ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 16 janvier 2011

Πολλά τα ερωτήματα, μεγάλα τα συμφέροντα

Άλλαξε ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής μας
Τρία μεγάλα ερωτήματα για την υπόθεση του φυσικού αερίου και ποιες είναι οι απαντήσεις τους
Του Πέτρου Θεοχαρίδη
Φωτογραφία
Τρία ερωτήματα τίθενται για το αν πρέπει να αλλάξει ή όχι η διαδικασία για διασφάλιση της Κύπρου με φυσικό αέριο που μέχρι τώρα είναι η υπογραφή με τη Shell για παροχή φυσικού αερίου και την ΚΟGΑS για το τερματικό αποϋγροποίησης: 
1. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε φθηνά τα δικά μας κοιτάσματα;
2. Μπορούμε να συνεργαστούμε με το Ισραήλ και για τις ανάγκες της Κύπρου και ευρύτερα με επίσης φθηνότερο αέριο;
3. Μπορεί να ανοίξει νέος γύρος διαπραγμάτευσης για να αναζητηθούν πιο χαμηλές τιμές;
Ένα είναι αδιαμφισβήτητο πλέον και δικαιώνει το νυν πρόεδρο της ΡΑΕΚ Γιώργο Σιαμμά: Δεν έπρεπε να περιμένουμε ότι το φυσικό αέριο θα μειώσει τις τιμές ηλεκτρισμού, τουλάχιστον αισθητά. Τη δήλωση αυτή την έκανε προ τριετίας -ως τεχνοκράτης της ΑΗΚ- ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, στις συζητήσεις για τις καθυστερήσεις στην έλευση φυσικού αερίου και την πολιτική για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Και τότε μόνο που δεν παρεξηγήθηκε. Ουδείς διερωτήθηκε γιατί και αν πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για πιο φθηνό ηλεκτρισμό. Ετσι, σήμερα, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης έδειξε ότι δεν πετύχαμε το «θαύμα». Θα δεσμευτούμε για 20 χρόνια, με κόστος ηλεκτρισμού στην καλύτερη περίπτωση κοντά στο σημερινό. Θα μειωθεί κατά 2% ισχυρίζονται από την ΑΗΚ. Όσο δηλαδή, οι ελάχιστες ετήσιες προσαυξήσεις προσωπικού στον οργανισμό. Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση κόστους σε τέτοια περίπτωση θα είναι αναπόφευκτη και αισθητή.
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όλοι συμφωνούν πως πρέπει να μελετηθεί ραγδαία και σοβαρά τι γίνεται με το κοίτασμα στο «Οικόπεδο 12». Κάποιοι εξέφρασαν έκπληξη και μάλιστα άμεσα εμπλεκόμενοι τεχνοκράτες είπαν ότι τώρα ακούνε για δικά μας κοιτάσματα και γι’ αυτά του Ισραήλ. Άλλοι διερωτούνται τι άλλαξε τόσο σημαντικά την τελευταία διετία, ώστε να πρέπει να αλλάξουμε αποφάσεις. Όταν μάλιστα δύο ειδικοί, ο Σόλων Κασίνης και ο καθηγητής Παπαναστασίου, επιβεβαίωσαν, όπως και όλοι οι εμπειρογνώμονες στο θέμα, ότι αν μπορούμε να φέρουμε με αγωγό το δικό μας αέριο, το κόστος θα είναι στα $4, έναντι των $10.5
κατά μέσο όρο περίπου που υπολογίζεται με την 20ετή συμφωνία. Ο «Φ» παρακολούθησε στενά την τελευταία διετία τις εξελίξεις και ενημέρωνε τους αναγνώστες του. Αυτή η παρακολούθηση, έδειξε τις ραγδαίες και πολύ σημαντικές αλλαγές. Πριν δύο ακριβώς χρόνια, τον Ιανουάριο του 2009, με πρωτοσέλιδό του ο «Φ» ενημέρωνε πως «Τρυπά στο Οικόπεδο 12 η Νoble». Ο ίδιος ο υπουργός Εμπορίου, δήλωνε ότι το Ισραήλ, βρήκε στο «Ταμάρ» «χρυσή φλέβα».
Η πρώτη πλατφόρμα τρυπάνι έφτανε στην περιοχή και έκανε τις πρώτες διατρήσεις, όπου διεφάνη πως οι ποσότητες ήταν διπλάσιες αυτών που ανακοίνωναν μέχρι τότε η Νoble και οι συνέταιροί τους στο Ισραήλ -η Delek- και πως ανάλογες δοκιμές θα γίνονταν στο «Οικόπεδο 12».
Μάλιστα, μερικούς μήνες μετά, όταν είχε πέραν πάσης αμφιβολίας επιβεβαιωθεί το τεράστιο κοίτασμα του «Ταμάρ» και ερχόταν η σειρά του «Οικοπέδου 12», το Υπουργείο Εξωτερικών υπέβαλλε κατεπειγόντος στη Βουλή για επικύρωση τον Σεπτέμβριο του 2009, τη συμφωνία του 2006 με την Αίγυπτο για επικύρωση, ώστε να μην υπάρξουν νομικές ή άλλες περιπλοκές για τη Νoble. Στο μεταξύ, το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) -ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα παγκόσμια κέντρα γεωλογίας- ανακοίνωνε επίσημα, με έκδοση ειδικής ενημέρωσης, πως τα κοιτάσματα της περιοχής μας είναι χρυσοφόρα. Και πως περιέχουν 122 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου και 1.7 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Σύμφωνα με το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών, ο βυθός της λεκάνης της Λεβαντίνης στην ανατολική Μεσόγειο, ένα μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στην οικονομική ζώνη της Κύπρου, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο και έχει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου. Διεθνή και περιφερειακά κέντρα που ασχολούνται με θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως και του εξειδικευμένου τύπου παγκόσμια, ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα, ωστόσο στην Κύπρο τότε δεν υπήρξε -τουλάχιστον δημόσια- ενδιαφέρον, πλην του δημοσιεύματος του «Φ».
Η ιδιαίτερη προσοχή οφειλόταν στο γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που το επίσημο αμερικανικό κέντρο έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη που αφορά αξιολόγηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση σεισμολογικών στοιχείων και άλλων επιστημονικών μεθόδων έρευνας για κοιτάσματα. Πρόκειται για στοιχεία ερευνών που έγιναν την περίοδο 2000-2002 και επαναξιολογήθηκαν από το 2008 μέχρι και πρόσφατα. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η εκτίμηση του USGS, είναι ότι στη λεκάνη της Λεβαντίνης, υπάρχουν «122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ανακτήσιμου φυσικού αερίου» όπως «περίπου 1.7 δισεκατομμύριο βαρέλια, τεχνικά ανακτήσιμου πετρελαίου». Να σημειωθεί ότι η λεκάνη της Λεβαντίνης μοιράζεται κυρίως μεταξύ Κύπρου, Συρίας και Λιβάνου. Σύμφωνα με την επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας του USGS«αυτή η αξιολόγηση προάγει την κατανόησή για τα παγκόσμια ενεργειακά αποθέματα, αλλά και βοηθά να ενημερωθούν οι πολιτικοί και οι ιθύνοντες που λαμβάνουν αποφάσεις για τη μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια».
Τότε σχολίασε, μετά από αίτημά μας, μόνο ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας Σόλων Κασσίνης: Τα δεδομένα της δικής μας περιοχής μας είναι γνωστά, δεν έχουμε άλλο σχόλιο ήταν η λακωνική απάντησή του. Να σημειωθεί συγκριτικά, ότι η ποσότητα των 122 τρισ. κυβικών ποδών φυσικού αερίου, ισοδυναμεί με όλα τα αποθέματα μαζί των χωρών μελών της Ε.Ε. και πως θα μπορούσε να καλύψει όλες τις ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ για πέντε χρόνια.
Στις 11 Αυγούστου 2010, ελάχιστες μόνο μέρες μετά από σύναξη της διεθνούς αφρόκρεμας ειδικών στο θέμα των κοιτασμάτων στο Χιούστον του Τέξας, ο «Φ» δημοσίευσε τα συνταρακτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν εκεί, επιβεβαιώθηκαν από τη Νoble και αφορούσαν άμεσα την Κύπρο: Τα αποθέματα του «Οικοπέδου 12» και μόνο, αρκούν για τις ανάγκες της Κύπρου για τα επόμενα 100 χρόνια. Να θυμίσουμε πως η Νoble, αποδεικνύεται επανειλημμένα πολύ συντηρητική στις αρχικές της προβλέψεις και υπολογισμούς και πως και στις δύο τελευταίες περιπτώσεις που αφορούν στο Ισραήλ, (Ταμάρ και Λεβιάθαν) οι τελικές ποσότητες ήταν διπλάσιες.
Τον Αύγουστο, ήταν που για πρώτη φορά, σε όλη την περιοχή μας, ο εμπειρογνώμονας Ηλίας Κονοφάγος, έθετε δημόσια μέσω του «Φ» και τα τεκμηριωμένα δεδομένα της ευρύτερης περιοχής - Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας.
Κάτι, που από την είσοδο του 2011 μέχρι σήμερα, είναι το κύριο θέμα συζήτησης.
Στις 20 Οκτωβρίου, άρχισε η τελευταία γεώτρηση, με σκοπό την προετοιμασία άντλησης στο «Λεβιάθαν». Ο «Φ» δημοσίευσε το γεγονός την επομένη με όλα τα στοιχεία. Εκεί επιβεβαιώθηκε και το μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στον κόσμο την τελευταία δεκαετία.
Οι αλλαγές λοιπόν της τελευταίας διετίας ήταν ραγδαίες, τεράστιες και ανατρεπτικές για τον ενεργειακό μας χάρτη.
Τι λένε οι αριθμοί
«ΟΙΚΟΠΕΔΟ 12»
Οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης του κοιτάσματος «Cyprus Α» (στο «Οικόπεδο 12») αναμένονται να είναι της τάξης των $15/1000 κ. μέτρων ή συνολικά $4,5 δισ. περίπου ?Η αναμενόμενη παραγωγή φυσικού αερίου θα είναι της τάξης των 40 εκατ. κ. μέτρων την ημέρα ?Από παρόμοιες συμβάσεις διανομής παραγωγής στη Μεσόγειο το όφελος της Κυπρια- κής Δημοκρατίας θα μπορούσε να ξεπερνά  (με τιμές αερίου 2010) τα $500.000.000 ετησίως ?Με τα δεδομένα αυτά εύκολα μπορεί κανείς να υπολογί- σει ότι το εν λόγω κοίτασμα μπορεί να δίνει σταθερά αυτές τις ποσότητες για τα επόμενα 21 με 22 χρόνια
Παραμύθι οι ισχυρισμοί περί προσφορών από το παράθυρο;
ΤΟ ΤΡΙΤΟ ζήτημα που τέθηκε αυτές τις μέρες, ήταν τι θα γίνει με τις προσφορές που ήρθαν εκτός προθεσμίας. Το ερώτημα ήταν αν πρέπει να ανοίξουν οι φάκελοι, να δούμε μήπως έχουμε ελπίδες για φθηνότερο γκάζι, ή αν πρέπει να τηρηθούν οι διαδικασίες που ακολούθησε η ΔΕΦΑ και κατέληξε στην τελική πρόταση της Shell.
Οι καβγάδες για το θέμα αυτό τις τελευταίες μέρες ήταν έντονοι. Υπήρξε εισήγηση να ζητηθεί η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα. Όμως, μήπως δεν είναι η πρώτη φορά σε αυτή τη διαδικασία, που απασχολεί τη ΔΕΦΑ και το Υπουργείο το θέμα αυτό;
Μήπως υπάρχει ήδη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και πιθανόν να χρειάζεται επικαιροποίηση;
Πέρσι τον Ιανουάριο, όταν η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) ολοκλήρωσε το στάδιο της προεπιλογής των υποψηφίων που επέδειξαν ενδιαφέρον για να εφοδιάζουν την Κύπρο με φυσικό αέριο με μακροχρόνιο συμβόλαιο, αποφασίστηκε να τεθούν στο «μικρό κατάλογο» επτά κολοσσοί. Οι επτά μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου με παγκόσμια παρουσία. Στην πλειοψηφία τους διεκδικούσαν και τη θέση του στρατηγικού επενδυτή για το τερματικό φυσικού αερίου της ΑΗΚ. Αποκλείστηκαν και έμειναν εκτός πέντε εταιρείες, ενώ σε μία από τις πέντε που αποκλείστηκαν -εταιρεία που προέρχεται από την Αίγυπτο- δόθηκε δεύτερη ευκαιρία αφού κλήθηκαν εκπρόσωποί της στην Κύπρο για να δώσουν κάποιες διευκρινιστικές πληροφορίες.
Μέχρι τότε, δεν είχαν υποβάλει προτάσεις οι εταιρείες με τις οποίες Υπουργείο Εμπορίου και ΑΗΚ διαπραγματεύονταν την προηγούμενη διετία (από Αίγυπτο, Αλγερία, Ρωσία κ.τλ). Τότε -πέρσι τον Ιανουάριο- είχε παρέμβει ο ίδιος ο υπουργός Εμπορίου, εξασφάλισε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και στις εταιρείες αυτές στάλθηκε δεύτερη, ιδιαίτερη πρόσκληση, χωρίς όμως ανταπόκριση. Και το ερώτημα για το τι έπρεπε να πράξει η ΔΕΦΑ, αν στο επόμενο διάστημα επιδείκνυε ενδιαφέρον κάποια από τις εταιρείες με τις «ιδιαίτερες προσκλήσεις» ήταν ζωντανό από πέρσι τον Ιανουάριο.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire