγκληματικότητας. Οι ρατσιστικές επιθέσεις έχουν πυκνώσει επικίνδυνα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Human Rights Watch. Το ξενοφοβικό αίσθημα φούντωσε με τη δίωξη του Πακιστανού, ο οποίος κατηγορείται για την επίθεση εναντίον μιας εφήβου στην Πάρο. Σε αυτό το κλίμα, η εύθραυστη συντηρητική κυβέρνηση της Αθήνας χαρακτήρισε το πρόβλημα «ίσως μεγαλύτερο από την οικονομική κρίση».
 
 

LE FIGARO
75% αναισθησίας
Ο Ζερόμ Καουζάκ θεωρείται από τα πιο λογικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Οταν ο υποψήφιος τότε πρόεδρος Ολάντ είχε κάνει λόγο για ποσοστό φορολογίας 75% επί των μεγάλων περιουσιών, ο κ. Καουζάκ είχε εκδηλώσει την ενόχλησή του. Σήμερα, από το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προϋπολογισμού, αδυνατεί να τοποθετηθεί.
Η φορολογική αυτή κλίμακα -λέει ο Καουζάκ- θα έχει διάρκεια όση και η αποπληρωμή του χρέους. Το μέτρο αυτό, όμως, απειλεί να οδηγήσει σε μαζική φυγή των κεφαλαιούχων και σε συρρίκνωση των κρατικών εσόδων.
Η κυβέρνηση απορρίπτει τις αιτιάσεις, λέγοντας ότι το μέτρο αφορά αμελητέο ποσοστό φορολογουμένων. Αυτοί, όμως, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι εύποροι ιδιώτες, είναι εκείνοι που δημιουργούν θέσεις εργασίας στη Γαλλία και καθιστούν δυνατή τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλειας. Παρότι ο «φόρος του 75%» αφορά λίγους, η επιβολή του μπορεί να προκαλέσει φαινόμενο χιονοστιβάδας, που μπορεί στο διάβα της να παρασύρει και τη μεσαία τάξη σε κινήσεις πανικού και φυγής. Η υπερφορολόγηση αυτή εκκινεί επικίνδυνο φαύλο κύκλο. Οι Σοσιαλιστές, αντί να λαφυραγωγούν τους πλούσιους, θα έπρεπε να βρουν τρόπους να τους κρατήσουν στη χώρα.


EL PAIS
Απαξίωση πολιτικής
Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης μεταφέρεται οριστικά στην πολιτική, όπως αποτυπώνεται στα ευρήματα του πρόσφατου βαρόμετρου του Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS). Τα πράγματα όμως θα είναι πολύ χειρότερα αν αυτή η απαξίωση της πολιτικής μεταφερθεί στους δρόμους το ερχόμενο φθινόπωρο όπως ήδη διαφαίνεται από ορισμένους επαγγελματικούς τομείς. Η δημοσκόπηση του CIS έγινε πριν ο Μαριάνο Ραχόι ανακοινώσει, στις 11 Ιουλίου, τα νέα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν είχε γίνει μετά τις 11 Ιουλίου, είναι πιθανό τα αποτελέσματα να κατέγραφαν μεγαλύτερη απαξίωση της πολιτικής από τους Ισπανούς. Η δημοσκόπηση καταγράφει την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση αλλά και στους ηγέτες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ένα ακόμη εύρημα της δημοσκόπησης, που αφορά τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης στην πολιτική των περιφερειών. Την εποχή των παχιών αγελάδων, οι περιφέρειες της χώρας απολάμβαναν τον μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας. Σήμερα το 40% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση υπερασπίζεται την επιστροφή από το ομοσπονδιακό, στο συγκεντρωτικό κράτος.


CNBC
Ταραγμένη σχέση
H Bρετανία δεν φημίζεται για τις αγαστές σχέσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους. Συχνά στις ταραχώδεις ερωτικές σχέσεις, αφού οι δύο εραστές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα του άλλου, η σχέση τσακίζεται στα βράχια. Aνάλογοι φόβοι διατυπώνονται για την ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Το Λονδίνο ανέκαθεν διατηρούσε ευαίσθητες σχέσεις με τους Ευρωπαίους γείτονες και η κρίση χρέους πολλαπλασίασε τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της ευρωπαϊκής ιδέας. Η βρετανική κυβέρνηση αναζητεί, πλέον, την επαναδιαπραγμάτευση τόσο των δεσμών όσο και των υποχρεώσεών της προς την Ε.Ε. Η ενδεχόμενη βρετανική έξοδος θα επηρεάσει αρνητικά τις αγορές. Η σχέση Βρετανίας - Ε.Ε. επιδεινώθηκε σημαντικά εξαιτίας ενίσχυσης των ευρωπαϊκών ρυθμίσεων για τις τράπεζες. Η βρετανική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανακτήσει τον έλεγχο σε θέματα που άπτονται της κοινής αγοράς, χωρίς να καταφέρει τίποτα και σύμφωνα με τους επαΐοντες ενίσχυση της ευρωπαϊκής άρνησης μπορεί να είναι η σκανδάλη που θα πυροδοτήσει τη βρετανική έξοδο.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 09/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire