ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 9 août 2012

ΗΠΑ - Προβάδισμα Ομπάμα έναντι Ρόμνεϊ



49% συγκεντρώνει ο Αμερικανός πρόεδρος, 42% ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος σε νέα δημοσκόπηση


 
Αυξάνει ελαφρά το προβάδισμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έναντι του φερομένου ως υποψήφιου προέδρου των Ρεπουμπλικανών, Μιτ Ρόμνεϊ. Σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, 49% των Αμερικανών δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου έναντι του 42% που θα προτιμήσει να δώσει την ψήφο του στον Ρόμνεϊ. Σε σχέση με αντίστοιχη δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα, ο Ομπάμα αύξησε το προβάδισμά του κατά μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης. Το ενδιαφέρον στοιχείο της σφυγμομέτρησης είναι ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον, χωρίς ωστόσο να επιρρίπτουν ευθύνες για την απαισιοδοξία τους στον Ομπάμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 31% των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη πως η χώρα τους βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση. «Η άποψη των περισσότερων είναι ότι η κατεύθυνση της χώρας είναι λανθασμένη», τόνισε ο δημοσκόπος Κρις Τζάκσον. «Ωστόσο, ο Ομπάμα φαίνεται να βγαίνει αλώβητος», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The New York Times, οι Δημοκρατικοί επιτίθενται στον Μιτ Ρόμνεϊ χαρακτηρίζοντάς τον ελιτιστή εκτός πραγματικότητας, ο οποίος θα βοηθήσει τους πλούσιους, εις βάρος της μεσαίας τάξης. Ωστόσο, ο Ρόμνεϊ διατηρεί το παραδοσιακό και σημαντικό προβάδισμα του κόμματός του στους λευκούς άνδρες της εργατικής τάξης, σε τρεις πολιτείες, που είναι πιθανές να κρίνουν την προεδρική εκλογή. Από την άλλη πλευρά, παρά τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να χρησιμοποιήσουν τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας για να απομακρύνουν τις γυναίκες ψηφοφόρους από τον πρόεδρο Ομπάμα, ο πρόεδρος εξακολουθεί να έχει τη στήριξή τους στις κρίσιμες, εκλογικά, πολιτείες.
Ισορροπίες
Αυτά τα ευρήματα περιλαμβάνονται σε πρόσφατη δημοσκόπηση για λογαριασμό της αμερικανικής εφημερίδας του πανεπιστημίου Quinnipiac και του δικτύου CBS. Η σφυγμομέτρηση εξηγεί επίσης γιατί τόσο στο στρατόπεδο του Ομπάμα όσο και στο στρατόπεδο του Ρόμνεϊ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες σε αυτές τις ομάδες ψηφοφόρων – τις γυναίκες και τους λευκούς άνδρες της εργατικής τάξης. Στόχος του Ομπάμα είναι να μη σημειώσει ο Ρόμνεϊ μεγάλα εκλογικά ποσοστά στους λευκούς ψηφοφόρους της εργατικής τάξης. Πρόκειται για πολίτες, χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές, με ετήσιο εισόδημα μεταξύ 30.000 και 100.000 δολαρίων, οι οποίοι μπορούν να του δώσουν τη νίκη.
Αποτελέσματα δημοσκοπήσεων της περασμένης εβδομάδας, στο Κολοράντο, στη Βιρτζίνια, στο Ουισκόνσιν, σε συνδυασμό με δημοσκοπήσεις επίσης της περασμένης εβδομάδας στη Φλόριντα, στο Οχάιο και στην Πενσιλβάνια, δείχνουν ότι ο Ρόμνεϊ εξακολουθεί να έχει με το μέρος του τη συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων. Η δυναμική του ωστόσο στους λευκούς άνδρες της εργατικής τάξης δεν είναι μεγαλύτερη από ό,τι του Τζον Μακέιν, υποψήφιου προέδρου των Ρεπουμπλικανών πριν από τέσσερα χρόνια. Με ανάλογο τρόπο, ο Ρόμνεϊ προσπαθεί να αποσπάσει όσο περισσότερες γυναίκες ψηφοφόρους μπορεί από τον Μπαράκ Ομπάμα, επιχειρώντας να ανατρέψει το πλεονέκτημα του προέδρου στην κατηγορία ανύπαντρων, λευκών γυναικών. Ο Ρόμνεϊ απευθύνεται κυρίως στις έγγαμες λευκές γυναίκες, στις οποίες προτάσσει το επιχείρημα της οικονομικής ασφάλειας.


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 09/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire