ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 13 août 2012

Κύπρος - Το ίδιο κύκλωμα κυβερνά



Του Μιχάλη Ιγνατίου,mignatiou@aol.com
Φωτογραφία
Εάν η οικονομία της Κύπρου δεν είχε περιέλθει στη σημερινή δεινή κατάσταση, ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σαρλή, θα αποτελούσε τον υπ’ αριθμόν ένα «εθνικό διασκεδαστή» και κάθε φορά που θα μιλούσε όλοι «θα σπάγαμε πλάκα»... Δυστυχώς για το λαό, τη στιγμή που οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες οδηγούσαν την Κύπρο ένα βήμα προς τον γκρεμό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεγε τον κ. Σιαρλή στη θέση του υπουργού Οικονομικών.
Το θέμα δεν είναι ότι ο κ. Σιαρλή είναι ένας πρώην τραπεζίτης, που κλήθηκε ως σωτήρας για να τερματίσει την κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικοί και οι όμοιοί του. Το μέγα ζήτημα είναι ότι δεν έχει ιδέα για τίποτα και οι κινήσεις και οι πράξεις του, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.
Ηταν ένα ακόμη λάθος του κ. Δημήτρη Χριστόφια και για την επιλογή αυτή δεν μπορεί να έχει την παραμικρή δικαιολογία. Ουδείς του επέβαλε τον κ. Σιαρλή, ήταν δική του απόφαση, εκτός εάν οι φήμες που κυκλοφορούν αποδεικνύουν αυτό που μερικοί του καταμαρτυρούν, περισσότερο με διάθεση ειρωνείας και περιπαιξίματος: ότι μία «αόρατη δύναμη» κυβερνά τον πολύπαθο τόπο μας, η οποία επιβάλλει τραπεζίτες σε ρόλους σωτήρων.
Μελέτησα τις δηλώσεις του κ. Σιαρλή, οι οποίες είναι αλληλοσυγκρουόμενες, ακαταλαβίστικες, και στέλλουν λανθασμένα μηνύματα στο λαό, αλλά και στους ξένους, που εκλήθησαν από την κυβέρνηση να βοηθήσουν για να ξεπεραστεί η κρίση. Ο υπουργός των Οικονομικών διαψεύδει συχνά-πυκνά τον εαυτό του, δείχνει να μην ξέρει την κατάσταση της οικονομίας και συνεχίζει να σκέφτεται περισσότερο ως τραπεζίτης, παρά ως υπουργός Οικονομικών μίας χώρας που έχει πραγματικό πρόβλημα, επειδή το φαγοπότι ήταν συνεχές και συμπεριελάμβανε όσους λυμαίνονταν το κράτος.
Ανέλαβε το υπουργείο δίνοντας υποσχέσεις και χαρακτηρίζοντας εθνικό το πρόβλημα της οικονομίας, ενώ τότε είχε μιλήσει για «θυσίες που χρειάζονται απ’ όλους», αλλά στο τέλος απαιτούνται μόνο από το λαό, όχι από τους πλούσιους, τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες. Ταυτόχρονα είχε ανακοινώσει ότι απαρνήθηκε την αντιμισθία και τα επιδόματα που δικαιούται ως υπουργός, ως να έκανε χάρη στους πολίτες, που βεβαίως δεν γνώριζαν πως αποχώρησε από την Τράπεζα Κύπρου με ένα καλό οικονομικό πακέτο.
Ο κ. Σιαρλή δεν ειναι άμοιρος ευθυνών για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά και της Τράπεζας Κύπρου. Ο κ. Ανδρέας Ηλιάδης δεν ελάμβανε μόνος του τις αποφάσεις, που δημιούργησαν προβλήματα στον τραπεζικό κολοσσό. Ο κύριος υπουργός αποτελούσε μέρος του πυρήνα του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου, και έχει και ο ίδιος μεγάλη ευθύνη για το κατάντημά της. Τα ανώτατα και ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής -και βέβαια δεν αναφέρομαι στο υπαλληλικό προσωπικό- πρέπει να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις, και να μην επιβραβεύονται με «πακέτα εξόδου», τα οποία έπρεπε ήδη να έχουν καταργηθεί.
Ως γνωστόν, στην Κύπρο -όπως και στην Ελλάδα- δεν πληρώνουν ποτέ οι πολιτικοί και οι άλλοι μεγαλόσχημοι. Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυβερνά το ίδιο κύκλωμα, που ανά δεκαετία αναπαράγει κλώνους, για να μην κινδυνεύσει ποτέ. Ακόμα και τώρα, που κυβερνά το ΑΚΕΛ, τα κυκλώματα είναι ίδια και σε μερικές περιπτώσεις χειρότερα. Οι φωνές αντίδρασης «πνίγονται» και οι νέοι, το μέλλον της Κύπρου, απογοητεύονται και αναγκάζονται να δηλώνουν νομιμότητα στο σύστημα.
Ενας λόγος, που θα ευχόμουν να αναλάβει την Κύπρο ο μηχανισμός του ΔΝΤ και της Ε.Ε., εάν δεν ήταν τόσο σκληρός και απάνθρωπος, ήταν για να διαλυθεί το πολιτικό και το τραπεζικό σύστημα και να δημιουργηθεί σε νέες βάσεις εντιμότητας και γνήσιας προσφοράς...
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ως γνωστόν, μερικοί Κύπριοι διπλωμάτες νομίζουν πως αντιπροσωπεύουν την... Ελβετία. Νεαρή, που παριστάνει -χωρίς να είναι- την υπερπρέσβειρα με τις πλάτες των προστατών της, καθυβρίζει όπου βρεθεί και όπου σταθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για ποιο λόγο νομίζετε; Επειδή δεν ψήφισε το φιλοτουρκικό και ρατσιστικό σχέδιο Ανάν... Καλά να του κάνει. Διότι όταν πιστοποιήθηκε η διαρροή κρατικών εγγράφων, δεν υπέστη την παραμικρή τιμωρία. Αναφορικά με το θέμα των προαγαγών των διπλωματών, επιχειρήθηκε «μαγείρεμα» στην ΕΔΥ, αλλά ευτυχώς οι μανδαρίνοι έπεσαν σε βράχους.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τι προσπαθεί να κρύψει η κ. Ελένη Μαύρου αναφορικά με το θέμα της διέλευσης υπηκόων τρίτων χωρών, από τα οδοφράγματα; Η δήλωση της πολλαπλώς ευεργετημένης υπουργού Εσωτερικών, με ημερομηνία 6 Αυγούστου 2012, είναι παραπλανητική και επικίνδυνη και αντιβαίνει της επίσημης κυβερνητικής θέσης, που αναγράφεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και αναφέρει ότι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω παράνομων ή κλειστών αεροδρομίων και λιμανιών παραβιάζουν τους νόμους του κράτους. Κάποιος πρέπει να την επαναφέρει στην τάξη, διότι εισαγάγει θεωρίες που υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία...


Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 12/08/2012

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire