ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 14 août 2012

Tι γράφει ο ξένος Tύπος 14/08/2012




LE MONDE

Τολμηρά και ευρωπαϊκά
Μέσα στη θερινή ραστώνη, ένας άνθρωπος παλεύει σχεδόν μόνος, αλωνίζοντας την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να πείσει τους ομολόγους του. Τολμά. Ο 69χρονος Μάριο Μόντι είναι Ιταλός, αλλά και πολύ Ευρωπαίος. Παρά τις αιματηρές θυσίες που επέβαλε στους συμπατριώτες του, οι αγορές συνεχίζουν να τιμωρούν την Ιταλία με επιτόκια ρεκόρ. Στη σύνοδο της 28ης Ιουλίου, ο κ. Μόντι εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη της κ. Μέρκελ για την αξιοποίηση των μηχανισμών διάσωσης προς όφελος της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Η Ευρώπη παραμένει, όμως, κρεμασμένη από τα χείλη του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, που θα εκδώσει την απόφασή της τον Σεπτέμβριο.
Οι αδιάκοπες προσπάθειες του κ. Μόντι να σώσει το ευρώ συνοδεύονται από τη συνειδητοποίηση ότι το Βερολίνο κατέχει το κλειδί της σωτηρίας του νομίσματος και ότι τα περιθώρια ελιγμών του Βερολίνου είναι ιδιαίτερα στενά. Ο κ. Μόντι -και ο Μάριο Ντράγκι- έχουν το προτέρημα να είναι οι μόνοι που θέτουν τα πραγματικά ερωτήματα και μάλιστα με πολιτικούς όρους. Πρόκειται για αληθινούς Ευρωπαίους. Εύγε!


THE IRISH TIMES

Πολιτική λύση

Η εσωτερική πολιτική, η άνωθεν πολιτική και η κάτωθεν ευρωπαϊκή πολιτική διασταυρώνονται για να καθορίσουν την έκβαση της κρίσης στην Ευρωζώνη πριν από το τέλος του έτους. Αυτές οι τρεις διαστάσεις πρέπει όλες να ληφθούν υπόψιν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα επιβιώσει το κοινό νόμισμα. Συστημικά, πρόκειται για οικονομική κρίση των τραπεζών, της αναχρηματοδότησης και των θεσμικών ελλειμμάτων. Αλλά το ότι θα λυθεί πολιτικά, συχνά υποβαθμίζεται σε ένα οικονομικό σχόλιο. Τα συστημικά προβλήματα του ευρώ μπορεί να αποδειχθούν άλυτα, τόσο που το νόμισμα να οδηγηθεί στην κατάρρευση. Αν όχι, η πολιτική θέληση μπορεί να φανεί ικανή να υλοποιήσει ένα βαθύτερο θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτρέψει την επιβίωσή του. Ο Μάριο Μόντι μιλά για «ψυχολογική διάλυση». Τυπικό σύμπτωμα σε τέτοιους καιρούς. «Τέταρτο Ράιχ» αποκάλεσε τα γερμανικά αιτήματα η Il Giornale του Μπερλουσκόνι. Οι προκαταλήψεις για τη Γερμανία και την Ελλάδα είναι η πρώτη ένδειξη. Το γερμανικό κοινό απαλλάχτηκε πολύ αργά από την ιδέα ότι η Ελλάδα αποτελεί τυπικό παράδειγμα νότιου σπάταλου κράτους.


EVENING STANDARD

Οι Βρετανοί και οι άλλοι

Η κρίση που ζούμε στη Βρετανία είναι διαφορετική απ’ οποιαδήποτε άλλη εξαιτίας της κρίσης χρέους στην Eυρωζώνη. Κανενός είδους αισιόδοξη προσέγγισή μας δεν πρόκειται να διασώσει τη Zώνη του Eυρώ από τα προβλήματά της. Η Ελλάδα έχει στην πραγματικότητα πτωχεύσει. Ολοι, όμως, αρνούνται να αποδεχθούν το αναπόφευκτο, ότι δηλαδή, πρέπει να της επιτραπεί να χρεοκοπήσει. Ακόμα, όμως, κι αν με ένα μαγικό ραβδί μπορούσαμε να διορθώσουμε την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θα παρέμεναν τα μεγαλύτερα προβλήματα: η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία. Ο βασικός εμπορικός εταίρος μας, η Eυρωζώνη, θα αντιμετωπίσει πολλά χρόνια λιτότητας. Και οι ΗΠΑ βρίσκονται στο κατώφλι της ύφεσης. Η Ουάσιγκτον ασχολείται με τις προεδρικές εκλογές παρά με τις περικοπές. Ακόμα και η Ινδία και η Κίνα, που επρόκειτο να σώσουν όλο τον πλανήτη, ακολουθούν βραδύτερους ρυθμούς απ’ ό, τι στο παρελθόν. Τα προβλήματα για τη χώρα μας είναι πολλά, όμως δεν είναι ώρα για ηττοπάθεια. Επί 15 ημέρες οι τηλεοράσεις του κόσμου μετέδιδαν μία διαρκή διαφήμιση της χώρας κι αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε.


DIE WELT

Δυσεπίλυτο πρόβλημα

Με εντυπωσιακές ενέργειες εναντίον των μεταναστών, η νέα συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θέλει να εμποδίσει την περαιτέρω αύξηση της δύναμης της ακροδεξιάς στη χώρα, κυρίως αυτή της Χρυσής Αυγής, που στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή. Ο Σαμαράς, όμως, θέλει να επιλύσει και ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα: η Ελλάδα υποφέρει περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από μια μεταναστευτική εισροή, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε η πολιτική ούτε η κοινωνία. Πάνω από ένα εκατομμύριο αλλοδαποί ζουν στην Ελλάδα, σ’ έναν πληθυσμό 10,7 εκατ., ήτοι το 10% των κατοίκων της χώρας. Οι 600.000 από αυτούς είναι παράνομοι. Το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα δείχνει ο αριθμός των συλλήψεων λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα: πάνω από 756.000 από το 2006 έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν αύξηση της μετανάστευσης και αυξημένο ποσοστό μεταναστών. Αλλά στις περισσότερες από αυτές, η μετανάστευση εξελίχθηκε σταδιακά μέσα στις δεκαετίες. Στην Ελλάδα όλα έγιναν μονομιάς.



Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 14/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire