ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 11 août 2012

Συνταγή - Χαλβάς σιμιγδαλένιος


Μάκης Γεωργιάδης
Χαλβάς σιμιγδαλένιος




Υλικά για 6 άτομα

1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
2 φλ. σιμιγδάλι, ψιλό
3 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
φλούδα από 1 λεμόνι, ακέρωτο
1 ξύλο κανέλας
100 γραμμ. αμύγδαλα, ασπρισμένα
κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι μαζί με το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα ανακατεύοντας συνεχώς για 7-8 λεπτά ώστε να καβουρντιστούν ελαφρά τα αμύγδαλα και να πάρει ανοιχτό καστανό χρώμα το σιμιγδάλι.

Παράλληλα σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα και ανακατεύουμε ώσπου να πήξει ελαφρώς το μείγμα και να γίνει ένα πολύ ελαφρύ σιρόπι.

Χαμηλώνουμε στο μισό τη θερμοκρασία στο μάτι της κατσαρόλας με το σιμιγδάλι και ρίχνουμε προσεκτικά το σιρόπι στο σιμιγδάλι χωρίς τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα.

Ανακατεύουμε ώσπου το μείγμα να πήξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Στη συνέχεια μεταφέρουμε τον χαλβά σε φόρμα, τον στρώνουμε καλά  και τον αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.

Κατόπιν ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.

Παραλλαγές

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λάδι με ίση ποσότητα βουτύρου και το νερό στο σιρόπι με ίση ποσότητα γάλακτος.

Στο μείγμα του χαλβά μπορούν να μπουν καβουρντισμένα κουκουνάρια, σταφίδες, ψιλοκομμένα ξερά φρούτα, σπόροι ροδιού και όποια άλλα αποξηραμένα φρούτα ή ξηροί καρποί μας αρέσουν.

Για ακόμη περισσότερο άρωμα προσθέτουμε ξύσμα από ένα λεμόνι ή πορτοκάλι κατά τη διάρκεια του καβουρντίσματος του σιμιγδαλιού.

Επιπλέον
Συνοδεύεται ιδανικά με μια μπάλα παγωτού και λίγο σιρόπι από γλυκό τριαντάφυλλο.
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 04/04/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire