ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 11 août 2012

Κύπρος - Προς μια στενή συνεργασία της ΑΗΚ με τον Οργανισμό Ηλεκτρισμού του Ισραήλ



Πέτρος Θεοχαρίδης
Την υψηλού επιπέδου σχολή εκπαίδευσης που διαθέτει ο Οργανισμός Ηλεκτρισμού του Ισραήλ ΙΕC(ΙsraelΕlectricCorporation) θα μπορεί να αξιοποιήσει για επιμόρφωση στελεχών της η ΑΗΚ, ενώ μπορεί να εξασφαλίσει και την εμπειρία της ΙΕC σε σχέση με τα προηγμένα συστήματα πληροφορικής που διαθέτει. Μετά και την επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας της ΙΕCστην Κύπρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο Οργανισμοί και ακολούθησε επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΑΗΚ στο Ισραήλ, αποφασίστηκε η επέκταση της μεταξύ τους συνεργασίας, πέραν του επιπέδου ηγεσιών. Ομάδες σε ξεχωριστούς τομείς των δύο οργανισμών θα εξετάσουν τις πτυχές και δυνατότητες και εξειδικευμένης συνεργασίας.

Τόσο στη συνάντηση στο Ισραήλ, όσο και σε αυτή που ακολούθησε στην Κύπρο, οι δύο πλευρές έθεσαν επί τάπητος και το θέμα του σχεδιαζόμενου υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς ηλεκτρισμού ΕuroΑsian Ιnterconnector. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σε αυτό το στάδιο γίνεται λεπτομερής εξέταση τεχνικών πτυχών του σχεδίου της Quantum Εnergy, για καθορισμό των προδιαγραφών του καλωδίου σε συνεργασία με διεθνείς κατασκευαστές. Κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΙΕCμεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι εμπειρίες της ΙΕCγια κάλυψη των αναγκών της σε καύσιμο με ενδιάμεση λύση προμήθειας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και οι εμπειρίες της ΑΗΚ για κάλυψη αιχμικής ζήτησης με ενοικίαση προσωρινών μονάδων παραγωγής. Μάλιστα, οι δύο πλευρές μελετούν πλέον την εμπειρία της ΑΗΚ για να διαφανεί κατά πόσον, αν αντί για τεράστιες δαπάνες υποδομής για κάλυψη των περιόδων αιχμής, είναι πιο συμφέρον για τις συγκεκριμένες περιόδους να ενοικιάζονται γεννήτριες.
Η αντιπροσωπεία της ΙΕCξεναγήθηκε στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση μετά την καταστροφή της 11ης Ιουλίου 2011 και για τις προσπάθειες επιδιόρθωσης και επαναλειτουργίας του Σταθμού, καθώς επίσης και στον χώρο εγκατάστασης προσωρινών μονάδων παραγωγής στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Μονής. Η αντιπροσωπεία της ΙΕCμετά την επιστροφή της στο Ισραήλ, απέστειλε μήνυμα στην ΑΗΚ εκφράζοντας τα συγχαρητήρια και τον εντυπωσιασμό της, για τη διαχείριση της κατάστασης. Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, η ΑtlanticΙnsurance ανακοίνωσε χθες, πως μέχρι τώρα, δόθηκε το ποσό €18.8 εκατ. στην ΑΗΚ από την ασφαλιστική και τους αντασφαλιστές της για την καταστροφή στο Μαρί. Η εκτίμηση της ασφαλιστικής για το συνολικό ποσό που πρέπει να λάβει η Αρχή είναι €220 εκατ. ενώ τον Δεκέμβριο του 2011 υπολογιζόταν σε €300 εκατ.



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 11/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire