ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 12 août 2012

Κύπρος - Πού χάθηκαν τα 2,5 δισεκ.;





Όσα οι Τροϊκανοί είπαν στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών πρόσφατα, είναι αποκαλυπτικά αλλά και ενδεικτικά τι μας αναμένει. Το μήνυμα ήταν σαφές, ευκρινές και ωμό: Είτε πάρουμε δάνειο από τη Ρωσία ή από άλλη χώρα είτε όχι, η Τρόικα θα καταθέσει μνημόνιο με σκληρούς και οδυνηρούς όρους. Και αυτά που θα απαιτήσει όπως η Κύπρος εφαρμόσει, θα είναι οδυνηρά. Με απλά λόγια, για να το καταλάβουν, επιτέλους, όλοι και ειδικά κάποιες συντεχνίες που κάνουν τις… σκληρές και δείχνουν τσαμπουκά:
Τη ζωή που κάναμε μέχρι σήμερα -με τις σπατάλες, με τα έξοδα πολύ πέραν των δυνατοτήτων μας, με την καταστροφική ανεμελιά που διέκρινε πολλούς, με τους υψηλούς και παχυλούς μισθούς στο Δημόσιο, με τα πολλά και εξωφρενικά επιδόματα και πολλά άλλα- σύντομα πρέπει να την ξεχάσουμε.
Ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα, αλλά το κρατικό μισθολόγιο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Απλά πράγματα: Η όποια κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλλει τους μισθούς που καταβάλλει μέχρι σήμερα στους δημ. υπαλλήλους.

Χειρότερα: Οι καιροί που περνούμε δεν είναι απλώς κακοί. Θα έρθουν χειρότεροι επειδή ήδη φυσούν άνεμοι ύφεσης, που θα ενταθούν σύντομα. Γι’ αυτό η Τρόικα ήρθε για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους κακούς καιρούς, να πληρώσουμε μέρος του δημοσιονομικού ελλείμματος και να ανταποκριθούμε στους ξένους πιστωτές μας. Μα… δεν έπρεπε ήδη να είχαμε επαρκώς ανταποκριθεί στους ξένους πιστωτές μας;
Όλοι θυμούνται εκείνο το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πήραμε στις αρχές του χρόνου. Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, είχε δηλώσει και διαβεβαιώσει ότι με τα 2,5 δισεκ. του ρωσικού δανείου θα καλύπταμε όλες τις δανειακές υποχρεώσεις μας μέχρι το τέλος του χρόνου, θα ενισχύαμε τις τράπεζες και θα έμεναν ακόμα αρκετά εκατομμύρια για άλλα έργα.
Τι είδαμε; Σε διάστημα 4-5 μηνών, το ρωσικό δάνειο… εξαερώθηκε. Με αποτέλεσμα να παρακολουθούμε έναν δυστυχή Σιαρλή να επαιτεί δεξιά και αριστερά και να παρακαλεί ντόπιες και ξένες τράπεζες να μην απαιτήσουν το λαβείν τους και να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους. Είδαμε και έναν Πρόεδρο, που μόλις πριν από λίγες ημέρες διαβεβαίωνε ότι «πάμε καλά» και «χρήματα υπάρχουν», να εκλιπαρεί τον Πούτιν να μας δώσει, επιτέλους, ένα άλλο δάνειο 5-6 δισεκ., που εκκρεμεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.
Επειδή οι φορολογούμενοι πολίτες -και τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους- θα κληθούν να πληρώσουν τις ασωτίες, τις ανεπάρκειες, τις ανευθυνότητες και τις ολέθριες ιδεοληψίες της κυβέρνησης Χριστόφια, απαιτούμε να μάθουμε: Πώς χάθηκαν, σε διάστημα μόλις 4-5 μηνών, τα 2,5 δισεκατομμύρια του ρωσικού δανείου; Ποιες μαύρες τρύπες της οικονομίας τα κατάπιαν;
Επειδή, προεκλογικά, ο Δ. Χριστόφιας υποσχόταν διαφάνεια και το ΑΚΕΛ την έκανε παντιέρα, οι πολίτες απαιτούν σταράτες εξηγήσεις: Πού, συγκεκριμένα, διοχετεύθηκαν τα 2,5 δισεκατομμύρια; Τι συγκεκριμένα κάλυψαν; Ποια δάνεια αποπληρώθηκαν; Ποια ίσως άλλα έργα χρηματοδοτήθηκαν; Δεν δεχόμαστε την αόριστη εξήγηση που κάποτε δόθηκε επίσημα στην Επιτροπή Οικονομικών ότι «καλύφθηκαν ανάγκες μας».
Ποιες ήταν αυτές οι ανάγκες όταν ο Κ. Καζαμίας διαβεβαίωνε ότι αυτές οι «ανάγκες» θα καλύπτονται μέχρι το τέλος του χρόνου και ότι δεν θα χρειαζόταν η κυβέρνηση να καταφύγει ξανά σε φορολόγηση των πολιτών για να καλύψει τις ανάγκες της; Επειδή ο Κ. Καζαμίας αποδείχθηκε σοβαρός υπουργός και επιτέλεσε έργο, καλείται να μιλήσει. Όχι μόνο αυτός αλλά και ο διάδοχός του.
Η Επιτροπή Οικονομικών γιατί δεν απαιτεί πλήρη κατάλογο των ποσών που αντλήθηκαν από τα 2,5 δισεκ. για να καταδειχθεί πού διοχετεύθηκαν και... εξαφανίστηκαν; Οι πολίτες απαιτούν να γνωρίζουν ιδιαίτερα τώρα που πάνε να τους φορτώσουν άλλα 5-6 δισεκατομμύρια στην πλάτη.


Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 09/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire