ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 10 août 2012

Αύξηση παραγωγικότητας στην οικονομία των ΗΠΑ




Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η αύξηση της παραγωγικότητας στην οικονομία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου, με τις εταιρείες να ενισχύουν αρκετά την παραγωγή τους, αλλά να εξασφαλίζουν μόλις μια μικρή βελτίωση της παραγωγικότητας από το εργατικό δυναμικό τους. Συγκεκριμένα, η παραγωγή ανά εργατοώρα αυξήθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, το κόστος ανά μονάδα εργασίας παρουσίασε άνοδο 1,7%.
Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Dow Jones Newswires ανέμεναν μικρότερη αύξηση της παραγωγικότητας, κατά 0,5%, καθώς και αύξηση στο κόστος εργασίας κατά 0,6%. O αριθμός των ωρών εργασίας σημείωσε άνοδο 0,4%, έναντι αύξησης 3,2% στο α΄ τρίμηνο, ενώ η παραγωγή, εξαιρουμένου του γεωργικού κλάδου, ενισχύθηκε κατά 2%. Η μεγαλύτερη άνοδος του κόστους ανά μονάδα εργασίας σε σχέση με τις εκτιμήσεις αποτελεί κατά τους οικονομολόγους ένα σημάδι των μέτριων πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που ωστόσο δεν θα έπρεπε να ανησυχεί την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, τη Fed. Εκτός αυτού, το υπουργείο εργασίας αναθεώρησε ανοδικά και τα στοιχεία α΄ τριμήνου, με την παραγωγικότητα να ενισχύεται κατά 0,5% και το κόστος εργασίας κατά 5,6%.
Η μικρή βελτίωση της παραγωγικότητας αποτελεί ένδειξη ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επιταχύνουν το επίπεδο προσλήψεών τους προκειμένου να συμβαδίσουν με το επίπεδο παραγωγής, σημειώνει ο οικονομολόγος της BNP Paribas στη Νέα Υόρκη, Τζέρεμι Λόσον. «Ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας παραμένει σχετικά ασθενής αυτήν τη στιγμή. Είναι δύσκολο να ενισχύσεις την παραγωγή με ταχύτερο ρυθμό χωρίς να προχωρήσεις σε αύξηση του εργατικού δυναμικού», συμπλήρωσε ο κ. Λόσον. Σημειώνεται ότι ο ρυθμός προσλήψεων παρουσίασε στο β΄ τρίμηνο μικρή επιβράδυνση. Οι εργοδότες προχώρησαν κατά μέσον όρο μόλις σε 75.000 προσλήψεις ανά μήνα γα το συγκεκριμένο διάστημα, έναντι των 226.000 προσλήψεων που πραγματοποιούσαν κατά μέσον όρο το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο αριθμός των προσλήψεων τον Ιούλιο στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 163.000.



Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters
Δημοσιεύτηκε στις 09/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire