ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 9 août 2012

Ελλάδα - Καίγεται η Αρκαδία, μεγάλες καταστροφές

 
Στην προσπάθεια κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός




Του Κώστα Oνισενκο
Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Αρκαδία, καθώς μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει την Τρίτη κοντά στο Ανεμοδούρι προκαλώντας τεράστιες καταστροφές αναζωπυρώθηκε εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά έως αργά το βράδυ είχε κάψει πάνω από 10.000 στρέμματα που καλύπτουν δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες. Ζημιές έχουν προκληθεί σε ζωικό κεφάλαιο και σε άλλες δημόσιες και αγροτικές υποδομές. Το νέο μέτωπο φωτιάς που σχηματίστηκε χθες πλησίασε μέχρι και τη Μεγαλόπολη.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν άνιση μάχη με τη φωτιά συνεπικουρούμενες και από οχήματα των ΟΤΑ. Εξαιτίας της πυρκαγιάς ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Δευκαλίων» για τη συμμετοχή του στρατού στην κατάσβεση, ωστόσο έως αργά το βράδυ δεν είχε γίνει δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο.
Οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούσαν στην Πελοπόννησο προσπαθούσαν να περιορίσουν και τη μεγάλη φωτιά που έκαιγε στο Σπαθοβούνι Κορινθίας, η οποία επίσης προκάλεσε τεράστιες καταστροφές. Η εθνική οδός Τρίπολης - Καλαμάτας είχε κλείσει για αρκετή ώρα λόγω της φωτιάς στο ύψος της γέφυρας Ραψωμάτη και η κυκλοφορία διεξαγόταν από παρακαμπτήριο. «Θεωρούμε ότι ο συντονισμός της αντιμετώπισης των πυρκαγιών ήταν σωστός. Δόθηκε μάχη με πολλά μέσα και πολλή προσπάθεια. Οι καιρικές συνθήκες ωστόσο ήταν πολύ αντίξοες» σχολίασε στην «Κ» η κ. Ντίνα Νικολάκου, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου.
Αργά το απόγευμα χθες το αρχηγείο της πυροσβεστικής ανακοίνωσε τη σύλληψη 43χρονου, ο οποίος σύμφωνα με την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ευθύνεται για την πυρκαγιά της Αρκαδίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο 43χρονος κάτοικος Αθηνών είχε έρθει στην Αρκαδία (απ’ όπου κατάγεται) για διακοπές και προκάλεσε τη φωτιά με τη ρίψη ενός αναμμένου τσιγάρου. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο 43χρονος προσπάθησε να σβήσει τη φωτιά.
Μεγάλη πυρκαγιά προκάλεσε αναστάτωση και σε μεγάλο κομμάτι της παραλιακής περιοχής της Καρδάμαινας στην Κω. Η φωτιά επεκτάθηκε παράλληλα με την παραλία με αποτέλεσμα να απειλήσει ένα ξενοδοχείο και συστοιχία παραθεριστικών οικιών, ωστόσο αντιμετωπίστηκε από τη συντονισμένη προσπάθεια της πυροσβεστικής και των τοπικών αρχών. Δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο έφτασαν από τη Σάμο, ωστόσο οι ρίψεις νερού δεν ήταν εύκολες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Αρκετά άτομα δέχθηκαν ιατρική βοήθεια εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων. «Δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα των ζημιών. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επηρεαστεί η συνέχεια της τουριστικής περιόδου. Ηδη πραγματοποιήθηκε σχετική ενημέρωση ώστε να καθησυχαστούν οι αρχές της Βρετανίας, πολίτες της οποίας κάνουν διακοπές στο νησί μας», σχολίασε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος του νησιού κ. Θ. Νικηταράς. Αργά το απόγευμα η φωτιά αντιμετωπίστηκε, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις παρέμειναν για να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Συνολικά, από τις έξι το πρωί χθες μέχρι τις έξι το απόγευμα σημειώθηκαν 42 νέες δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να επεκταθούν.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 09/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire