ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 14 août 2012

Κύπρος - Πέρασαν κιόλας επτά χρόνια…

Η ανείπωτη τραγωδία της «Ήλιος» άσβεστη στις μνήμες όλης της Κύπρου
Σήμερα 14 Αυγούστου, μνημόσυνα για τα 121 θύματα της αεροπορικής τραγωδίας, που έντυσε στα μαύρα ολόκληρη την Κύπρο

 


Συμπληρώνονται στις 14 Αυγούστου, επτά χρόνια από την αεροπορική τραγωδία της «Ήλιος» που έντυσε στα μαύρα όχι μόνον τις οικογένειες των 121 θυμάτων, αλλά ολόκληρη την Κύπρο. Επτά χρόνια συμπληρώνονται από τη μαύρη Κυριακή της 14ης Αυγούστου, που ένα ταξίδι διακοπών και ξεκούρασης κατέληξε σε ανείπωτη τραγωδία. Επτά χρόνια μετά, και ακόμα η δικαιοσύνη δεν έχει αποδοθεί. Οι συγγενείς συνεχίζουν να σηκώνουν τον σταυρό του Γολγοθά τους, αναμένοντας τη δική τους ανάσταση που θα έρθει με την απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους γι' αυτό το αναπάντεχο και ξαφνικό κακό.


Επτά ολόκληρα χρόνια κι ακόμα και οι δικάσιμες διαδικασίες, τόσο σε Κύπρο όσο και σε Ελλάδα, συνεχίζονται ή, μάλλον, βρίσκονται στο στάδιο των εφέσεων, που αναμένεται πως θα κριθούν μέσα στον επόμενο μήνα. Δύο διαδικασίες επί πολλά έτη κρατούν σε αγωνία τους συγγενείς και οι διαφορετικές αποφάσεις τούς δημιουργούν προβληματισμό για το τι πήγε στραβά, αφού στη μιαν από αυτές οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και στην άλλη αθώοι.
Εκ διαμέτρου αντίθετη
Βέβαια, αυτό που μάταια ζητούσαν εδώ και επτά χρόνια οι συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας «Ήλιος» από την κυπριακή Δικαιοσύνη το έλαβαν, τελικά, σε μεγάλο βαθμό από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Μετά τη χαριστική βολή που έλαβαν, στον ατέλειωτο Γολγοθά τους, από την πλειοψηφική, αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου, στις 21 Δεκεμβρίου 2011, με την οποία και οι πέντε κατηγορούμενοι στην υπόθεση απαλλάχτηκαν απ’ όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, μια εκ διαμέτρου αντίθετη, δικαστική, απόφαση ήλθε και ζωντάνεψε μέσα τους το περί δικαίου αίσθημα…
Οι φετεινές εκδηλώσεις
Η Επιτροπή Συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας διοργανώνει και φέτος εκδηλώσεις τιμής για τους αγαπημένους τους που χάθηκαν τόσο άδικα, σε μια προσπάθεια να κρατηθεί άσβεστο το καντήλι της μνήμης των αδικοχαμένων συγγενών τους.
Το Σάββατο, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων πραγματοποίησαν συμβολικό άναμμα κεριών σε διάφορες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου με πάγιο αίτημα την απονομή δικαιοσύνης και την τιμωρία των υπευθύνων της μεγαλύτερης αεροπορικής τραγωδίας που έπληξε την Κύπρο.
Χθες τελέστηκαν τα θρησκευτικά μνημόσυνα των οικογενειών, ενώ αύριο Τρίτη, 14 Αυγούστου, θα τελεστεί στις 9 το πρωί το έβδομο μνημόσυνο των 121 θυμάτων στην εκκλησία του Αποστόλου Μάρκου στο Παραλίμνι. Στις 4.30 το απόγευμα θα τελεστεί επίσης μνημόσυνο στην εκκλησία της Παναγίας της Ελευθερώτριας στη Μοσφιλωτή.
Αύριο, επίσης, συγγενείς των θυμάτων θα μεταβούν στην Ελλάδα για το καθιερωμένο μνημόσυνο που θα τελεστεί στο εκκλησάκι που χτίστηκε στο Γραμματικό εις μνήμην των αγαπημένων τους προσώπων.
Το χρονικό της τραγωδίας
Το Boeing 737-31S έφυγε από το αεροδρόμιο της Λάρνακας στις 09:07 και στις 10:37 εισήλθε στο FIR Αθηνών δίχως, όμως, να μπορεί να επικοινωνήσει με τον πύργο ελέγχου. Ύστερα από άκαρπες προσπάθειες για επικοινωνία απογειώθηκαν δύο ελληνικά F-16 ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει.
Στις 11:18 τα δύο F-16 επικοινωνούν με το κυπριακό αεροσκάφος και ανακαλύπτουν πως ο πιλότος έλειπε από τη θέση του, ενώ ο συγκυβερνήτης ήταν αναίσθητος. Παράλληλα, ήδη είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου ενώ το Boeing λειτουργούσε με αυτόματο πιλότο και κατευθυνόταν προς την Εύβοια.
Η ώρα ήταν 11.41 και οι πιλότοι των F-16 βλέπουν τον φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου να παίρνει τον έλεγχο του αεροπλάνου, όμως, λίγο μετά, τα καύσιμα του αεροσκάφους τελειώνουν και 9 λεπτά αργότερα ο αριστερός κινητήρας σταματά. Πέντε λεπτά ύστερα και ο δεξιός κινητήρας παύει να λειτουργεί.
Τελικά, στις 12:05 το μοιραίο αεροπλάνο κατέπεσε στην ορεινή περιοχή του Γραμματικού Αττικής με τους 115 επιβάτες και το 6μελές πλήρωμα να βρίσκουν τραγικό θάνατο…


Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 13/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire