ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 10 janvier 2011

Κανείς δεν θα έπρεπε να δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας, δηλώνει ο Νταβούτογλου

Προκλήσεις και απειλές
Νεο-οθωμανική απάντηση από τον Νταβούτογλου στα ελληνικά ανοίγματα
ΤΟΥΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ
Φωτογραφία
Προκλητικός και απειλητικός ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, κατάδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις προθέσεις του αλλά κυρίως τη νεο-οθωμανική του νοοτροπία. Κυρίως δε με τα όσα είπε στο κλείσιμο της σύναξης των Τούρκων πρέσβεων, έδειξε και τους στόχους που έχει η τουρκική εξωτερική πολιτική κατά το 2011 αλλά και το πώς αντιδρά στα νέα ανοίγματα καλών προθέσεων που έγιναν λίγα 24ωρα πριν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου ενώπιον του ίδιου ακροατηρίου.
Κανείς δεν θα έπρεπε να δοκιμάζει την υπομονή της Τουρκίας, διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου από το Ερζουρούμ. Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι το πού αρχίζει και πού τελειώνει η υπομονή (της Τουρκίας) έχει σχέση με θέση αρχής. «Κανείς δεν θα έπρεπε να μας ζητά να διαλέξουμε μεταξύ ΕΕ και Κύπρου, αφού όλοι γνωρίζουν πόσο σκληρές αποφάσεις μπορεί να λάβει η Τουρκία αν χρειαστεί», ανέφερε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου που έδωσε.


Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, οι δηλώσεις Νταβούτογλου έγιναν κατόπιν δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο αναφορικά με δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος αποκάλεσε την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα ως εισβολή, καθώς και τη δριμεία κριτική που άσκησε για υποτιθέμενες πτήσεις, όπως αναφέρεται, τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.
Η Τουρκία κάνει χρήση του δικαιώματός της στην Κύπρο που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και οι Τούρκοι αξιωματούχοι ήταν πάντοτε έτοιμοι για την εγκαθίδρυση μιας νέας τάξης πραγμάτων στην Κύπρο, είπε ο κ. Νταβούτογλου. «Η Τουρκία επιθυμεί μια δίκαιη για διαρκή λύση στην Κύπρο, αλλά η ιδιότητα της Τουρκίας ως κράτους μέλους της ΕΕ θα έπρεπε να υλοποιηθεί ταυτόχρονα, αυτός είναι ο σωστός δρόμος για όλους», πρόσθεσε.
Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία έχει κάνει ό,τι μπορεί για την ειρήνη στην Κύπρο, ενώ υποστήριξε ότι οι Αρχές των κατεχομένων επέδειξαν το 2004 έντονη ειρηνευτική διάθεση και αν είχε βρεθεί ένας συνομιλητής τότε, η ειρήνη που όλοι επιθυμούν θα είχε επιτευχθεί. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικώνεπανέλαβε την πρόταση της Τουρκίας ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να βρεθούν και να βρουν μια λύση για το κυπριακό πρόβλημα, ονομάζοντας την «τεστ ειλικρίνειας».
Παρουσιάστηκε και υπέρμαχος της λύσης
ΟΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙτο Ανατολού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα «υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα που θα ενισχύσει τη μελλοντική προοπτική για ειρήνη». Μετά, συμπλήρωσε, θα πρέπει να βρεθούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βρετανίας και του ΟΗΕ και να σημειώσουν πρόοδο, κάτι που όπως διευκρίνισε προτιμά η Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι οι πρωθυπουργοί της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας και ο ίδιος συζήτησαν το κυπριακό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Παρασκευή και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ομόλογοί τους θα δείξουν τη θέληση να βοηθήσουν στις προσπάθειες για διαρκή και σταθερή ειρήνη στο νησί.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire