ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 8 août 2012

Ελλάδα - Τέλος στη διένεξη στο όνομα του Νίκου Καζαντζάκη


Συμβιβασμός ανάμεσα στις ομώνυμες εκδόσεις και τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων του συγγραφέα
Τέλος στη διένεξη στο όνομα του Νίκου Καζαντζάκη



 
Γρηγόρης Μπέκος
Με τον εφετινό εορτασμό της 55ης επετείου του θανάτου του μεγάλου κρητικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, συνέπεσε ένα πολύ σημαντικό γεγονός: πρόκειται για το τέλος των διενέξεων που είχαν ανακύψει ανάμεσα στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη. Μετά από αρκετές συναντήσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, επήλθε συμβιβασμός ανάμεσα στα δύο ενδιαφερόμενα μέρη που αποφάσισαν να θέσουν τέρμα στις διαφορές τους.


Συγκεκριμένα, από την πλευρά της κ. Νίκης Σταύρου, διευθύντριας των Εκδόσεων Καζαντζάκη και κόρης του κ. Πάτροκλου Σταύρου, του μοναδικού δικαιούχου των πνευματικών δικαιωμάτων του συγγραφέα, σύμφωνα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου, δόθηκε η υπόσχεση ότι θα υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο στην Αθήνα οριστική παραίτηση από τις αγωγές που είχαν ασκηθεί εναντίον μελών της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

«Η συνάντησή μας στις 28 Φεβρουαρίου 2012, στο Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας αποτέλεσε την απαρχή νέων, φιλικών και εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ μας» αναφέρει ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη κ. Γεώργιος Στασινάκης σε επιστολή του προς την κ. Ν. Σταύρου, η οποία και εκπροσωπεί πλέον τον κ. Π. Σταύρου. «Η μακρά συνομιλία που είχα μαζί σας στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η επίσκεψή μου στις 29 Μαΐου στις εγκαταστάσεις των Εκδόσεων Καζαντζάκη, επιβεβαίωσαν και επαύξησαν την καλή εξέλιξη των σχέσεών μας» συμπληρώνει ο ίδιος.

Η κ. Ν. Σταύρου, μιλώντας στο «Βήμα», επιβεβαίωσε την εξομάλυνση των σχέσεων. «Στη θέση άγονων ανταγωνισμών που ανήκουν στο χθες, μπορούμε σήμερα να ενώσουμε ιδέες και δυνάμεις με ένα και μόνο στόχο: την παγκόσμια ακτινοβολία της σκέψης και του έργου του μεγάλου μας διανοητή. Ειδικά σε μια συγκυρία που η εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα, η ένταση των προσπαθειών που απαιτούνται για να φέρουμε σε πέρας αυτό το έργο, επιβάλλει να υπερβούμε ό,τι αφαιρεί και διαιρεί, επενδύοντας σε ό,τι προσθέτει και πολλαπλασιάζει. Είναι πράξη ευθύνης απέναντι στη βαρύτιμη κληρονομιά του Νίκου Καζαντζάκη».

Η ίδια είπε ότι «ο κ. Στασινάκης, αλλά και άλλα μέλη της Εταιρείας, επισκέφθηκαν τις ανακαινισμένες Εκδόσεις Καζαντζάκη, όπου σε θετικό και ιδιαιτέρως εγκάρδιο κλίμα, συζητήσαμε για τις εκδόσεις των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και για το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας μας σε εκδηλώσεις τιμής για τον μεγάλο μας συγγραφέα. Του προσφέραμε πρόσφατες εκδόσεις και επανεκδόσεις μας, και εκείνος μας απηύθυνε συγχαρητήρια για το αξιόλογο έργο μας».

Η είδηση για την αναζωπύρωση αυτής της φιλίας που, όπως είπε η κ. Σταύρου «έχει τις ρίζες της βαθιά στο παρελθόν» ήταν ιδιαίτερα χαρμόσυνη. «Εχω δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα από φίλους και αναγνώστες του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, οι οποίοι, με ανακούφιση και ενθαρρυντικά λόγια, εκφράζουν τη χαρά τους για την εξομάλυνση αυτή. Επίσης, έχω στείλει ένα γράμμα στον κ. Στασινάκη, στο οποίο τον συγχαίρουμε για την προσφορά του στη διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στον κόσμο, όπως και επίσης, του δηλώνουμε εγγράφως και την δική μας επιθυμία να θέσουμε τέλος στις δικαστικές διαμάχες που μας χώριζαν μέχρι τώρα. Στο γράμμα μου, επίσης αναφέρω, ότι οι μελλοντικές μας συνεργασίες, θα αποτελέσουν την ιδανική ευκαιρία να δείξουμε στην πράξη, πως ό,τι μας χώρισε ανήκει οριστικά στο παρελθόν και ότι μπορούμε να επενδύσουμε από κοινού στα πολλά που μας ενώνουν, προκειμένου το Καζαντζακικό Φως να παραμείνει ανέσπερο».
Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 06/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire