ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 1 août 2012

Ελλάδα - Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ - ηχηρά τα «όχι»

Είχε προηγηθεί μετωπική σύγκρουση Αρβανιτόπουλου - Λοβέρδου


Εγκρίθηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στην ονομαστική ψηφοφορία  ψήφισαν 264 βουλευτές. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 163 και κατά 101. Από το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μεταξύ άλλων, καταψήφισαν. Είχε προηγηθεί συζήτηση σε έντονους τόνους.


Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ ξεκίνησε  το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισε «ευκαμψία απέναντι στο κατεστημένο» το νομοσχέδιο, χαρακτηρισμός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού, αλλά και του υφυπουργού Παιδείας.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, σημείωσε ότι αποτελεί άθλιο συμβολισμό, η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μην αφορά την αγώνα κατά της ύφεσης, αλλά την κατάργηση ενός νόμου που ψηφίστηκε με τεράστια πλειοψηφία πριν από 11 μήνες.

Τον ρώτησε μάλιστα αν υπάρχει απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου ή έστω συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών και σημείωσε ότι δεν μπορεί ένας νόμος για τον οποίο προηγήθηκε διάλογος 18 μηνών και ψηφίστηκε από 255 βουλευτές να αλλάζει με τέτοιο τρόπο.

Τα πυρά του κ. Λοβέρδου δέχθηκε και ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο πρώην υπουργός είπε ότι το σχέδιο της αντιμεταρρύθμισης έγινε απολύτως σαφές όταν τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού, ο πρύτανης που είχε τονίσει ότι «ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί.»

Λαμβάνοντας το λόγο για να απαντήσει ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου και όπως τόνισε τον εξέπληξε δυσάρεστα. «Του επιστρέφω τον χαρακτηρισμό περί ευκαμψίας» είπε.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε τον κ. Λοβέρδο ότι έχει την εξουσιοδότηση των τριών πολιτικών αρχηγών για το νομοσχέδιο.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας.
Κατά τις τοποθετήσεις των βουλευτών ακούστηκαν κατηγορηματικά «όχι», επιφυλάξεις, αλλά και πιο ήπιες απόψεις.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης δεν διευκρίνισε τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του επί της αρχής. Ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις του ν. 4009 είναι «καλές», κατέκρινε ωστόσο την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το γεγονός ότι «δεν έγινε συζήτηση για το τι έπρεπε να αλλάξει». Σημείωσε ακόμη ότι οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής ηγεσίας στον «νόμο Διαμαντοπούλου», οφείλονται στο ότι «δεν θέλει να ξεβολευτεί, κόντρα στις θυσίες του πολίτη».
«Είναι τουλάχιστον ζήτημα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση και τη Βουλή, να δώσει το μήνυμα πως οι όποιες αλλαγές που επιφέρει το υπάρχον σχέδιο νόμου στον ν. 4009, δεν αποτελούν οπισθοχώρηση», ανέφερε από την πλευρά της η βουλευτής του Κινήματος Αντζελα Γκερέκου.
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος (ΠΑΣΟΚ) τόνισε πως «το νομοσχέδιο διορθώνει κάποια μικρά λάθη του προηγούμενου νόμου, ώστε να ανοίξουν τα πανεπιστήμιά μας τον Σεπτέμβριο».
Κατά των «δογματικών επιθέσεων ενάντια στο ν/σχ» τάχθηκε και ο Π. Ρήγας (ΠΑΣΟΚ), παρατηρώντας μάλιστα πως η διαμάχη «τείνει να λάβει τη μορφή της σύγκρουσης της εποχής των Ευαγγελικών». «Με τις αλλαγές», πρόσθεσε, «λύνουμε προβλήματα, όχι επειδή ο προηγούμενος νόμος ήταν λανθασμένος, αλλά επειδή υπήρχαν κενά και ρυθμίσεις που μπορούσαν να ρυθμιστούν με πιο δημοκρατικό τρόπο».
Σκληρή κριτική, τόσο για την διαδικασία του κατεπειγόντως, όσο και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου άσκησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος.
Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», τα οποία πιέζουν για να ψηφισθεί το νομοσχέδιο που, όπως είπε, είναι συνέχεια ενός νόμου που απέτυχε παταγωδώς

Παρέμβαση Παπανδρέου 

Παρέμβαση είχε πραγματοποιήσει και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε «αντιμεταρρύθμιση» το νομοσχέδιο στην αρχική του μορφή, δηλώνοντας πως σκόπευε να το καταψηφίσει, αλλά θα επανεξέταζε τη στάση του.

Στην ίδια τοποθέτησή του, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας πως «αλλάζει νόμο που ψηφίστηκε από τα 4/5 της Βουλής, επειδή σας πίεσαν οι πρυτάνεις».

«Το μήνυμα είναι ότι το Κοινοβούλιο είναι έρμαιο εξωθεσμικών βουλήσεων - κι αν αυτό ισχύει για τους πρυτάνεις, τότε τι να πει κανείς για τους τραπεζίτες ή τους φοροφυγάδες.

Θα έπρεπε να βροντοφωνάζουμε για κάθε μεγάλη θεσμική αλλαγή αντί να την καταργούμε αποδεικνύοντας τη θέλησή μας να σπάσουμε αυγά, να γίνει η Ελλάδα βιώσιμη και ισχυρή χωρίς την ανάγκη αιμοδοσίας» υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα τη διετία 2009-11, ήταν η πρώτη χώρα στον ΟΟΣΑ σε ρυθμό υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων». Τελικώς, ο κ. Παπανδρέου καταψήφισε επί της αρχής.


Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 01/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire