ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 10 août 2012

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 10/08/2012



Το θέμα της εμπλοκής του Διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριου Ιερωνυμίδη στην κινεζική επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, η απομάκρυνση του Μιχάλη Σαρρή από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας, η υποδοχή ήρωα που επεφύλαξε η Κύπρος στον πρώτο Ολυμπιονίκη της Παύλο Κοντίδη και οι εξελίξεις σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Παρασκευής.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον κύριο τίτλο "Διευθυντές και συνεταίροι" γράφει ότι νέα στοιχεία που φέρνει σήμερα στο φως ο «Φιλελεύθερος», δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τη "βαθιά διαπλοκή του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μάριου Ιερωνυμίδη και της συζύγου του", στην υπόθεση της κινεζικής επένδυσης στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας . Σε άλλο θέμα γράφει ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέα οδηγία για την οδική ασφάλεια, σύμφωνα με την οποία από το 2014, όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται ή εισάγονται καινούρια στις 27 χώρες-μέλη θα πρέπει υποχρεωτικά να ενσωματώνουν αυτόματο σύστημα φρένων έκτακτης ανάγκης, γνωστό ως ΑΕΒ. Αλλού, αναφέρεται σε διορισμούς στα σχολεία με το σταγονόμετρο και πρόωρες αφυπηρετήσεις με το τσουβάλι.

Η "Αλήθεια" υπό τον κύριο τίτλο "Απόλυτη Σιωπή από Προεδρικό" γράφει ότι η χθεσινή ήταν άλλη μια μέρα χωρίς αντίδραση από το Προεδρικό για το σκάνδαλο εμπλοκής του Διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου στη διαβούλευση για την κινεζική επένδυση και ότι σοβαρές παρατυπίες εντοπίζουν ανεξάρτητοι κρατικοί φορείς. Αλλού, γράφει ότι παραιτήθηκε χθες ο Μιχάλης Σαρρής από τη θέση του Προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας, μετά το ασφυκτικό πρέσινγκ που του άσκησε το Προεδρικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι βούλιαξε από τους πολλούς ασθενείς το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Νοσοκομείου Αμμοχώστου.

"Η Σημερινή" υπό τον κύριο τίτλο "Επιθυμία Χριστόφια η απομάκρυνση Μιχάλη Σαρρή" γράφει ότι όπως αναφέρθηκε στον κ. Σαρρή «επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να παραιτηθείτε από την Προεδρία του Δ.Σ. της Λαϊκής Τράπεζας» και χωρίς άλλες εξηγήσεις του αναγγέλθηκε πριν από τρεις ημέρες η απομάκρυνσή του από την ηγεσία της Τράπεζας . Αλλού, γράφει ότι πλήγμα στο τουριστικό προϊόν της Κύπρου προκαλούν ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίο, επιβάλλουν με το έτσι θέλω τους δικούς του νόμους έξω από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι φάσκουν και αντιφάσκουν οι δύο ύποπτοι για τη δολοφονία πέντε νεαρών στην Αγία Νάπα.


Η "Χαραυγή" υπό τον κύριο τίτλο "Η Κύπρος υποκλίνεται", γράφει ότι πρωτόγνωρες εικόνες, που θα παραμείνουν ως χρυσές σελίδες στην σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, εξελίχθηκαν χθες βράδυ με την επιστροφή του πρώτου Κύπριου Ολυμπιονίκη, Παύλου Κοντίδη, από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναπτυξιακά έργα πέραν του 1 δις ευρώ έχουν εγκριθεί και προωθούνται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης από τα Διαρθρωτικά Ταμεία κατά την περίοδο 2007-2013, ενώ υπάρχει και συνεισφορά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλού, αναφέρεται σε αλλότρια κίνητρα πίσω από τις αποκαλύψεις για την κινεζική επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο.

Με τίτλο «Υποδοχή ήρωα για τον Ολυμπιονίκη» η αγγλόγλωσση εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι ο πρώτος Ολυμπιονίκης που έφερε στη Κύπρο μετάλλιο, ο Παύλος Κοντίδης, έτυχε υποδοχής ήρωα χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ στην πόλη του Λεμεσό ετοιμάστηκε «τρικούβερτο πάρτι» . Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής Τράπεζας Μιχάλης Σαρρής παραιτήθηκε ύστερα από πίεση από την Κεντρική Τράπεζα. Αλλού, αναφέρει πως η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, η οποία είχε συνάντηση στο Λονδίνο με τη Βρετανή ομόλογό της, δήλωσε πως η Βρετανία προτίθεται μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες να αποστείλει πολεμικά πλοία στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για να είναι έτοιμη να μεταφέρει υπηκόους της απο τη Συρία και άλλες γειτονικές χώρες, εάν καταστεί αναγκαία η μαζική μετακίνηση πληθυσμού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Γνώμη" υπό τον κύριο τίτλο "Εβαλαν στο μάτι το φυσικό αέριο " αναφέρεται σε «κίνηση ματ» Χριστόφια με τη συνομιλία και την πρόσκληση Πούτιν, με προοπτική δεύτερου δανείου από τη Ρωσία, για να «γλιτώσουμε από τα χέρια των αδίστακτων τροϊκάνών», και σε συντονισμένη απάντηση από το «μαύρο μέτωπο» της Δεξιάς με μηχανορραφίες για υπόσκαψη. Αλλού, γράφει ότι Λιλλήκας και Αναστασιάδης κάνουν αγώνα δρόμου για προσέλκυση εθνικιστών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι με ιστορικά τεκμήρια καταρρέει η παραφιλολογία για τον Μακάριο και τη Διζωνική Ομοσπονδία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Το Κυπριακό Ποντίκι" υπό τον κύριο τίτλο "Κάτι κρύβουν", γράφει ότι στα κρυφά γίνονται όλες οι ενέργειες για αγωγό και τερματικό φυσικού αερίου. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η πλευρά του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη φέρεται να έχει ρίξει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων των δύο κομμάτων το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου, για να αναλάβει διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται σε «μαύρες προβλέψεις» σε έκθεση της Barclays για την κυπριακή οικονομία.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα "The Cyprus Weekly" με κύριο τίτλο "Ασημένιος ιστιοπλόος" γράφει ότι ο Παύλος Κοντίδης, ο πρώτος αθλητής που κατέκτησε μετάλλιο στους ολυμπιακούς αγώνες για την Κύπρο, έτυχε υποδοχής ήρωα στην επιστροφή του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει έλλειψη γάλακτος την οποία οι παραγωγοί αποδίδουν στις ρυθμίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αλλού, γράφει ότι ενετικό γεφύρι που βρίσκεται στον Ορκόντα και είναι τουλάχιστον 400 χρονών αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης αν δεν αρχίσουν άμεσα εργασίες συντήρησης.



Πηγή: www.astra.com.cy
Δημοσιεύτηκε στις 10/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire